Weergeven resultaten 1 tot 5 van 5

Onderwerp: Blaasontsteking/Cystitis - Artikels

 1. #1

  Premium ++ Account
  Sylvia93's Avatar
  Lid sinds
  26-07-2008
  Locatie
  Noord-Holland
  Posts
  4.188

  Exclamation Blaasontsteking/Cystitis - Artikels

  Wat is het

  De blaas is een opslagplaats voor urine en zit onder in de buik. Via de urinebuis kan de urine naar buiten. Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis ontstoken.

  Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat u vaak naar het toilet moet en dan telkens een klein beetje plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen. Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in uw onderbuik of in uw rug veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine.

  Waardoor komt het

  Een blaasontsteking ontstaat meestal door bacteriŽn. Vrouwen hebben vaker een blaasontsteking dan mannen, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. Daardoor kunnen bacteriŽn van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnendringen. Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriŽn zich kunnen vermenigvuldigen. Het is niet waarschijnlijk dat u van kou of tocht een blaasontsteking kunt krijgen.

  Kan het kwaad

  Een blaasontsteking is een vervelende en pijnlijke kwaal. Over het algemeen is een blaasontsteking goed te behandelen. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat.

  Wat kunt u er zelf aan doen?

  - Om een blaasontsteking te voorkomen, is het belangrijk voldoende te drinken. Probeer twee liter per dag te drinken.

  - Door regelmatig te plassen, spoelt u bacteriŽn naar buiten. Plas uw blaas altijd goed leeg!

  - Bij sommige vrouwen komt een blaasontsteking minder snel terug als ze plassen na het vrijen.

  - Het drinken van cranberrysap kan soms helpen om een blaasontsteking te voorkomen.
  Er bestaan ook cranberry pillen, verkrijgbaar bij de apotheek!

  Wanneer naar de huisarts?

  Mannen met klachten die op een blaasontsteking wijzen, moeten altijd contact met de huisarts opnemen.

  Ook als u denkt dat uw kind een blaasontsteking heeft, moet u contact met de huisarts opnemen.

  Vrouwen die denken een blaasontsteking te hebben, hoeven niet altijd naar de huisarts. Zij kunnen contact opnemen als de klachten te hinderlijk zijn of langer dan een week duren. Vrouwen moeten met klachten van een blaasontsteking wťl naar de huisarts, als ze zwanger zijn of als ze koorts krijgen of pijn in hun zij of als ze denken een seksueel overdraagbare aandoening te kunnen hebben.

  Als er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.

  Wanneer u met de genoemde klachten naar de huisarts gaat, moet u urine meenemen. Voor het opvangen van de urine zijn geen speciale maatregelen nodig. Gebruik bij voorkeur de ochtendurine. Vang de urine op in een schoon potje en sluit dit goed af. De urine moet bij voorkeur binnen twee uur na het plassen worden onderzocht. Als het u niet lukt de urine op tijd te brengen, bewaar het dan in de koelkast. In de koelkast blijft de urine 24 uur geschikt voor onderzoek.

  Bron Folder Blaasontsteking verkrijgbaar bij de huisarts
  Laatst aangepast door Agnes574 : 14-10-09 om 22:08

 2. #2
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Blaasontsteking- Artikel

  Blaasontsteking (Cystitis)

  Ruim een kwart van alle vrouwen heeft wel eens een blaasontsteking. Ook bij mannen komt het voor. Blaasontsteking is een infectie van de blaas. In de meeste gevallen wordt blaasontsteking veroorzaakt door bacterien die in de blaas terecht zijn gekomen en zich hier vermenigvuldigen. Tevens kan de urinebuis ontstoken raken. In beide gevallen spreken we van een urineweginfectie, in de volksmond blaasontsteking. Het is belangrijk om een blaasontsteking te behandelen, omdat de ontsteking anders kan opstijgen naar de hogere urinewegen en zo nierbekkenontsteking kan ontstaan.

  Blaasontsteking kan klachten geven zoals;
  *pijn in de onderbuik,
  *een branderig gevoel bij het plassen,
  *kleine hoeveelheden tegelijk plassen en
  *continu naar de wc moeten.
  De urine ruikt vaak anders, kan troebel zijn en bloed bevatten. Ook wanneer u slechts een van deze symptomen heeft, kan blaasontsteking de oorzaak zijn. Sommige van deze klachten kunnen ook veroorzaakt worden door een SOA. Het is verstandig om bij klachten uw urine te laten testen bij uw huisarts.


  Blaasontsteking bij kinderen
  Bij kinderen ligt de oorzaak van blaasontsteking meestal bij verkeerd plasgedrag of een afwijking van de urinewegen. Het is belangrijk van voor naar achteren af te vegen, zodat er geen bacterien richting de blaas gaan. De symptomen bij kinderen zijn vaak koorts en huilen. Daarnaast kan buikpijn, niet willen eten, en afwijkend plasgedrag op blaasontsteking wijzen. Laat uw kind altijd behandelen wanneer er sprake is van een ontsteking.


  Oorzaak van blaasontsteking
  Een blaasontsteking wordt niet veroorzaakt door kou, wat veel mensen denken. In 80 procent van de gevallen van blaasontsteking is de darmbacterie 'Escherichia coli' de veroorzaker. Deze bacterie komt voor in onze darmen, waar hij onschadelijk is. Komt de bacterie echter de urinewegen binnen, is hij wel schadelijk. De bacterie hecht zich aan de blaaswand waar hij ontsteking veroorzaakt. De bacterie vermenigvuldigt zich in de urine. Vooral als de plas lang wordt opgehouden en de blaas niet volledig leeg geplast wordt, neemt het aantal bacterien snel toe. Aangezien de bacterien zich aan de blaaswand hechten, verlaten zij niet gemakkelijk het lichaam.

  Blaasontsteking kan ook andere oorzaken hebben. Zo kan de blaas geÔrriteerd raken door overmatig zeepgebruik of slechte hygiene. De urine kan te lang in de blaas achterblijven door onvoldoende drinken, zwangerschap, een verzakking in de blaas of een vergroot prostaat bij een man. Ook kan de weerstand van de blaas verminderd zijn door de menopauze of medicijngebruik. Mensen met suikerziekte krijgen vaker blaasontsteking, omdat bij hen de urine suiker bevat waar bacterien van kunnen leven.


  Blaasontsteking bij vrouwen en zwangerschap
  Vrouwen krijgen veel vaker blaasontsteking dan mannen. Dat heeft met de bouw van het lichaam te maken. Bij vrouwen is de plasbuis korter dan bij mannen, waardoor bacterien sneller de blaas kunnen bereiken. Mannen plassen eventuele bacterien voor die tijd al uit. Tevens ligt de opening van de urinebuis bij vrouwen dichter bij de anus, waar de bacterien vandaan komen. Blaasontsteking en zwangerschap gaan vaak samen, omdat tijdens zwangerschap de druk op de blaas ervoor zorgt dat u vaak kleine beetjes plast. Dan kan er gemakkelijk urine achterblijven in de blaas.

  Blaasontsteking tijdens de menopauze kan komen door de gereduceerde aanmaak van het vrouwelijk hormoon (oestrogeen).


  Meer tips om blaasontsteking te voorkomen
  Wanneer uw huisarts blaasontsteking heeft geconstateerd, kunt u antibiotica voorgeschreven krijgen. Dit is een kuur die de bacterien doodt. Bij veel mensen keert de blaasontsteking echter weer terug. U kunt zelf het ontstaan van blaasontsteking helpen voorkomen door:
  ■Veel drinken
  Door veel te drinken, moet u vaker plassen en spoelen eventuele bacterien sneller weg. Drink minstens 2 liter vocht per dag, dat is 8 glazen water.
  ■Niet de plas ophouden
  Hoe langer de urine in de blaas blijft, hoe langer bacterien de tijd hebben om zich te vermenigvuldigen en een ontsteking te veroorzaken.
  ■Plas de blaas helemaal leeg
  Het is belangrijk dat er geen urine in de blaas achter blijft, zodat er hierin geen bacterien achterblijven.
  ■Draag katoenen ondergoed
  Nauwsluitend, nylon ondergoed zorgt voor een broeierig klimaat waar bacterien van houden. De urinebuis kan hierdoor geÔrriteerd raken waardoor er sneller ontsteking ontstaat.
  ■Zorg voor goede hygiene
  Door het onderlijf schoon te houden verkleint u de kans op een infectie. Maak geen overmatig gebruik van zeep of reinigingsmiddel, want hierdoor kan de urinebuis juist geÔrriteerd raken.
  ■Plas na het vrijen
  Tijdens het vrijen komen er gemakkelijk bacterien bij de ingang van de plasbuis terecht. Door tijdig te plassen verlaten zij snel weer het lichaam.
  ■Houd de urine zuur
  Bacterien kunnen een klimaat met een lage pH niet goed verdragen. Dagelijks producten met veel vitamine C (ascorbinezuur) gebruiken, helpt de urine zuurder te maken.

  (bron: fitforme.nl))
  Laatst aangepast door Agnes574 : 14-11-09 om 17:09
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft gťťn enkele bijwerking

 3. #3
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Blaasontsteking/Cystitis - Artikels

  Recidiverende blaasontstekingen: vanaf drie infecties per jaar

  Blaasontstekingen zijn eigenlijk heel banale urineweginfecties die vaak voorkomen en ook pijnlijk kunnen zijn. Maar soms blijven ze maar terugkeren. In dat geval spreken we van recidiverende blaasontstekingen.

  Een woordje uitleg:

  Hervallen na een blaasontsteking en een recidiverende blaasontsteking is niet hetzelfde
  Soms gebeurt het dat eenblaasontsteking weer de kop opsteekt meteen na het stopzetten van de behandeling van de infectie. De antibioticabehandeling is dan onvoldoende geweest om de infectie volledig te genezen zodat men hervalt. De bacterie die de heropflakkering veroorzaakt, is dan dezelfde als bij de vorige infectie. Een zogeheten recidiverende blaasontsteking daarentegen is een nieuwe urineweginfectie. Ze treedt op na volledige genezing van de vorige ontsteking. Bij onderzoek van de urine enkele dagen na het stopzetten van de antibioticakuur zal blijken dat die inderdaad steriel is. De bacterie die de nieuwe infectie veroorzaakt, is dus ook een andere bacterie.

  Een andere voorwaarde die vervuld moet zijn om van een recidiverende blaasontsteking te kunnen spreken, is dat de infectie zich drie keer per jaar moet herhalen. In dat geval kan er diepgaander onderzoek (cystoscopie, urodynamisch onderzoek) worden voorgeschreven om de oorzaken te achterhalen. Het kan daarbij gaan om vernauwing van de plasbuis, blaasstenen, blaaskanker, diabetes, enz.

  Er zijn veel factoren bekend die blaasontstekingen in de hand werken. Vooral vrouwen moeten in dat verband hun leefwijze en gedrag onderzoeken en eventueel bijsturen. Bij jonge vrouwen bijvoorbeeld is geslachtsgemeenschap een belangrijke risicofactor. Dat is vooral gebleken bij vrouwen die maar af en toe seksuele betrekkingen hebben. Ook diabetes en roken zijn elementen die recidiverende blaasontstekingen in de hand werken. Andere factoren zijn het gebruik van een diafragma of zaaddodende producten, een onaangepaste hygiŽne die de vaginale flora verandert, de plas ophouden of weinig drinken.


  Praktische tips om recidiverende blaasontstekingen te voorkomen
  Bijna 10% van de vrouwen heeft last van recidiverende blaasontstekingen. Die treden meestal op tussen 30 en 65 jaar. Ook de daling van het oestrogeengehalte na de menopauze leidt bij veel vrouwen tot infecties (de vaginale pH stijgt, waardoor de vagina een trekpleister wordt voor pathogene bacteriŽn).

  De behandeling bestaat uit het aanpakken van de oorzaak als die is geÔdentificeerd. Het kan gaan om een hormonale behandeling bij vrouwen in de menopauze, behandeling van diabetes, orale anticonceptiva, inname van antibiotica binnen twee uren na het vrijen, enz.

  Daarnaast zijn ook algemene hygiŽnevoorschriften sterk aan te bevelen:
  -Na elke vrijbeurt de blaas ledigen.
  -Drinken ook als u geen dorst hebt, en tussen de maaltijden tot 2 liters per dag drinken.
  -Plassen zodra u die behoefte voelt.
  -Met het toiletpapier altijd van voren naar achteren gaan.
  -Het uitvoeren van een CBO (cytobacteriologisch onderzoek van de urine) om de 3 maanden.
  -Een doorlopende kuur met antibiotica indien de arts dat nodig acht.
  -Dagelijks drinken van cranberrysap.

  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 14-11-09 om 17:07
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft gťťn enkele bijwerking

 4. #4
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Blaasontsteking/Cystitis - Artikels

  Blaasontsteking: 10 vragen beantwoord!

  Blaasinfecties zijn een echte "vrouwenkwaal". Dat heeft alles te maken met de typisch vrouwelijke anatomie.

  Tien vragen over een vervelende kwaal:

  1. Wat bedoelt men precies met een blaasontsteking?
  In de nieren wordt het vloeibare afval, de urine, uit het bloed gefilterd. Deze urine vloeit via de urineleiders (ureters) naar de urineblaas, waar ze tijdelijk wordt opgeslagen. Op tijd en stond wordt de urine die in dit reservoir verzameld zit, via de urinebuis (urethra) definitief afgevoerd.

  Wanneer het slijmvlies van de urineblaas besmet geraakt met bacteriŽn uit de urine - in de meeste gevallen gaat het om een Escherichia Coli - spreken we van een blaasontsteking of cystitis.


  2. Waarom hebben vooral vrouwen er last van?
  Jonge meisjes maken 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens, en volwassen vrouwen lopen zelfs 50 keer zoveel risico als mannen. Dat blaasontstekingen een typische vrouwenkwaal zijn, heeft alles te maken met de menselijke anatomie. Bij vrouwen liggen vagina en aars erg dicht bij elkaar, waardoor bacteriŽn uit de darm makkelijker het vaginale slijmvlies kunnen besmetten en koloniseren. Bovendien is het urinekanaal bij de vrouw maar enkele centimeters lang, zodat microben de blaas snel bereiken.


  3. Lopen alle vrouwen evenveel risico?
  Binnen de vrouwelijke bevolking zijn er nog een aantal duidelijke risicogroepen;
  *Zo stijgt het risico op blaasinfecties van zodra een vrouw seksueel actief wordt. Men vermoedt dat bacteriŽn tijdens de geslachtsgemeenschap vanuit de vagina in het urinekanaal terechtkomen en naar de blaas worden geduwd.

  *Zwangere vrouwen hebben vaker last van blaasinfecties- soms zelfs zonder noemenswaardige klachten- die bovendien gemakkelijker opstijgen. Omwille van het gevaar voor moeder ťn kind moet de urine van zwangere vrouwen geregeld gecontroleerd worden.

  *Na de menopauze maken vrouwen nog heel weinig vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aan. Dit leidt onder meer tot een verhoogde vatbaarheid van het vaginale slijmvlies voor bacteriŽle infecties en een verdunning van het slijmvlies in de urinebuis. Het gevolg is dat 20 tot 50% van alle oudere vrouwen wel eens met een blaasinfectie te kampen krijgt.


  4. En de mannen?
  Mannen zijn van nature veel beter beschermd tegen infecties van de urinewegen: de afstand tussen aars en penis is immers vrij groot, de opening in de penis is erg klein en de droge huid er rond is voor bacteriŽn geen geschikte broeihaard. Bovendien is het mannelijke urinekanaal ook zo’n 5 keer langer als dat van vrouwen, waardoor microben de blaas moeilijk bereiken.

  Wanneer een volwassen man een blaasinfectie doormaakt, wordt dan ook steeds gezocht naar een onderliggende oorzaak. Een prostaatvergroting bijvoorbeeld kan een volledige lediging van de blaas verhinderen, waardoor urine achterblijft die een broeihaard vormt voor bacteriŽn.


  5. Wat zijn de symptomen?
  Een blaasontsteking gaat meestal gepaard met heel herkenbare klachten zoals: voortdurend kleine hoeveelheden moeten plassen, ‘s nachts uit bed moeten om te plassen, een brandend of pijnlijk gevoel bij het plassen, troebele urine, soms met sporen van bloed.


  6. Moet ik een dokter raadplegen?
  Bij elk vermoeden van een blaasinfectie is een doktersbezoek aangewezen: de infectie kan immers snel opstijgen naar de nieren en het nierweefsel aantasten. In dat stadium gaat de blaasinfectie meestal ook gepaard met koorts, rillerigheid en/of zweten, misselijkheid, pijn in de lenden en de rug en bloed in de urine.

  De arts zal een urinestaal nemen en de urine onderzoeken op de aanwezigheid van witte bloedlichaampjes, de aanwijzing voor een ontstekingsreactie. Er wordt ook een bacteriekweek uitgevoerd op de urinestaal, zodat men kan nagaan welke bacterie precies voor de infectie verantwoordelijk is. In zowat 80% van de gevallen gaat het om een besmetting met Escherichia Coli, een bacterie die ook bij heel wat vaginale infecties in het spel is.


  7. Hoe wordt een blaasinfectie behandeld?
  Bij een eenvoudige blaasinfectie volstaat meestal een korte antibioticakuur. Vaak zal de arts deze therapie al opstarten voor de uitslag van de bacteriekweek bekend is, om te vermijden dat de infectie opstijgt en/of te pijnlijk wordt. Achteraf kan dan zonodig op een specifieker type antibiotica worden overgeschakeld.

  Wanneer de infectie met ernstige klachten en koorts gepaard gaat, kunnen een ziekenhuisopname en een langdurige antibioticatherapie nodig zijn.


  8. Wat als het probleem steeds terugkomt?
  Wanneer jonge kinderen ťťn of meerdere keren na elkaar een blaasontsteking krijgen, is een diepgaand onderzoek noodzakelijk. Er kan immers sprake zijn van een aangeboren afwijking zoals een urinaire reflux. Normaal gezien zijn de urinewegen zo gevormd dat het terugvloeien van urine uit de blaas naar de nieren is uitgesloten en de hogere urinewegen (urineleiders en nieren) dus van infecties gespaard blijven. Bij sommige kinderen is deze terugvloei echter wel mogelijk. Een operatieve ingreep is in dat geval noodzakelijk.

  • Bij jongens kan er sprake zijn van aangeboren vernauwingen in het urinekanaal, waardoor nooit alle urine wordt uitgeplast. De achtergebleven urine vormt dan een goede voedingsbodem voor microben.

  • Bij jonge volwassenen kunnen herhaalde blaasinfecties velerlei oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat bij een vroegere infectie de bacteriŽn niet helemaal werden uitgeroeid, omdat de antibioticakuur te vroeg werd stopgezet of omdat niet het meest geschikte antibioticum werd gekozen.

  • Bij vrouwen die seksueel actief zijn kan het vaginale slijmvlies door bacteriŽn overwoekerd zijn, waardoor er als het ware een voortdurende besmetting is. Een blaasverzakking kan de reden zijn dat er voortdurend een beetje urine in de blaas achterblijft, waardoor bacteriegroei mogelijk wordt. Verder kunnen ook nierstenen en problemen in de hogere urinewegen voor herhaalde blaasinfecties zorgen.

  • Er bestaat ook een andere vorm van blaasontsteking (ook interstitiele cystitis of IC genoemd) De verwarring met een blaasontsteking ligt, zeker als de klachten net beginnen, voor de hand. Maar toch is er veel verschil. Een blaasontsteking is een ontsteking aan het blaasslijmvlies, die wordt veroorzaakt door bacteriŽn. Interstitiele cystitis begint hetzelfde, maar wordt niet veroorzaakt door een bacterie. Antibiotica helpen dus niet of nauwelijks en de pijn wordt langzaam erger. De urineblaas is veel heftiger ontstoken, wat pijn onder in de buik of aan de uitmonding van de urinebuis geeft. Hoe die ontsteking ontstaat, is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de pijn tijdelijk verdwijnt na het plassen. Maar als er weer een beetje urine in de blaas zit, komt de pijn en de aandrang om te plassen terug. Het is een vicieuze cirkel die dag en nacht doorgaat. Cystitis Interstitialis kan langzaam verergeren, maar vaak ook verbeteren na drie tot tien jaar. Over de oorzaak van het blaaspijnsyndroom is nog niet veel bekend, al zijn er steeds sterkere aanwijzingen dat het eigen afweersysteem er iets mee te maken kan hebben.


  9. Hoe kan ik blaasinfecties voorkomen?
  Heel wat blaasinfecties zouden eenvoudig kunnen worden voorkomen door mťťr te drinken. 2 liter per dag is een minimum. In een blaas die geregeld gevuld en geledigd wordt, krijgen bacteriŽn immers niet of veel minder kans om zich aan de blaaswand vast te hechten.

  Nog een eenvoudige maar doeltreffende maatregel: ga altijd plassen voor het slapengaan en na seksueel contact.

  Alle reclame ten spijt zijn vaginale sprays, douches en zelfs gewone zeep niet geschikt voor de intieme hygiŽne: ze ontregelen de natuurlijke zuurtegraad van de vagina, waardoor bacteriŽn makkelijker kunnen uitgroeien.


  10. Is kruidenthee zinvol?
  Er bestaan nogal wat kruidenthees die een desinfecterende werking en een verhoogde urineproductie claimen, en daarom aangeraden worden ter preventie van blaasinfecties: bosbessenthee, witte dovenetelthee en berkenthee zijn wellicht de bekendste. De doeltreffendheid van deze "grootmoeders middeltjes" is niet wetenschappelijk aangetoond, maar 1 of 2 kopjes van deze aftreksels per dag schaadt niet en kan alvast helpen om aan de beoogde vochtopname van 2 liter te komen.

  Voor de preventieve werking van veenbessensap heeft men wťl bewijzen, doch geen wetenschappelijke verklaring. Maar ook hier geldt dat dit sap in elk geval een aangename afwisseling voor andere dranken kan vormen.

  (bron:gezondheid.be)
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft gťťn enkele bijwerking

 5. #5

  Standaard Re: Blaasontsteking/Cystitis - Artikels

  Natuurlijk genezen van een blaasontsteking - http://shytоbuу.nl

Soortgelijke onderwerpen

 1. Steeds terugkerende blaasontsteking..Of toch iets anders?
  By Ellemieke Zaal in forum Lever, nieren en blaas
  Reacties: 28
  Laatste Post: 18-11-16, 04:22
 2. Steeds terugkerende blaasontsteking
  By catwoman in forum Lever, nieren en blaas
  Reacties: 1
  Laatste Post: 18-06-09, 23:24
 3. Zwanger/Blaasontsteking of wat anders?
  By dhr. pico in forum Zwangerschap
  Reacties: 6
  Laatste Post: 08-01-09, 19:14