Astigmatisme

Astigmatisme is een aandoening die te wijten is aan een krommingsfout van het hoornvlies die resulteert in een troebel, vervormd of dubbel zicht. Globaal gezien is het gezichtsvermogen van iemand die aan astigmatisme lijdt nooit uitstekend, zonder evenwel echt slecht te zijn, zowel van ver als van dichtbij. Uiteraard zijn sommige mensen zwaarder getroffen dan andere. We vatten voor u samen wat u absoluut moet weten over deze aandoening van het gezichtsvermogen.


*Nuttige informatie over astigmatisme
- In plaats van een regelmatige bolle vorm, heeft het hoornvlies een onregelmatige, ovale vorm. Daardoor is het beeld wazig, zowel van ver als van dichtbij, en soms ook vervormd.

- Wie aan astigmatisme lijdt, heeft de neiging om cijfers en letters die op elkaar lijken, met elkaar te verwisselen: de 8 en de 0, de M, de H en de N, de O, de Q en de G bijvoorbeeld.

- Naast een wazig en vervormd beeld, kan astigmatisme ook leiden tot hoofdpijn en oogvermoeidheid (jeuk, brandend gevoel en zelfs algemene vermoeidheid).

- Bij 0,25 tot 1,5 dioptrie is er sprake van zwak astigmatisme, van 1,75 tot 3 dioptrieŽn van middelmatig astigmatisme en boven 3 dioptrieŽn van sterk astigmatisme.

- Astigmatisme kan gepaard gaan met hypermetropie (verziendheid), myopie (bijziendheid) en/of presbyopie (ouderdomsverziendheid).

- Om astigmatisme te corrigeren, kan men een beroep doen op een bril, lenzen en refractieve chirurgie.


*Hoe kan astigmatisme gecorrigeerd worden?
- Brillen maken gebruik van torische glazen, wat betekent dat ze niet dezelfde correctie hebben op de verschillende meridianen. En de glazen hebben aan de rand een variabele dikte.

- Contactlenzen hebben eveneens een torische vorm. Ten opzichte van brillen, bieden ze een betere visuele kwaliteit en een breder gezichtsveld.

- Bij refractieve chirurgie wordt het hoornvlies behandeld via lasertherapie. De keuze van de laser is onder andere afhankelijk van de dikte van het hoornvlies. Is de dikte bijvoorbeeld beperkt, dan zal de oogspe******t het hoornvlies als het ware polijsten met een Excimer-laser of met een Epilasik-behandeling. Omdat de gevolgen van de ingreep pijnlijk zijn en pijnstillers vereisen, wordt een andere techniek, de Lasik, toegepast als de dikte van het hoornvlies voldoende is. Het komt erop aan het buitenste laagje van het hoornvlies op te tillen (een soort 'flapje'). Dit gebeurt chirurgisch of met een Femtosecondeģ-laser. De oogheelkundige kan dan het ontblote deel van het hoornvlies polijsten. Vervolgens wordt het 'flapje' teruggeplaatst, zonder dat een hechting nodig is. En de gevolgen zijn pijnloos.

(bron: e-gezondheid.be)