Weergeven resultaten 1 tot 3 van 3

Onderwerp: Acute Abdominale Aorta Breuk - Artikel

 1. #1
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Acute Abdominale Aorta Breuk - Artikel

  AAA = Aneurysma Aorta Abdominalis/Abdomen = een verwijding van de grote slagader in de buik (Ambulance nodig!)
  AAAA = Athero-sclerotisch Aneurysma van de Abdominale Aorta ookwel Acute Aneurysma Aorta Abdomen
  = acuut ontstane verwijding van grote slagader in de buik (Ambulance nodig!)
  Bron www.scannerforum.nl en www.112-westland.nl

  Wat is een Aneurysma van de Aorta Abdominalis ? (AAA)
  Een aneurysma is een lokale uitzetting van een slagader. Wanneer die uitzetting meer dan 50% van de normale diameter van het vat bedraagt spreken we van een aneurysmatische verwijding. Aneurysmata kunnen op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomen (hersenslagader, halsslagader, de grote lichaamsslagader en slagaders naar de benen). Het meest bekend (en het meest frequent voorkomend) is het aneurysma van de grote lichaamsslagader (aorta).
  Een aneurysma komt veelal voor bij mensen met atherosclerose maar dit is niet uitsluitend de oorzaak. Ook andere factoren zijn waarschijnlijk van belang zoals de plaatselijke druk van binnenuit de slagader, de hoeveelheid elastisch- en bindweefsel in de vaatwand, en in bepaalde families komt het vaker voor.
  Het aneurysma van de aorta begint veelal een eindje onder de aftakkingen van de nierslagaders en eindigt boven de splitsing naar het linker- en rechterbeen. Soms is het zo dat zijtakken van de aorta (bijvoorbeeld de aftakkingen naar de benen) ook verwijd zijn.
  Het neemt de tiende plaats in op de lijst van meest voorkomende doodsoorzaken.
  Op 18 April 1955 overleed Albert Einstein aan de gevolgen van een gebarsten abdominaal aneurysma. Tijdens de laatste jaren van zijn leven had Einstein regelmatig last van pijnaanvallen bovenin de onderbuik. Er werd een gezwel ter grootte van een grapefruit vastgesteld. Een kijkoperatie wees uit dat het een aneurysma aan de aorta was. Het aneurysma was intact en de vaatwand was stevig, en daarom besloot men om het niet te behandelen. Maar iemand met een aneurysma in de aorta leeft verder met een tijdbom. Deze belangrijkste slagader in het menselijk lichaam kan het vanaf dat moment plotseling begeven, waarna er meestal geen redden meer aan is. Ruim zes jaar na de diagnose scheurde het aneurysma en overleed Albert Einstein. De volgende dag verwoordde de New York Times de doodsoorzaak als volgt: '… a big blister on the aorta, which broke finally like a worn-out inner tube.'

  Links een afbeelding van een normale aorta, rechts een aorta met een groot aneurysma

  Een angiogram van een AAA
  * Een aneurysma kan in elke slagader voorkomen. In de hersenen en aan de aorta (de grote lichaamsslagader) komt deze vaatafwijking echter het meest voor.
  * De meeste AAA’s worden groter; de snelheid waarmee is echter verschillend. De kans op een ruptuur (het barsten) van het AAA neemt met het groeien toe.


  De oorzaken
  Een aneurysma ontstaat vaak door slagaderverkalking (atherosclerose).
  Hierbij ontstaan vernauwingen in de slagaders. Atherosclerose begint met een plaatselijke ophoping van bloedplaatjes, bloedcellen en cholesterol in de vaatwand. Deze ophopingen worden ‘plaques’ genoemd en beginnen met een kleine beschadiging van de gladde binnenwand van het bloedvat.Wanneer het lichaam probeert de beschadiging te herstellen, klonteren bloedplaatjes samen op de beschadigde plaats. Hieraan blijven weer andere stoffen kleven, bijvoorbeeld cholesterol. Op deze ophoping kan zich later ook kalk afzetten, waardoor de slagaders steeds nauwer worden. Het oppervlak van de vernauwingen is ruw en onregelmatig.
  Maar atherosclerose is niet de enige oorzaak. Naast afwijkingen in opbouw en stevigheid van de vaatwand spelen ook bepaalde ontstekingsreacties een rol. Erfelijke stoornissen in de opbouw en stevigheid van de vaatwand, kunnen bijvoorbeeld leiden tot het ontstaan van aneurysma's op jeugdige leeftijd. Uit onderzoek gebleken dat bij mannen met een aneurysma van de buikslagader ook hun broers een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een dergelijk aneurysma.
  Aneurysma's komen vooral voor bij mannen boven 60 jaar.

  Het ontstaan van een slagaderverkalking (atherosclerose)
  *Roken is de belangrijkste risicofactor. Door het roken komen veel schadelijke stoffen in het bloed terecht. Dit zijn de xerbrandingsproducten die bij het roken worden ingeademd. Deze stoffen hebben een direct schadelijk effect op de vaatwand, waardoor het bloedvat stugger wordt. De binnenwand van de bloedvaten wordt voortdurend geprikkeld, waardoor slagaderverkalking zich sneller ontwikkelt.

  De Verschijnselen
  Een aneurysma van de aorta abdominalis (AAA) geeft in principe geen klachten. Meestal wordt een aneurysma dan ook bij toeval ontdekt, wanneer om andere redenen een onderzoek plaatsvindt. Zo kan bij lichamelijk onderzoek van de buik boven de navel een kloppende zwelling gevoeld worden. Maar meestal komt een aneurysma aan het licht bij een echografie of röntgenonderzoek van de buik. Een enkele keer veroorzaakt het aneurysma van de aorta abdominalis vage rugklachten en pijn in de buik. Dit kan betekenen dat het aneurysma dreigt te scheuren (dreigende ruptuur).
  Een geruptureerd aneurysma veroorzaakt bij veel patiënten typisch plotseling onstaan van hevige buikpijn gepaard met rugpijn. Sommige patiënten klagen over een doffe pijn in de buik in de uren of soms dagen voor de acute fase, meestal veroorzaakt door een acute groei van het aneurysmna dagen voor de ruptuur.
  De pijn in de rug en de buik is vaak voornamelijk éénzijdig (meestal links).
  De overige symptomen die horen bij een ruptuur van een aneurysma worden voornamelijk veroorzaakt door het acute bloedverlies, met als gevolg een tekort aan circulerend bloedvolume wat leidt tot een shocktoestand. Het acute bloedverlies is de reden waarom snel chirurgisch ingrijpen bij een mogelijk geruptureerd aneurysma absoluut noodzakelijk is. De kans op overleving is direct afhankelijk van de snelheid waarmee de patiënt op de operatietafel ligt.
  * Ze noemen het: een tijdbom in je buik? Per jaar overkomt dat duizend, vooral oudere mannen. De wand van de aorta, de buikslagader, wordt zo dun dat er op die plek een soort kloppende ballon ontstaat.

  Bron; www.aneurysma.nl

 2. #2
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Acute Abdominale Aorta Breuk - Artikel

  Opsporen van een AAA
  Een echografie is een uitstekend onderzoek om een aneurysma op het spoor te komen, de grootte te bepalen en ook de groei te vervolgen. Dit onderzoek is niet belastend, pijnlijk of schadelijk.
  Een nauwkeuriger methode om de diameter van het aneurysma te meten is een CT-scan. Bij een CT (computer tomografie)scan maakt een computer opnames van de dwarsdoorsnede van het aneurysma.
  De opnames worden na elkaar gemaakt, waarbij de tafel waarop u ligt wordt verschoven door een soort buis.
  Zo ontstaat een serie opnames die een volledig beeld van de grootte van het aneurysma oplevert. Voor het onderzoek krijgt u een contrastmiddel toegediend door een injectie in de arm. Dit middel geeft een warm gevoel, een droge mond en het gevoel dat u moet plassen. De contrastvloeistof verdwijnt uit uw lichaam via de nieren en de blaas. In de contrastvloeistof zit jodium. Als u daar allergisch voor bent, moet u dit vooraf melden aan uw behandelend arts. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten.

  Een echografie

  Informatie over de echografie
  Bij een echografie of wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven; daarmee is het mogelijk ziekten en aandoeningen op te sporen die structurele veranderingen in een deel van het lichaam teweegbrengen. Geluidsgolven dringen door weefsels heen. Bij een echografie wordt echokop heen en weer bewogen over een bepaald deel van het lichaam. Het zendt geluidsgolven uit van een hoge frequentie (2.6 tot 10 MHz) die niet door het menselijk oor kunnen worden waargenomen (ultrasoon geluid). Deze golven worden door de verschillende weefsels in het lichaam als een echo teruggekaatst naar de echograaf die ze omzet in een videobeeld. Een echografie biedt verschillende voordelen. Het belangrijkste hiervan is dat dit onderzoek gebruik maakt van geluidsgolven en de patiënt dus niet aan straling wordt blootgesteld, zoals bij röntgenonderzoek. Een echografie doet geen pijn en is bovendien betrekkelijk veilig. Daarom kan dit onderzoek ook onder speciale omstandigheden worden gedaan, zoals tijdens een zwangerschap, waarbij röntgenstralen moeten worden vermeden. Sinds de uitvinding van de echograaf zijn er talrijke nieuwe versies van het oorspronkelijke apparaat gekomen. Zo kan de dopplerechograaf onder andere de snelheid meten waarmee het bloed door de aderen stroomt. De intraluminale echograaf is een klein toestel dat gewoonlijk aan het einde van een kijkbuis (endoscoop) wordt gemonteerd en in een hol orgaan (lumen) zoals een bloedvat of de darm wordt gebracht om dat orgaan te onderzoeken. Veel artsen adviseren iemand bij wie een echografie moet worden gedaan, van tevoren minstens zes uur lang niets te eten, maar instructies variëren per ziekenhuis. Volg de voorschriften van de arts op. Met echografie kan men afwijkingen aan weefsels opsporen en de precieze plaats aan te wijzen, of om een diagnose stellen. Bij het gebruik van echografie kunnen zich enkele problemen voordoen en risico's zijn niet helemaal uit te sluiten. Het grootste probleem is dat echografie niet goed is te gebruiken als er lucht zit in of rond het orgaan dat in beeld moet worden gebracht. Lucht werkt namelijk storend op geluidsgolven. Heel zelden kan echografie de cellen van het menselijk lichaam aantasten en er door verhitting mutaties in teweegbrengen. In het algemeen is echografie echter een bijzonder veilige procedure.

  Informatie over de ct-scan
  Stel, u bakt een cake en doet in het beslag één krentje. Als de cake klaar is, is van buitenaf niet te zien waar het krentje zich bevindt. Daarvoor is het nodig de cake in plakjes te snijden. Hoe dunner de plakjes, des te groter de kans om het krentje tegen te komen. Een CT-scan werkt eigenlijk precies zo. De 'cake' is een menselijk lichaam en het 'mes' dat de plakjes snijdt zijn röntgenstralen. Die komen uit een stralingsbron en worden aan de andere kant van de tafel opgevangen door een detector. Het resultaat van een scan is een röntgenfoto van een dwarsdoorsnede door het lichaam. Vroeger werden de scans bekeken op een röntgenfilm, maar tegenwoordig zijn de opnamen op een computerscherm te zien en op allerlei manieren te bewerken. De nieuwst scanners hebben tegenwoordi zestien detectoren. Tijdens een CTscan ligt de patiënt met z'n kleren aan op een tafel, die door de scanner wordt geleid. De scanner beweegt zich rond de tafel en scant in een spiraalvormige beweging het hele lichaam. Tijdens de scan houdt de patiënt de adem in om beeging in de opname te voorkomen. De huidige CT-scanners hebben meerdere detectoren om de röntgenstralen op te vangen. Daarmee is het mogelijk meerdere ‘plakjes’ tegelijk te ‘snijden’. Deze zogeheten multislicescanners hadden eerst vier detectoren, maar tegenwoordig zijn er dus apparaten met zestien. Deze scanners zijn veel sneller dan hun voorgangers en de opnamen bevatten steeds meer details, zodat betere diagnostiek mogelijk is. De ‘messen’ worden bovendien steeds scherper, oftewel de lichaamsplakjes steeds dunner.

  De behandeling
  Bij de traditionele behandeling wordt het stuk van de aorta waarin zich het aneurysma bevindt vervangen door een kunststof bloedvat.
  De aorta wordt boven het aneurysma afgeklemd, en ook onderaan in de beide aftakkingen die de benen voeden. Daartussen wordt de aorta losgesneden en daarvoor in de plaats wordt een bifurcatie prothese ofwel de zogenaamde broekprothese gehecht. Dergelijke kunstaders zijn meestal vervaardigd van polyethyleenterephthalaat (beter bekend als PET). Ze worden gebreid of geweven van 10 micron dunne draden.
  Bij een noodzakelijke spoedoperatie wegens een scheur (ruptuur) van een AAA is de operatie procedure hetzelfde. Vanwege het bloedverlies echter is de kans op complicaties of sterfte als gevolg van de operatie vanzelfsprekend groter.

  Operatie via de lies
  Naast de gebruikelijke buikoperatie bestaat er sinds enkele jaren een nieuwe behandelingsmethode. Hierbij wordt via een kleine operatie in de lies een kunststof vaatprothese (endoprothese) in opgevouwen toestand via de liesslagader opgeschoven tot in de buikslagader. Daar wordt de endoprothese uitgevouwen. Deze endoprothese verstevigt dan de uitgerekte bloedvatwand. Deze methode kan uitsluitend worden toegepast indien het aneurysma aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo mag het aneurysma bijvoorbeeld niet te bochtig zijn en moet er genoeg plaats zijn om de endoprothese te kunnen verankeren. Ook mogen de liesslagaders niet te nauw of gekronkeld zijn. Daarom komt niet iedereen in aanmerking voor deze behandeling. Het voordeel van deze nieuwe behandeling is dat het een minder zware operatie is dan de operatie via de buik. Daardoor is de opnameduur korter, het verblijf op de intensive care unit niet altijd noodzakelijk en het herstel verloopt sneller. Ook lijkt de kans op complicaties of overlijden kleiner bij deze nieuwe procedure . Maar er zijn ook nadelen: het is mogelijk dat tijdens de procedure de endoprothese niet goed komt te liggen, zodat er alsnog moet worden besloten tot de gebruikelijke operatie. Daarnaast kunnen de bij de buikoperatie mogelijke complicaties, zoals hartinfarct, afsluiting van de beenvaten en verlies van nierfunctie, ook bij deze operatieprocedure optreden. Verder is er nog onvoldoende bekend over de resultaten op de lange duur. Voorts kan er sprake zijn van lekkage langs de aansluiting van de endoprothese zodat er toch bloed in het aneurysma stroomt. Deze lekkage verdwijnt soms vanzelf, maar een enkele keer is aanvullende behandeling nodig. Ook blijft er een klein risico bestaan op alsnog scheuren van het aneurysma, ondanks de aanwezigheid van de endoprothese. Daarom is intensieve poliklinische controle en röntgenonderzoek noodzakelijk. In Nederland - en ook elders in de wereld - wordt onderzoek gedaan om te beoordelen welke van de twee behandelmethoden van het aneurysma van de buikslagader de voorkeur verdient.

  tijdens een operatie wordt een deel van de aorta vervangen door een zogenaamde broekprothese

  Bron aneurysma.nl

 3. #3
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Acute Abdominale Aorta Breuk - Artikel

  Nooit klachten, nu opeens een levensgevaarlijke aandoening!
  Ja, dat kan. Een aneurysma ontdekt een arts vaak bij toeval, zonder dat u klachten heeft. Het aneurysma komt bijvoorbeeld aan het licht bij een röntgenfoto van de borst (thorax). Of bij een echo-onderzoek van de buik. De omvang van het probleem wordt duidelijk door verder te onderzoek te doen.

  Wat is een aneurysma?
  Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een slagader of een hartkamer. Een aneurysma van de aorta is een verwijding van de grote lichaamsslagader.

  aneurysma van de buik
  De aorta is de grootste en belangrijkste slagader van uw lichaam. De aorta vervoert zuurstofrijk bloed van het hart naar alle organen en weefsels van het lichaam. Normaal is de doorsnede van de aorta 2 tot 3 centimeter. Is de doorsnede meer dan anderhalf keer zo groot dan spreken we van een aneurysma.
  Een aneurysma groeit meestal langzaam. Een levensgevaarlijke situatie ontstaat als de vaatwand van een groot aneurysma scheurt.

  Indeling
  Een indeling van aneurysma's van de aorta is onder andere naar de plaats waar zij voorkomen:
  * Abdominale Aorta Aneurysma (AAA), abdomen is de medische term voor buik. Een AAA is een aneurysma van de buikaorta.
  * Thoracale Aorta Aneurysma (TAA), de medische term voor de borstholte is de thorax. Een TAA is een verwijding van de aorta in de borst.
  * Thoraco-Abdominale Aorta Aneurysma's (TAAA) zijn aneurysma's met kenmerken van zowel aneurysma's in de borstholte als in de buikholte.

  Hoe onstaat een aneurysma?
  U heeft een aneurysma. Hoe komt u daaraan? Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op een aneurysma groter maken.
  Er zijn ook meer specifieke oorzaken voor een aneurysma.

  Risicofactoren
  Belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van een aneurysma zijn:
  * roken
  * hoge bloeddruk
  * overgewicht
  Roken en hoge bloeddruk zijn risicofactoren voor slagaderverkalking (atherosclerose). Door slagaderverkalking ontstaat een vernauwing in de aorta. Voor en na de vernauwing drukt de bloedstroom harder tegen de vaatwand. De bloedvatwand rekt uit en verzwakt.

  Specifieke oorzaken
  Oorzaken van een aneurysma zijn onder andere:
  * een zwakke plek in de slagader; De slagader vervoert bloed onder hoge druk. De elastische vaatwand vangt deze druk normaal gesproken goed op. Bij zwakke plekken in de wand van de slagader gaat het mis.
  * erfelijke aandoeningen; Bij sommige aandoeningen is het bind- en steunweefsel van de bloedvaten niet goed opgebouwd. Voorbeelden zijn het syndroom van Marfan en het syndroom van Ehlers-Danlos.
  Deze aandoeningen zijn erfelijk en komen vooral voor onder mannelijke familieleden. Broers hebben dan allemaal een verhoogd risico op een aneurysma.
  Aneurysma's ontstaan bij deze aandoeningen vaak al op jonge leeftijd.
  * een zware klap; Een enkele keer ontstaat een aneurysma na een zware klap op de borst, zoals bij een auto-ongeluk.

  Met welke onderzoeken krijgt u te maken?
  Is het aneurysma ontdekt door bijvoorbeeld een röntgenfoto, dan moeten vervolgonderzoeken de diagnose bevestigen:
  * echografisch onderzoek
  * CT-scan
  * MRI-onderzoek
  Komt u in aanmerking voor een operatie, dan onderzoekt de arts ook uw:
  * longfunctie
  * nierfunctie
  * bloed
  Het is belangrijk het hele aneurysma in beeld te brengen:
  * het begin en het einde van het aneurysma
  * de organen die bloed krijgen vanuit dit gedeelte
  * eventuele verkalkingen
  * of er al eerder een vaatprothese is ingebracht
  Regelmatige controle van de grootte van een aneurysma is belangrijk. Uw arts geeft aan hoe vaak dit nodig is. Het is afhankelijk van de grootte van het aneurysma en hoe snel deze groeit. De meeste aneurysma's groeien slechts enkele millimeters per jaar.

  Anaurysma in de buikholte (AAA)
  U kunt al jarenlang een aneurysma hebben zonder dit te weten. Maar als het eenmaal ontdekt is, houdt de vaatchirurg het goed in de gaten. Soms is een ingreep nodig om de wand te verstevigen.

  Hoe weet u of u een aneurysma heeft?
  Driekwart van de patiënten heeft nooit iets gemerkt tot aan de diagnose. Het aneurysma wordt vaak bij toeval ontdekt. Het is bijvoorbeeld zichtbaar tijdens een echografie of CT-scan van de buik. Of er zijn ringvormige verkalkingen zichtbaar op een overzichtsfoto van de buik.
  De klachten kunnen zijn:
  * vage buik- of rugpijn
  * forse rugpijn bij een groot aneurysma dat tegen de wervelkolom drukt
  * koude, doof aanvoelende voeten of tenen doordat de doorbloeding naar de benen verminderd is.
  In zeldzame gevallen zet een aneurysma in de loop van enkele dagen of uren snel uit of lekt in geringe mate bloed. U krijgt pijn in de buik, in de flanken of in de rug. Bij toename van de lekkage wordt de pijn heftiger. U voelt zich ziek, ziet bleek, transpireert en bent duizelig.
  Deskundige hulp is dringend nodig!

  Wat is de behandeling bij een aneurysma?
  Dit hangt af van de grootte van uw aneurysma. U komt (eerder) in aanmerking voor een operatie:
  * bij een aorta doorsnede vanaf 5,5 tot 6 cm
  * als het aneurysma snel groeit
  * als u een erfelijke bindweefselaandoening hebt bij een doorsnede vanaf 4,5 tot 5 cm
  Tot die tijd, of als een operatie niet mogelijk is, is het advies om de bloeddruk laag te houden. U krijgt medicijnen en adviezen voor een gezonde leefstijl.

  Operatie
  De vaatchirurg plaatst een kunststofprothese in de aorta. Dit is meestal een grote operatie waarbij de buikholte open moet. Tegenwoordig is de operatie ook mogelijk via een kijkoperatie of via een slagader in de lies
  Via de lies heeft belangrijke voordelen:
  * minder kans op complicaties
  * geen groot litteken op de buik
  * sneller op de been na de ingreep
  Niet elke patiënt komt echter in aanmerking voor een vaatoperatie via de lies. Dit is onder andere afhankelijk van de toegankelijkheid via de liesvaten en de omvang en de plek van het aneurysma.

  Broekprothese
  Soms loopt het aneurysma door tot bij de afsplitsing van de slagaderen naar de benen. Dan plaatst de chirurg een speciale kunststofprothese. Deze heeft de vorm van een omgekeerde Y en wordt broekprothese genoemd.
  De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Als de kunststofprothese via de lies geplaatst wordt, kiest de vaatspe******t soms voor lokale verdoving.

  Waarom niet direct opereren?
  De operatie is niet zonder risico. De kans dat een aneurysma scheurt als hij nog klein is, is niet groot. Pas bij een bepaalde grootte is het risico op scheuren zo reëel dat opereren beter is. Afwachten is een lastige periode, ook wel aangeduid met de Engelse term: 'watchfull waiting'. Het is belangrijk dat u ondanks de situatie uw dagelijkse dingen blijft doen.

  Wanneer spoed?
  Als een aneurysma scheurt, dan is de enige behandeling opereren! En wel met spoed!

  Medicijnen
  Medicijnen moeten uw bloeddruk laag houden om de spanning op de vaten te verminderen en scheuren van de vaatwand te voorkomen. De meest voorgeschreven medicijnen zijn:
  * bètablokkers
  * calciumantagonisten

  Behandelplan
  Een team van artsen bepaalt samen met u het behandelplan. Behalve de grootte van het aneurysma spelen ook mee:
  * uw leeftijd
  * hoe vitaal u bent
  * de conditie van uw hart, longen en nieren
  * eventuele andere ziektes
  De behandeling richt zich vooral op het voorkomen van:
  * verdere groei van het aneurysma
  * schade aan organen
  * scheuren van het aneurysma

  Bron; www.hartstichting.nl

Soortgelijke onderwerpen

 1. Acute psychotische stoornis - Artikel
  By Agnes574 in forum Geestelijke gezondheid
  Reacties: 0
  Laatste Post: 27-07-09, 17:51