Weergeven resultaten 1 tot 20 van 20

Onderwerp: Chiropractie - Artikels

 1. #1
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Chiropractie - Artikels

  Chiropractie bestaat een behandelmethode voor rug- en nekklachten
  Wat is chiropractie?
  De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Omdat de wervelkolom voor een belangrijk deel het zenuwstelsel omgeeft en beschermt, kunnen vooral stoornissen in de functie van de wervelkolom (ook wel blokkades) genoemd het zenuwstelsel beÔnvloeden en mogelijk diverse klachten veroorzaken. Door een gericht onderzoek en behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld waarna het lichaam zichzelf weer kan genezen.
  Moet u ermee "leren leven"?
  Nee, ook voor patiŽnten waarvan de reguliere gezondheidszorg zegt niets meer te kunnen betekenen, kan chiropractie wellicht een oplossing bieden.
  Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek
  Onze organisatie bestaat al 21 jaar en is onder andere door haar servicegerichtheid en klantvriendelijkheid uitgegroeid tot een begrip in de provincies Limburg en Brabant. Ons team bestaat uit 7 jonge, enthousiaste en gedreven chiropractoren die gezamenlijk 1 doel hebben: "een tevreden patiŽnt". Onze 14 secretaresses, office managers en praktijkondersteuners doen elke dag weer hun best om een passende afspraak te maken, een luisterend oor te bieden en, waar nodig, te assisteren.

  De geschiedenis van de chiropractie
  Verleden
  In 1895 behandelde D.D. Palmer, een Amerikaanse genezer, zijn bediende die op latere leeftijd doof werd door een ongeval. Bij dit ongeval voelde de patiŽnt een "krak" waarna hij doof werd. Door behandeling van het bovenste gedeelte van de wervelkolom hoorde hij plotseling weer.
  Dit was echt echter niet de oplossing voor doofheid, maar wel het begin van de ontdekking dat de wervelkolom van grote invloed is op de algehele gezondheid. D.D. Palmer's zoon, B.J. Palmer, zette de theorie van zijn vader voort en ontwikkelde de wetenschap tot een universitaire studie en de chiropractie breidde zich snel uit. In 1968 kwam de eerste chiropractor naar Nederland .
  Heden
  Momenteel zijn er meer dan 250 geregistreerde chiropractoren in ons land. Doordat steeds meer patiŽnten een chiropractor bezoeken, breidt het aantal chiropractoren in Nederland zich snel uit, maar de behoefte aan uitbreiding blijft bestaan.
  Toekomst
  De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben de effectiviteit van chiropractische behandelingen ingezien en vergoeden vaak een groot gedeelte van de behandelingen. Chiropractie zal meer en meer zijn plaats innemen binnen de gezondheidszorg in Nederland. Niet voor niets worden tegenwoordig bijna 40% van onze patiŽnten door huisartsen of spe******ten verwezen.

  Studie
  Niet iedereen weet wat een chiropractor precies studeert voordat hij het diploma tot erkend chiropractor behaalt. Wij belichten dit thema graag omdat het van groot belang is voor uw vertrouwen in de chiropractoren van het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek.
  Academische opleiding
  De studie chiropractie is een academische fulltime dagopleiding en komt deels overeen met de studie geneeskunde. In beide gevallen moet de student het VWO of Gymnasium met exacte vakken (schei-, wis- en natuurkunde). afgesloten hebben. Na vijf jaar kan de student in het bezit zijn van zijn diploma en daarna moet hij nog verplicht een stagejaar volgen.
  De meeste Nederlandse studenten studeren af in Engeland en volgen het stagejaar in Nederland.
  Zware en intensieve opleiding
  De opleiding chiropractie is een zware en intensieve studie. De meeste studenten die besluiten om deze studie te volgen zijn zeer gemotiveerd. Er zijn namelijk nogal wat drempels te nemen. De studie is erg duur en kan alleen maar in de Engelse taal gevolgd worden. Dit komt omdat de universiteiten die de studie chiropractie aanbieden in het buitenland zijn o.a in de Verenigde Staten, Engeland, Denemarken, Canada en Australie. Het is dan ook geen wonder dat afgestudeerde chiropractoren meer dan gemotiveerd zijn om patiŽnten te behandelen. Zes van de zeven chiropractoren van het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek hebben hun studie gevolgd in de Verenigde Staten, ťťn van de chiropractoren is afgestudeerd in Engeland.
  Onze chiropractoren
  De chiropractoren, werkzaam bij het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek, hebben een jarenlange ervaring in het behandelen van patiŽnten met diverse rug- en nekklachten. Verder zijn zij allen aangesloten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Lidmaatschap garandeert dat de chiropractor een erkende opleiding met succes afgesloten heeft en dat behandelingen door de meeste verzekeraars vergoed worden.

  Uw eerste bezoek aan het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek

  Wellicht is chiropractie voor u (nog) geen bekende geneeswijze. In de afgelopen 50 jaar heeft de behandelmethode chiropractie binnen Nederland een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig bezoeken mťťr en mťťr patiŽnten met rug- en nekklachten een chiropractor.
  Als uw bezoek aan het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek een eerste kennismaking is, stellen onze chiropractoren en secretaresses u door hun deskundigheid op uw gemak.
  U, als patiŽnt, staat in onze centra centraal!

  Volwassenen Hoe verloopt uw eerste bezoek aan de chiropractor?
  Heeft u al jaren last van rug- of nekpijn? Of heeft u recent acute pijn? In beide gevallen kunt u bij het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek terecht voor een eerste afspraak.
  Intake
  ē Invullen medische vragenlijst
  ē Vraaggesprek met uw chiropractor
  Onderzoek bestaande uit
  ē chiropractische testen
  ē neurologische testen
  ē orthopedische testen
  RŲntgenanalyse
  ē iDXA Total Bodyscan (alleen op indicatie van uw chiropractor)
  ē Indien er al foto's gemaakt zijn van uw klachten vragen wij deze kosteloos voor u op in het ziekenhuis (Het is overigens wel mogelijk dat het ziekenhuis hiervoor een vergoeding vraagt)
  Diagnose
  De chiropractor bepaalt aan de hand van alle informatie wat de oorzaak van de klacht is. Dit wordt meteen met de patiŽnt besproken en de bevindingen van de iDXA Total Bodyscan of opgevraagde rŲntgenbeelden worden aan de patiŽnt uitgelegd.
  Behandelplan
  Opgesteld door de chiropractor bij het eerste bezoek en meteen besproken met de patiŽnt. Als de chiropractor aan de hand van alle verkregen informatie beslist dat hij u kan behandelen, dan volgt deze behandeling vrijwel altijd bij de eerste afspraak.
  Na de behandeling
  Na afloop van de behandeling geven wij u nog extra schriftelijke informatie om, dat wat de chiropractor tijdens het eerste bezoek verteld heeft, thuis nog eens rustig door te lezen.
  Wij doen ons uiterste best om binnen 1 week een passende afspraak te maken. Door het aantal chiropractoren dat werkzaam is binnen onze organisatie en door de uitgebreide openingstijden, kennen wij geen wachtlijsten. Neemt u gerust eens contact met ons op.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 2. #2
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Hoe verloopt het eerste onderzoek van uw kind?
  Is uw kindje een huilbaby, heeft het pijn of zijn er erfelijke factoren in uw familie waardoor u de wervelkolom van uw kind wil laten checken door uw chiropractor? Het eerste bezoek van uw kind ziet er als volgt uit.
  Intake
  ē Invullen medische vragenlijst
  ē Vraaggesprek met uw chiropractor
  Onderzoek bestaande uit
  ē chiropractische testen
  ē neurologische testen
  ē orthopedische testen
  RŲntgenanalyse (nagenoeg nooit bij kinderen tenzij er een sterke indicatie voor is)
  ē Indien er al foto's gemaakt zijn van de klachten van het kind vragen wij deze kosteloos voor u op in het ziekenhuis. (Het is overigens wel mogelijk dat het ziekenhuis hiervoor een vergoeding vraagt)
  Diagnose
  De chiropractor bepaalt aan de hand van alle informatie wat de oorzaak van de klacht is. Dit wordt meteen met de patiŽnt (en de ouders) besproken en eventuele bevindingen van de iDXA Total Bodyscan of opgevraagde rŲntgenbeelden worden aan de patiŽnt uitgelegd.
  Behandelplan
  Wordt opgesteld door de chiropractor bij het eerste bezoek en besproken met de patiŽnt.
  Behandeling
  Als de chiropractor aan de hand van alle verkregen informatie beslist dat hij uw kind kan behandelen, dan volgt deze behandeling vrijwel altijd bij de eerste afspraak.
  Na de behandeling
  Na afloop van de behandeling geven wij het kind en de ouders nog extra schriftelijke informatie om, dat wat de chiropractor tijdens het eerste bezoek verteld heeft, thuis nog eens rustig door te lezen.
  Wij doen ons uiterste best om binnen 1 week een passende afspraak te maken. Door het aantal chiropractoren dat werkzaam is binnen onze organisatie en door de uitgebreide openingstijden, kennen wij geen wachtlijsten. Neemt u gerust eens contact met ons op.

  Geen wachttijden
  Door het aantal chiropractoren dat werkzaam is binnen onze organisatie en door de ruime openingstijden kennen wij nagenoeg geen wachtlijsten. Wij proberen u altijd binnen 1 week te helpen. Indien u specifieke wensen heeft, zoals een eerste behandeling in de avonduren of het weekend, is het mogelijk dat u iets langer moet wachten.
  Natuurlijk willen wij graag tegemoet komen aan specifieke wensen van patiŽnten. Neem daarom gerust contact met ons op en bespreek uw wensen met ťťn van onze secretaresses of chiropractoren. In alle gevallen doen wij ons uiterste best u zo snel als mogelijk te helpen.

  Als de chiropractor u niet kan helpen
  Na het uitgebreide eerste onderzoek stelt de chiropractor een diagnose en aan de hand hiervan wordt een behandelplan opgesteld. Indien hij u niet kan helpen, zal hij doorverwijzen naar een huisarts of spe******t waarvan hij verwacht dat deze de patiŽnt wel kan helpen.

  Chiropractische behandelingen
  Verschillende technieken
  Er zijn verschillende technieken die een chiropractor kan gebruiken om een patiŽnt te behandelen. De overeenkomst tussen deze verschillende technieken is dat de chiropractor zijn handen gebruikt en hiermee een correctie maakt, sommigen noemen dit een manipulatie.
  Behandeling
  Als de chiropractor een correctie maakt, worden die gebieden van de wervelkolom behandeld waar een afwijking (blokkade) geconstateerd is. Hierbij wordt er met de handen druk op het gewricht gebracht en hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van het gewricht hersteld.
  Krakend geluid
  Tijdens deze correctie hoort de patiŽnt wel eens een krakend geluid. Deze krak is een gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, die door de druk die erop gebracht wordt vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt. Het zijn dus geen botten die over elkaar heen schuren of banden die breken. De banden worden ook niet overrekt.
  Bij sommige technieken die de chiropractor gebruikt, is overigens nooit een krakend geluid te horen. Bij de behandeling van baby's en ouderen gebruikt de chiropractor aangepaste behandeltechnieken.

  De chiropractische behandeling
  Bij chiropractische behandelingen onderscheiden we 3 fases:
  Intensieve/correctieve fase
  * de patiŽnt krijgt frequent behandelingen.
  * in deze fase worden de meeste correcties gemaakt en wordt de bewegingsvrijheid van de wervelkolom hersteld.
  Stabiliserende fase
  * dit is de fase van de ďfine tuningĒ om optimaal herstel te bereiken.
  * de patiŽnt kan zijn dagelijks leven weer oppakken d.w.z. sporten en geleidelijk aan zijn werk hervatten.
  Fase van onderhoud
  * de chiropractor bouwt het aantal behandelingen af om meer stabiliteit te creŽren.
  * de periodes tussen de behandelingen variŽren per patiŽnt (aard van de klacht, conditie en leeftijd).
  * door het lichaam goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en houdt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  Eigen inbreng patiŽnt
  U begrijpt dat de eigen inbreng van de patiŽnt van groot belang is. Daarom raden wij u aan de gegeven adviezen op te volgen en oefeningen te verrichten. Verder adviseert uw chiropractor om minimaal eenmaal de informatie-avond te bezoeken.
  Eigen inbreng patiŽnt(je) en ouders
  U begrijpt dat de eigen inbreng van de patiŽnt (en de motivatie van de ouders) van groot belang is. Daarom raden wij u aan de gegeven adviezen op te volgen en oefeningen te verrichten. Verder adviseert uw chiropractor om minimaal eenmaal de informatie-avond te bezoeken.
  Afspraak maken
  Wij doen ons uiterste best om altijd binnen 1 week een passende afspraak te maken. Door het aantal chiropractoren dat werkzaam is binnen onze organisatie en door de uitgebreide openingstijden, kennen wij geen wachtlijsten. Neemt u gerust eens contact met ons op.

  Hoeveel behandelingen adviseert de chiropractor?
  Hoelang moet u blijven terugkomen?
  Omdat iedereen wel eens blootstaat aan de oorzaken van het ontstaan van klachten (bukken, vertillen, verkeerde houding, stress of angst) kunnen wij geen garantie geven dat u niet opnieuw last krijgt. Om in een optimale conditie te blijven, is het verstandig regelmatig voor controle uw chiropractor te bezoeken. Hij kan u adviseren welke termijn in uw geval de beste is.
  Waarom moet u terugkomen, ook als u zich goed voelt?
  Als het gewenste behandelresultaat is bereikt, zal de chiropractor u adviseren om een controle-afspraak te maken. Het is belangrijk om uw wervelkolom te blijven controleren of deze in optimale stand is. Kleine afwijkingen in de wervelkolom veroorzaken (nog) geen pijn, maar kunnen, indien niet gecorrigeerd, leiden tot acute klachten. In de meeste gevallen betekent dit, dat u eenmaal per maand, eenmaal per twee maanden of eenmaal per drie maanden de chiropractor bezoekt voor een controlebehandeling.
  U bezoekt immers ook regelmatig uw tandarts voor controle van uw tanden (ook als u geen pijn heeft). Zelf weet u vaak niet dat u een gaatje in uw tanden heeft, terwijl de tandarts dit wel constateert. Hij kan dan actie
  ondernemen. Een klein gaatje in uw kiezen veroorzaakt geen pijn, als er echter geen actie ondernomen wordt, is het verlies van de kies soms onvermijdelijk.
  Vervolgbehandelingen kinderen
  Ook voor baby's en kinderen adviseert de chiropractor nadat het optimale behandelresultaat is bereikt, regelmatige controlebehandelingen. Afhankelijk van diagnose, leeftijd en aard van de klacht van het kind, kan dit eenmaal per 6 maanden of zelfs eenmaal per jaar zijn.
  Het behandelplan
  Om een optimaal behandelresultaat te bereiken, is het noodzakelijk dat het eerste aantal behandelingen kort op elkaar volgt. Hiermee bedoelen wij dat de meeste patiŽnten, afhankelijk van hun klacht, tweemaal per week behandelingen nodig hebben. Volg daarom het advies van uw chiropractor nauwkeurig op. Hij weet immers wat de diagnose is en hoe hij u moet behandelen.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 3. #3
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Na de behandeling
  Hoe u zich voelt na een behandeling
  Wij vragen u er rekening mee te houden dat de pijn na de eerste behandeling(en) toe kan nemen voordat deze vermindert. Dit is echter per patiŽnt zeer verschillend, elk mens is immers anders. Pijn is meestal een indicatie dat het lichaam op een behandeling reageert. De chiropractor zal bij elke vervolgbehandeling constateren hoe snel u op de behandelingen reageert en als het gewenste behandelresultaat is bereikt,
  dan zal hij het aantal behandelingen afbouwen. Dit wil zeggen dat hij de tijd tussen de behandelingen zal vergroten.
  Neem rust na de behandeling
  Wij raden u aan om op de dag van de chiropractische behandeling niet meer te gaan sporten, niet zwaar te tillen en zwaar huishoudelijk werk uit te stellen. Uw lichaam heeft rust en tijd nodig om te herstellen. Het is verstandig hier rekening mee te houden bij het plannen van uw (vervolg) afspraken.
  Wat u kunt doen als u tussentijds klachten krijgt
  Uw chiropractor adviseert u om direct contact op te nemen met de betreffende praktijk voor een afspraak. Kleine afwijkingen kunnen zo snel opgespoord worden en gecorrigeerd worden en u kunt acute klachten of een terugval voorkomen.
  Indien u niet zeker bent wat de pijn die u voelt betekent, wat u moet ondernemen en of u een vervolgafspraak moet maken, neem dan gerust telefonisch contact met ons op.

  Laat uw wervelkolom regelmatig nakijken!
  Hoe vaak gaat u naar de tandarts en hoe vaak gaat u naar de chiropractor?
  Dit is een essentiŽle vraag voor mensen die last hebben van rug- en of nekklachten. U gaat regelmatig naar de tandarts om uw tanden te laten nakijken. U kunt immers zelf niet constateren of u een gaatje in uw kiezen heeft en of uw gebit in een optimale conditie verkeert. Hoe weet u dan hoe het met de conditie van uw wervelkolom gesteld is?
  Kleine afwijkingen direct corrigeren
  Kleine afwijkingen in de wervelkolom veroorzaken vaak (nog) geen pijn maar kunnen, indien niet gecorrigeerd, leiden tot acute klachten. Daarom is het van belang uw wervelkolom regelmatig te laten nakijken. Uw chiropractor is immers gespe******eerd in het zoeken van de oorzaak van de klacht. De oorzaak (pijn) wordt vervolgens door hem behandeld.
  Preventief onderzoek
  Veel van onze patiŽnten nemen het besluit om een afspraak voor zichzelf of voor hun kinderen te maken voor een preventief onderzoek. Erfelijke factoren zijn immers vaak een oorzaak van rug- en nekklachten. En ook hier geldt: "hoe eerder een afwijking in de wervelkolom wordt ontdekt" - hoe effectiever deze behandeld kan worden.

  Eťn van de veiligste behandelmethoden
  Veiligheid van een chiropractische behandeling
  Chiropractische behandelingen zijn uitermate veilig. Zeker als men dit vergelijkt met andere behandelmethodes of met het gebruik van medicatie. Chiropractische behandelingen brengen nauwelijks risico's met zich mee.
  Erkende chiropractor
  Zorg er altijd voor dat u een chiropractor bezoekt die aangesloten is bij een beroepsgroep zoals de Nederlandse Chiro-practoren Associatie (NCA) en de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Registratie bij deze beroepsgroepen garanderen de patiŽnt dat de chiropractoren een erkende universitaire opleiding tot chiropractor met succes hebben afgesloten.
  Chiropractoren Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek
  Onze chiropractoren voldoen aan de eisen van de NCA en de SCN. Zij garanderen dat hun leden een erkende universitaire opleiding met succes hebben afgesloten en dat de meeste verzekeringen de behandelingen vergoeden.

  Tarieven, verwijzing en vergoeding
  De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben chiropractie in hun vergoedingspakket opgenomen.
  Omdat de effectiviteit van chiropractie gebleken is, zijn de vergoedingen de afgelopen jaren alleen maar beter geworden. Raadpleeg bij twijfel uw polis of neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen u alles vertellen over de vergoeding waar u recht op heeft.
  Wij voldoen aan de eisen van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA) en de Stichting Chiropractie Nederland (SCN). Al onze chiropractoren zijn geregistreerd chiropractor.
  Behandeling plus iDXA Scan
  Nieuwe patiŽnten
  Eerste bezoek met iDXA scan + chiropractische behandeling
  Intake en eerste onderzoek Ä 26,00
  Chiropractische behandeling Ä 45,00
  iDXA Total Bodyscan Ä 57,50
  Totaal Ä 128,50
  Extra heupscan Ä 20,--
  (Deze opname wordt van alle patiŽnten gemaakt die 60 jaar of ouder zijn)
  Vervolgbehandeling Ä 45,--
  Reguliere patiŽnten
  iDXA scan voor reguliere patiŽnten van het Chiropractisch Centrum
  iDXA Total Bodyscan Ä 57,50
  Extra heupscan Ä 20.--
  Vervolgbehandeling Ä 45,--
  Waaruit bestaat de iDXA Total Bodyscan?
  ē het maken van de scan (duur ca. 25 minuten)
  ē gesprek en uitleg door en met een chiropractor (ůůk als u geen patiŽnt bent)
  ē persoonlijke rapportage voor u en uw huisarts
  Afrekenen
  Het is gebruikelijk (ťn de afspraak met verzekeringsmaatschappijen) dat de patiŽnt iedere behandeling
  afrekent. Dit kan contant of per pin. De patiŽnt krijgt dan een kwitantie van ons voorzien van behandeldatum en behandelaar. Deze kan opgestuurd worden naar de verzekering. Het bedrag waar u recht op heeft, wordt dan op uw bankrekening teruggestort.
  Behandeling zonder iDXA Scan
  Nieuwe patiŽnten
  Tarieven voor patiŽnten die al rŲntgenfoto's, een MRI of een CT-Scan elders hebben laten maken.
  Deze kunnen door onze medewerkers bij de betreffende instantie kosteloos aangevraagd worden.
  Eerste bezoek zonder iDXA scan met chiropractische behandeling
  Intake en eerste onderzoek Ä 28,50
  Chiropractische behandeling Ä 45,00
  Totaal Ä 73,50
  Houdt u er rekening mee dat het ziekenhuis waar u de opnames heeft laten maken wel een vergoeding kan vragen voor het aanleveren van uw rŲntgenfoto's, MRI of CT-scan.
  Afrekenen
  Het is gebruikelijk (ťn de afspraak met verzekeringsmaatschappijen) dat de patiŽnt iedere behandeling afrekent. Dit kan contant of per pin. De patiŽnt krijgt een kwitantie mee voorzien van behandeldatum en behandelaar. Deze kan dan opgestuurd worden naar de verzekering. Het bedrag waar u recht op heeft, wordt op uw bankrekening teruggestort.
  Behandeling tot 18 jaar
  Geen onderzoekskosten
  Voor baby's, kinderen en jonge volwassenen tot 18 jaar berekenen wij geen onderzoekskosten. Hier geldt dus alleen het tarief voor een chiropractische behandeling. In nagenoeg alle voorkomende gevallen wordt er van deze groep geen iDXA Total Bodyscan gemaakt, tenzij hiervoor een sterke indicatie aanwezig is.
  Behandeling
  Chiropractische behandeling Ä 45,--
  Afrekenen
  Het is gebruikelijk (ťn de afspraak met verzekeringsmaatschappijen) dat de patiŽnt iedere behandeling afrekent. Dit kan contant of per pin. De patiŽnt krijgt een kwitantie mee voorzien van behandeldatum en behandelaar. Deze kan dan opgestuurd worden naar de verzekering. Het bedrag waar u recht op heeft, wordt op uw bankrekening teruggestort.
  Kosteloze service
  Massagebanken
  In alle praktijken staan meerdere massagebanken waarop u (indien u dat wenst) kosteloos electronisch gemasseerd wordt. Uw houdt uw kleding aan en gaat op uw rug liggen. Gedurende ca. 10 minuten worden uw nek en rug gemasseerd zodat u optimaal ontspannen bent voor uw chiropractische behandeling. Het gebruik van onze massagebanken is een service van het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek en daarom kosteloos (allťťn in combinatie met een chiropractische behandeling)
  RŲntgenfotoís
  Mochten er de afgelopen 2 jaar al rŲntgenfotoís gemaakt zijn dan zullen wij deze voor u opvragen in het betreffende ziekenhuis. Hiervoor berekenen wij geen extra kosten (het is mogelijk dat het ziekenhuis in uw regio hier wťl een vergoeding voor vraagt, houdt u hier a.u.b. rekening mee).
  Koffie en thee
  Vanzelfsprekend zijn de heerlijke kopjes koffie, cappuccino, thee en warme chocomel ook een service van het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 4. #4
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Klachten
  Het ontstaan van klachten
  Omdat de wervelkolom voor een belangrijk deel het zenuwstelsel omgeeft en beschermt, kunnen vooral stoornissen in de functie van de wervelkolom (ook wel blokkades genoemd) het zenuwstelsel beÔnvloeden en mogelijk diverse klachten veroorzaken. Door een gericht onderzoek en behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades en wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld waarna het lichaam zichzelf weer kan genezen.
  De oorzaak van klachten
  Lichamelijke oorzaken: bukken, vertillen, vallen, foute (beroeps) houding, erfelijke factoren.
  Geestelijke oorzaken: zorgen, angst, stress en spanning.
  Chiropractie is er voor iedereen!
  Pasgeboren baby's maar ook hoogbejaarde mensen kunnen veel profijt hebben van chiropractische behandelingen. Ook mensen die te horen hebben gekregen dat ze met hun klachten "moeten leren leven" ondervinden vaak vooruitgang of verlichting van hun klachten.

  Chiropractie en lage rugpijn/ischias
  Rugpijn is een verzamelnaam voor allerlei klachten zoals o.a.: spit, kou op de rug, hernia, artritis (gewrichtsontsteking), slijtage, lumbago en ischias. Rugpijn is vaak een lange en pijnlijke geschiedenis. Met pijn in de rug kan niemand goed functioneren. Het is daarom ťťn van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim en ťťn van de meest voorkomende redenen om een arts te bezoeken.
  Oorzaken
  Pijn in de rug kan verschillende oorzaken hebben zoals o.a.:
  * blessures door bv. een ongeval
  * langdurig zitten in een verkeerde houding (bv. tijdens autoritten)
  * fout tillen en bukken
  * gebruik van een slechte matras
  * slechte houding bij zitten, staan of lopen
  Andere oorzaken zijn o.a.:
  * te weinig lichaamsbeweging
  * zwangerschap
  * stress
  * verzwakking van de spieren
  * overgewicht
  * aangeboren afwijkingen of erfelijke factoren
  Zowel de stand als de souplesse van de wervelkolom heeft een grote invloed op het lage gedeelte van de rug. Dus als ťťn of meerdere wervels niet naar behoren functioneren, ontstaat er een enorme spanning op dit gedeelte van de rug. Het gevolg is dat de hier gelegen spieren en zenuwen sneller geÔrriteerd kunnen raken.
  Symptomen
  Pijn in de rug kan zich op verschillende manieren uiten. Soms is de pijn heel nauwkeurig aan te duiden zoals bij pijnscheuten. In andere gevallen voelt rugpijn algemeen aan, zoals stijfheid of een ďzwaar of vermoeid gevoelĒ. Rugpijn kan tijdens of vlak na een inspanning optreden, maar ook pas enkele uren, weken of zelfs maanden later. Pijn is een waarschuwing van het menselijke lichaam dat er iets aan mankeert.
  Ischias
  Als de ischiaszenuw geÔrriteerd is, kan dit tot een ontsteking ervan leiden. De ischiaszenuw loopt vanuit de wervelkolom in de lage rug, via de bil en het been naar de voet. Een doffe pijn onder in de rug kan een signaal zijn voor het beginstadium van ischias. Bij sommige bewegingen kan die pijn scherp en stekend zijn. Als de aandoening verergert, breidt de pijn vaak uit naar de bilspier aan ťťn zijde en soms naar beide zijden. Als ischias zich nog verder ontwikkelt, kan de pijn via het dijbeen en de knie zelfs naar het onderbeen uitstralen. De pijn is dan vaak voelbaar aan de achterkant van het been, maar kan ook aan de zijkant van het been optreden.
  Anatomie
  Enige kennis van de anatomie van de rug geeft een beter inzicht in het ontstaan van ischias. Het onderste gedeelte van de wervelkolom bestaat uit vijf lendenwervels die door het heiligbeen met de heupbeenderen verbonden worden (zie tekening). Spieren, pezen en banden zorgen voor stabiliteit en maken de lage rug soepel en beweeglijk. Ook de tussenwervelschijven (die zich tussen de lendenwervels bevinden) bevorderen de beweeglijkheid van de wervels. Een lendenwervel vormt samen met de wervel daaronder aan beide zijden een opening. Hieruit komen zenuwen vanuit het ruggenmerg. Deze zenuwen komen bij elkaar en vormen samen de ischiaszenuw. Dit is de grootste zenuw van het menselijke lichaam.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: ischias2.jpg
Bekeken: 177
Grootte: 42,5 KB
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: ischias3.jpg
Bekeken: 115
Grootte: 19,7 KB
  Oorzaken van ischias
  Ischias kan veroorzaakt worden door overbelasting van de onderrug, afwijkingen aan de wervels of tussenwervelschijven, artrose (slijtage) en artritis (gewrichtsontsteking) in de lage rug en het bekken. Andere oorzaken zijn o.a. bovenmatige inspanning, overgewicht en een slechte conditie of houding.
  Chiropractie
  Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.
  Het eerste bezoek
  Intake
  : invullen medische vragenlijst
  : gesprek met chiropractor
  Onderzoek
  : chiropractische testen
  : neurologische testen
  : orthopedische testen
  iDXA Total Bodyscan
  : op indicatie
  Diagnose
  : door chiropractor
  Behandelplan
  : opgesteld door de chiropractor
  Behandeling
  : vrijwel altijd bij het eerste bezoek
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen is pijn in de onderrug en ischias meestal uitstekend te verhelpen. Met corrigerende behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen.
  Door de wervelkolom goed te onderhouden vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  De meest gestelde vraag
  Waarom noemt men een chiropractor ook wel een ďkrakerĒ?
  Tijdens een chiropractische behandeling zet de chiropractor druk op het gewricht. Bij deze correctie hoort de patiŽnt wel eens een ďkrakend geluidĒ. Deze krak is het gevolg van een luchtbelvorming in het gewricht, die door de druk die op het gewricht gebracht wordt, vrijkomt en dus het geluid veroorzaakt. Het heeft niets te maken met botten die over elkaar schuren of banden die breken.

  Voorkom pijn
  * Sta ontspannen rechtop en verdeel het gewicht gelijk over beide voeten. Een doorgezakte of doorgebogen houding veroorzaakt grote spanning op de hele rug.
  * Buig goed door de knieŽn bij het optillen van een zwaar voorwerp. Houd het voorwerp dicht bij het lichaam en verdeel het gewicht evenredig over beide zijden. Draai niet terwijl u tilt. Vraag gerust een ander om een handje te helpen.
  * Let op de lijn.
  * Slaap op een goede matras.
  * Slaap nooit op de buik maar ga op de rug of zij liggen. Gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
  * Gebruik thuis, in de auto en op de werkplek stoelen die voldoende steun aan de onderrug geven.
  * Vermijd onafgebroken zitten. Sla de benen niet over elkaar.
  * Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om de benen te ontspannen en neem regelmatig een andere houding aan.
  * Draag goed zittende schoenen die voldoende steun geven.
  * Blijf actief en gezond. Gezondheid is te waarborgen door takken van sport te beoefenen die de rug niet te veel belasten, zoals zwemmen en wandelen.
  * Verantwoorde sportbeoefening begint altijd met een goede warming-up en eindigt met een cooling-down.

  Verlicht pijn
  * Ga bij acute pijn op bed liggen om de rug te ontspannen. Op het onderste gedeelte van de rug legt u, niet langer dan 20 minuten, een koud kompres. Een koud kompres is een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes. Dit doet u verschillende malen met tussenpozen van minimaal 2 uur. Sta af en toe op om wat beweging te krijgen zodat de rug niet verstijft.
  * Vermijd lichamelijke inspanning zoals tillen, draaien, het beoefenen van sport en het verrichten van huishoudelijke klusjes.
  * Vermijd zitten zoveel mogelijk! Ook al is het maar enkele minuten. Zitten verhoogt de druk op de lage rug en kan zelfs complicaties tot gevolg hebben.

  Tot slot
  Consulteer regelmatig een chiropractor. Chiropractisch onderzoek en de daarop gebaseerde behandeling helpt mee uw rug in een goede conditie te houden en pijn te voorkomen.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 5. #5
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en hernia
  Rond het begrip 'hernia' bestaat nogal wat verwarring. Veel mensen weten niet precies wat een hernia is, behalve dat men door deze aandoening 'door de rug gaat'. Chiropractoren behandelen zowel acute als chronische hernia waarbij geen uitval is. Om te kunnen uitleggen wat een hernia nu exact is, zullen we eerst aandacht besteden aan de functie van de tussenwervelschijven in de wervelkolom.
  Functie tussenwervelschijven
  Tussenwervelschijven zijn schijven tussen de beweegbare wervels die de schokken of stoten op de wervelkolom opvangen, een soort schokbrekers dus. Ook zorgen zij ervoor dat de wervelkolom soepel blijft. Een tussenwervelschijf is opgebouwd uit een gelei-achtige kern die door kraakbeen is omringd (zie tekening). Een netwerk van stevige, uiterst fijne vezels verbindt de wervels en tussenwervelschijven met elkaar tot een sterke constructie. Deze constructie houdt de wervels op hun plaats.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: hernia2.jpg
Bekeken: 101
Grootte: 29,6 KB
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: hernia3.jpg
Bekeken: 102
Grootte: 21,5 KB
  Oorzaken
  Er is sprake van een hernia als de kern van een tussenwervelschijf een ongewone uitstulping laat zien. Die uitstulping drukt op de zenuwwortel en kan zelfs het ruggenmerg irriteren. Pijn is hiervan zonder meer het gevolg.
  Een hernia kan op twee manieren ontstaan:
  Ten eerste kan een acute aandoening de oorzaak zijn. Deze kan onder meer ontstaan door plotseling draaien, in een onjuiste houding tillen, een schok, een val of zelfs door hard niezen. Ten tweede kan degeneratie (slijtage) de oorzaak zijn.
  Symptomen
  Een hernia uit zich meestal onmiddellijk als een scherpe, plaatselijke pijn die ook naar de benen kan uitstralen. Die pijn gaat soms gepaard met plaatselijke spierkrampen. Kenmerkend is dat de uitstraling vaak tot in de voet voelbaar is. Andere symptomen zijn onder andere ook het verzwakken van de spiergroepen in het betreffende been. Hierdoor klaagt de patiŽnt over ďdoor het been zakken tijdens het lopenĒ. In extreme gevallen zijn zelfs uitvalverschijnselen mogelijk, bv. een zogenaamde klapvoet. In andere, zeer ernstige, gevallen verliest de patiŽnt zelfs de controle over de blaas. In de beide laatste gevallen is een operatie vaak niet meer te vermijden.
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingenen blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen is een hernia in de meeste gevallen uitstekend te verhelpen. Met corrigerende behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden.
  Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht. Het doel van de correctie is de pijn te verlichten en de kans op een hernia-operatie aanzienlijk te verminderen. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid. Het woord ďhijĒ dat in de tekst naar ďchiropractorĒ verwijst, kan ook als ďzijĒ worden gelezen.
  De meest gestelde vragen
  Kan ik een rugoperatie voorkomen?
  Ja, een chiropractor kan een hernia goed behandelen, mits er geen ernstige uitvalverschijnselen zijn.
  Kan een hernia terugkomen?
  Als u onzorgvuldig met uw rug omgaat of deze overbelast, kan een hernia terugkomen.
  Voorkom een hernia
  * Belast de rug niet onnodig tijdens zwaar lichamelijk werk.
  * Til en buk voorzichtig. Zorg bij het optillen van een voorwerp dat de rug recht is. Zak dan door de knieŽn en houd het voorwerp zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan. Probeer hierbij draaien vanuit het middel te voorkomen.
  * Laat de chiropractor de wervelkolom op afwijkingen controleren voordat u een inspannend trainingsprogramma start. Op deze wijze kan vermeden worden dat al bestaande blessures verergeren.
  * Vermijd onafgebroken zitten. In de zithouding oefent het lichaamsgewicht immers druk uit op de onderste tussenwervelschijven. Las geregeld een pauze in en doe dan rekoefeningen.
  * Gebruik auto- en bureaustoelen die de lage rug voldoende steun bieden.
  * Doe regelmatig oefeningen die de rug- en buikspieren versterken. De chiropractor kan daarvoor verschillende oefeningen aanbevelen.
  Verlicht pijn
  * Ga bij acute klachten op bed liggen om de rug te ontspannen. Leg op het onderste gedeelte van de rug, niet langer dan 20 minuten, een koud kompres. Een koud kompres is een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes.
  * Doe dit verschillende malen met tussenpozen van minimaal 2 uur. Sta af en toe op om wat beweging te krijgen zodat de rug niet verstijft.
  * Vermijd lichamelijke inspanning zoals tillen, draaien, het beoefenen van sport en het verrichten van huishoudelijke klusjes.
  * Vermijd zitten zoveel mogelijk ook al is het maar enkele minuten. Zitten verhoogt de druk op de tussenwervelschijven en kan zelfs complicaties als gevolg hebben.
  * Ga op de rug liggen met de benen opgetrokken en ťťn of twee kussens onder de knieŽn ter ondersteuning.
  Tot slot
  Consulteer regelmatig een chiropractor want een hernia is een hardnekkige aandoening. Door chiropractische behandelingen verkleint het risico dat de tussenwervelschijven (steeds meer) worden aangetast. De chiropractor past namelijk behandelingen toe die uw wervelkolom sterk, soepel en beweeglijk houden.

  Chiropractie en nek-, schouder-, armpijn
  Nek-, schouder-, en armpijn is een veel voorkomende klacht en soms kan men er een tijd mee rondlopen zonder de oorzaak te kennen. Functioneren in het dagelijkse leven kan moeilijk zijn en vaak is pijn en ongemak de oorzaak van een tekort aan nachtrust.
  Klachten die kunnen voortkomen uit nek-, schouder-, armpijn zijn;
  * Tintelingen of gevoelloosheid in armen en handen
  * Duizeligheid
  * RSI (muisarm)
  * Carpaal Tunnelsyndroom
  * Tennisarm
  * Golfarm
  Functie van de halswervels
  De halswervels zijn de bovenste wervels van de wervelkolom. Ze zijn uitermate flexibel.Tussen twee opeenvolgende wervels ligt een tussenwervelschijf. Deze maakt de wervels flexibel ten opzichte van elkaar en dient ook als schokbreker. Ook de structuur van de wervels is bepalend voor deze beweeglijkheid. Zo kan het hoofd naar voren, naar achteren en zijwaarts buigen. Dat het hoofd kan buigen, is te danken aan de talrijke banden en spieren rondom de halswervels die de nek stabiel en beweeglijk maken. De halswervels vormen gezamenlijk aan beide zijkanten openingen waaruit zenuwwortels komen. Die zenuwwortels ontstaan in het ruggenmerg, dat rechtstreeks met de hersenen verbonden is. Deze zenuwen ofwel ďcommunicatielijnen in het lichaamĒ geven impulsen door aan weefsels, spieren en organen. Een blessure in de halswervels kan de doorvoer van deze impulsen naar de hersenen en omgekeerd belemmeren. In het slechtste geval kan de gehele werking van de wervelkolom en de zenuwen verstoord worden.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: nek2.jpg
Bekeken: 143
Grootte: 42,4 KB
  Oorzaken
  De oorzaak van pijn in de nek, schouder en arm is vaak een geÔrriteerde zenuw. Deze zenuw loopt door de halswervels, over de schouder naar de arm.We maken een onderscheid tussen geleidelijke en plotselinge oorzaken:
  Geleidelijk
  * verkeerde lichaamshouding bv. door uren achter elkaar in dezelfdehouding achter een computer zitten.
  * psychische en fysieke spanningen waardoor de spieren verkrampen en er veel druk op de wervels en nekzenuwen uitgeoefend wordt.
  * artrose of slijtage van de wervels waarbij deze verkalken en de tussenwervelschijven versmallen.
  Plotseling
  * het forceren van de wervelkolom door een plotselinge, krachtige ruk aan de nek, zwaar tillen, een val, een slechte (slaap)houding of door een draaiende of trekkende beweging van de arm.
  * auto-ongeval waardoor het ďwhiplasheffectĒ optreedt.
  Symptomen
  De pijn begint meestal met een stijf gevoel aan ťťn zijde van de nek. De intensiteit van de pijn verloopt in een golfbeweging die afhankelijk is van de ernst van het probleem. Die golfbeweging zal op den duur overgaan in een constante pijn die naar de schouder en arm kan uitstralen. Pijn in de nek, schouder en arm is vergelijkbaar met kiespijn en kan gepaard gaan met scherpe pijnscheuten. De arm en vingers kunnen tintelen en verdoofd aanvoelen alsof deze ďslapenĒ. Al naargelang de klacht verergert, zullen de arm en vingers kracht verliezen. Hierdoor wordt het moeilijk om dagelijkse handelingen uit te voeren.
  Bursitis
  Schouderbursitis ontstaat meestal door een overbelasting van het schoudergewricht. Door deze overbelasting komt de ďbursaĒ (het vloeistofzakje met het smeersel van het gewricht) onder zware druk te staan. Hierdoor raakt deze geÔrriteerd en kan ontsteken. Dit veroorzaakt veel pijn aan de schouder en beperkt daardoor de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht.
  Frozen shoulder
  Zoals de naam aanduidt, is dit een aandoening waarbij de bewegingsvrijheid
  van de schouder sterk beperkt is. De patiŽnt heeft bv. veel moeite met het aantrekken van een jas. Een frozen shoulder ontstaat door langdurige overbelasting van het schoudergewricht. Hierdoor wordt het gewricht geÔrriteerd. Als reactie hierop verkrampen de spiergroepen rondom de schouder en wordt de beweging ervan beperkt. Als de verkramping van de spieren te lang aanhoudt, kunnen de spiergroepen verkorten waardoor een normale beweging van de schouder niet meer mogelijk is.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 6. #6
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en nek-, schouder-, armpijn
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandeling is pijn in de nek, schouder en arm meestal uitstekend te verhelpen. Met corrigerende behandelingen kan een verdere beschadiging van de tussenwervelschijven en zenuwen voorkomen worden. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. De chiropractor kan nekoefeningen adviseren om de bewegingsvrijheid te optimaliseren en te ondersteunen.
  Bij bursitis is meestal een acute aandoening de oorzaak. Hier wordt vaak een koud kompres gebruikt op het schouder-gewricht om het ontstekingsproces tegen te gaan. Door chiropractische correcties wordt de functionaliteit van het gewricht hersteld.
  Bij de behandeling van een frozen shoulder behandelt de chiropractor de specifieke spiergroepen van de schouder. Als ondersteuning kunnen rekoefeningen geadviseerd worden om de spiergroepen weer lang te maken en de bewegingsvrijheid te herstellen. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor routinebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  Voorkom pijn
  * Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels komen dan onder grote druk te staan.
  * Slaap niet op een dik kussen. Gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
  * Sta en zit niet doorgezakt. Dit vergroot de spanning op de nek en schouders.
  * Kijk nooit liggend televisie. Ook lezen in een liggende houding is af te raden.
  * Pauzeer regelmatig en verander van lichaamshouding.
  * Draag geen zware schoudertas.Verdeel het gewicht liever over beide armen.
  Verlicht pijn
  * Vermijd stress.
  * Doe dagelijks oefeningen voor de nek om de beweeglijkheid te optimaliseren.
  * Leg bij acute pijn een koud kompres op de nek. Dit doet u verschillende malen (niet langer dan 10 minuten) met tussenpozen van minimaal 2 uur.
  Tot slot
  Consulteer regelmatig een chiropractor voor optimale controle van de wervelkolom.

  Chiropractie en hoofdpijn/migraine
  Pijn is te vergelijken met een sirene die loeit wanneer er brand uitbreekt. Het is een natuurlijk alarm dat waarschuwt voor een storing ergens in het lichaam. Pijn is vervelend en daarom nemen veel mensen medicijnen in om deze te verminderen.Wat zij daarbij niet beseffen, is dat medicijnen meestal niet de storingen wegnemen die de pijn veroorzaken. In plaats van de brand te blussen, zetten zij helaas de sirene uit. Bent u zich hiervan bewust als u overweegt pijnstillers in te nemen?
  Klachten die vaak samen gaan met hoofdpijn en migraine:
  * Nekpijn
  * Pijn als gevolg van whiplash
  * Aangezichtspijn
  * Kaakproblemen
  Hoofdpijn in verschillende vormen
  Jong en oud hebben wel eens last van hoofdpijn. Hoofdpijn kan zowel licht en van korte duur zijn, als chronisch. Er zijn verschillende vormen te onderscheiden zoals bv. spanningshoofdpijn en migraine. Hoofdpijn is op meerdere plaatsen te voelen, zoals in het voor- en achterhoofd, bij de slapen, boven ťťn van de ogen of in het hele hoofd. Het kan het lichaam verzwakken en het functioneren ervan beÔnvloeden. Pijn is een symptoom dat het lichaam uitzendt om te waarschuwen dat er ergens een stoornis is, die moet worden opgeheven.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: migraine2.jpg
Bekeken: 144
Grootte: 56,0 KB
  Oorzaken
  Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat door te veel lichamelijke en psychische spanningen de beweeglijkheid van de halswervels wordt beperkt. Hierdoor ontstaat irritatie van de zenuwen en verkramping van de spieren. Dit kan vernauwing van de bloedvaten tot gevolg hebben. De hersenen krijgen dan te weinig zuurstof en pijn is het signaal dat deze storing meldt. Een andere oorzaak is een verrekking in de nek door bv. een val, een verkeerde (slaap)houding of een verkeersongeval. Hierdoor wordt de normale stand van de halswervels verstoord.
  Symptomen
  Hoofdpijn begint vaak vanuit de nek en trekt naar het hoofd toe. Men ďvoelt het opkomenĒ. De nekspieren zijn erg hard en gespannen. Soms kan hoofdpijn ervaren worden als een druk boven de ogen.
  Migraine
  Migraine is een vorm van hoofdpijn die ontstaat door een combinatie van twee factoren. Eerst vormt zich een vernauwing (constrictie) van de bloedvaten naar de hersenen. Als reactie daarop verwijden de bloedvaten zich. Deze verwijding veroorzaakt migraine. Migraine is vaak terug te voeren op stoornissen in de wervelkolom, die het zenuwstelsel negatief beÔnvloeden. Het gaat vaak samen met misselijkheid, overgeven, duizeligheid en gevoeligheid voor licht. De duur van de pijn kan variŽren van enkele uren tot dagen. Een migrainepatiŽnt wil meestal bedrust in een tegen licht en lawaai beschutte omgeving.
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorsprong van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen is hoofdpijn en migraine vaak goed te verhelpen.
  De behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen. De chiropractor zal door middel van een behandeling, afwijkingen in de wervelkolom proberen te corrigeren. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  Voorkom pijn
  * Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels staan dan onder grote spanning.
  * Slaap niet op een dik kussen maar gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
  * Let op een goede lichaamshouding.
  * Sport regelmatig zodat de bloedcirculatie wordt gestimuleerd.
  * Voorkom oververmoeidheid.
  * Probeer stresssituaties te voorkomen.
  * Ontspan! Bijvoorbeeld door een stevige wandeling te maken.
  * Als u er gevoelig voor bent,wees dan voorzichtig met het eten van voedselproducten die hoofdpijn of migraine kunnen veroorzaken. Bekende voedselallergieŽn zijn die voor o.a.; kaas, chocolade en wijn.
  Verlicht pijn
  * Leg bij acute pijn op de plek waar de hoofdpijn of migraine zich voordoet, een koud kompres. Een koud kompres is een doek gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes. Dit doet u verschillende malen (niet langer dan 10 minuten) met tussenpozen van minimaal 2 uur.
  * Verlicht hoofdpijn en migraine door de schouder- en nekspieren te masseren. Zo vermindert de spanning op die spieren.
  * Ga in een ruimte liggen waar lawaai en scherp licht niet doordringen. Leg daarbij een opgerolde handdoek of kussentje onder de nek, zodanig dat het hoofd niet naar voren wordt geduwd.
  Tot slot
  Neem niet ondoordacht medicijnen in, maar consulteer een chiropractor voor een juiste diagnose en behandeling van hoofdpijn en migraine.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 7. #7
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en whiplash
  De term "whiplash" wordt meestal geassocieerd met kop-staart-botsingen. De term verwijst naar het ongevalmechanisme, waarbij zoals bij de plotselinge, scherpe klap van een zweep, het hoofd eerst naar achteren en vervolgens naar voren geslingerd wordt. Hierdoor kan de nek beschadigen.
  Pijn of klachten die u van een whiplash kunt ondervinden zijn:
  * nek-, schouder- en armpijn
  * tinteling of gevoelloosheid in armen en handen.
  * pijn tussen de schouderbladen
  * hoofdpijn/migraine
  De nek uit balans
  Het hoofd balanceert op de nek, bij elkaar gehouden door spieren, banden en gewrichten. In het gebied rond de nek bevinden zich ca. 35 gewrichten. Dit gebied is daarmee ťťn van de meest gecompliceerde bewegingsmechanismen in het lichaam. De cervicale wervels (zie tekening) omhullen en beschermen het ruggenmerg. De zenuwen van het ruggenmerg vertakken zich tussen de wervels. Door een whiplash kan een zenuw hier bekneld raken en pijn veroorzaken. De banden die de nekwervels bij elkaar houden worden bij een whiplash teveel uitgerekt, net alsof een elastieken band uitgerekt wordt. Hierdoor kunnen deze banden de wervels minder goed ondersteunen. Ook de nekspieren krijgen het hard te verduren. Het is mogelijk dat ze verrekt zijn en zelfs kleine scheurtjes vertonen, waardoor de spierfunctie en spiersterkte sterk vermindert. De nek, die nu uit balans is, heeft moeilijkheden om het hoofd te ondersteunen waardoor normale beweging beperkt is. Onderzoek heeft uitgewezen dat een hoog percentage slachtoffers, dat in eerste instantie bij de Eerste Hulp terechtkomt en met een negatieve uitslag weer naar huis gestuurd wordt, later wťl klachten ontwikkelt. Vaak nemen deze ook nog toe. Het is normaal dat de meeste klachten pas na 12 uur of na een aantal dagen beginnen. Soms kunnen ze zelfs maanden of jaren na het ongeval optreden. Daarom is het zeer belangrijk dat het whiplashslachtoffer zo spoedig mogelijk na het ongeval door een chiropractor onderzocht wordt, eventueel gevolgd door een behandeling.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: whiplash2.jpg
Bekeken: 77
Grootte: 35,9 KB
  Oorzaken
  Hoewel whiplash meestal met een auto-ongeval geassocieerd wordt, kan deze ook ontstaan door een sportblessure, door een val van de trap of heel simpel door een harde duw van achteren.
  Symptomen
  Symptomen die whiplashpatiŽnten kunnen krijgen zijn o.a. hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, geheugenverlies, concentratiemoeilijkheden en verminderd zicht. Verder is een zwak en dof gevoel in de nek en tintelingen in de armen of vingers niet ongewoon. Het gebeurt vaak dat doktoren aanvankelijk niets ontdekken, terwijl de patiŽnt zelf merkt dat de klachten steeds erger worden. Vaak wordt de patiŽnt dan verteld dat er een simpele verrekking heeft plaatsgevonden en dat dit met rusten zal verbeteren. Een nekband en pijnstillende medicatie worden voorgeschreven om ongemak te voorkomen.
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Verder geven ook rŲntgenfoto's een gedetailleerd beeld van de wervels in de nek en de rug. Ze helpen mee om de precieze plaats aan te duiden waar de wervels een afwijkende stand vertonen en waar er beschadiging en instabiliteit van de nekwervels is. Instabiliteit is een vaak voorkomende afwijking bij whiplashpatiŽnten.
  Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht, vermindert de pijn en kan de balans tussen de nek en het hoofd weer in evenwicht gebracht worden.Verder wordt er ook aandacht besteed aan de nekspieren die de stabiliteit van de wervelkolom weer moeten herstellen.
  De chiropractor kan nekoefeningen adviseren om de bewegingsvrijheid te optimaliseren en te ondersteunen.
  Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  De meest gestelde vragen
  Hoe voorkom ik een whiplash?
  Een whiplash is helaas niet altijd te voorkomen omdat de schuld niet altijd bij uzelf ligt. Als u ziet dat een auto met hoge snelheid op u afkomt, waarschuw deze dan door uw knipperlicht aan te zetten of duw herhaaldelijk op de rem.
  Voorkom pijn
  * Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels komen dan onder grote druk te staan.
  * Slaap niet op een dik kussen. Ook in dit geval ontstaat spanning op de nekspieren en halswervels. Gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
  * Let op een goede lichaamshouding. Sta en zit niet doorgezakt. Als de nek bijvoorbeeld maar een klein beetje voorover buigt, verdubbelt dit al de druk erop.
  * Kijk nooit liggend televisie. Ook lezen in een liggende houding is af te raden.
  * Pauzeer regelmatig en verander dan van lichaamshouding.
  * Draag geen zware schoudertas. Verdeel het gewicht over beide armen.
  Verlicht pijn
  * Verander regelmatig van houding.
  * Probeer stress te vermijden.
  * Vraag uw chiropractor voor oefeningen voor de nek.
  Tot slot
  De genezing van een whiplashblessure neemt tijd in beslag. Maar met een tijdige diagnose en behandeling kan de chiropractor afwijkingen in de wervelkolom corrigeren, symptomen verminderen en verdere verslechtering voorkomen.

  Chiropractie en artrose
  Ouderen vormen vandaag de dag een steeds groter deel van de bevolking. De goede leefkwaliteit zorgt ervoor dat ze zich tot op hoge leeftijd fit en gezond kunnen voelen. Hobby's, sport en andere activiteiten maken een groot deel uit van hun leven. Op deze wijze is het gemakkelijker om geestelijk en lichamelijk zo lang mogelijk fit te blijven.Toch zal het lichaam, dat ouder wordt, hierbij steeds meer een beperkende factor zijn.
  Artrose - slijtage en gewrichtspijnen komen kunnen voorkomen in:
  * Schouders
  * KnieŽn
  * Enkels
  * Voeten
  * Heupen
  * Polsen
  Oorzaak
  Botontkalking (osteoporose) en slijtage (artrose) zijn natuurlijke processen bij het ouder worden. Omdat door deze verouderingsprocessen de gewrichten en wervels niet optimaal functioneren, kan bij veel mensen zenuwirritatie ontstaan, met pijn als gevolg.
  Symptomen
  Osteoporose
  Osteoporose of botontkalking is een natuurlijk verschijnsel dat ingezakte wervels kan veroorzaken (zie tekening). In tegenstelling tot wat velen denken, veroorzaakt dit zelden klachten. Alleen in extreme gevallen kunnen de ingezakte wervels pijn veroorzaken.
  Artrose
  Een veelvoorkomende vorm van artrose bij ouderen is artrose in de heup. Een andere vorm van artrose is die van de nek-, borst-, en lendenwervels. Als gevolg van deze slijtageprocessen kunnen er verschillende klachten ontstaan zoals hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de borst, rugpijn en ischias.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: artrose2.jpg
Bekeken: 99
Grootte: 36,2 KB
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. De chiropractor kan de pijn, veroorzaakt door artrose, verlichten. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen. De chiropractor zal door middel van een behandeling afwijkingen in de wervelkolom proberen te corrigeren. Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  De meest gestelde vragen
  Kom ik ooit van artrose af?
  Nee, aan de artrose zelf kan niemand iets doen. Chiropractoren kunnen wel de pijn verlichten en ervoor zorgen dat de bewegingsvrijheid wordt hersteld door de wervelkolom soepel te houden.
  Is het mogelijk dat ik door vochtig weer, meer pijn krijg?
  Ja, luchtdrukverandering heeft invloed op de gewrichten. Het gezegde ďIk kan aan mijn gewrichten voelen dat het gaat regenenĒ klopt dus.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 8. #8
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en artrose
  Voorkom en verlicht pijn
  * Sta ontspannen rechtop waarbij het gewicht gelijk over beide voeten verdeeld is.
  * Besteed veel aandacht aan een goede houding. Een doorgezakte of doorgebogen houding veroorzaakt namelijk grote spanning opde hele rug.
  * Buig goed door de knieŽn bij het optillen van een zwaar voorwerp. Houd het voorwerp dicht bij het lichaam en verdeel het gewicht evenredig over beide zijden.
  * Let op de lijn. Overgewicht is een extra last om voortdurend mee te sjouwen.
  * Slaap op een goede matras.
  * Slaap nooit op de buik maar ga op de rug of zij liggen.
  * Slaap niet op een dik kussen. Gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
  * Gebruik thuis, in de auto en op de werkplek stoelen die voldoende steun aan de onderrug geven.
  * Vermijd onafgebroken zitten en sla daarbij de benen niet over elkaar.
  * Wissel langdurig autorijden af met rustpauzes om te ontspannen en een andere houding aan te nemen.
  * Draag goed zittende schoenen die voldoende steun geven.
  * Blijf energiek en gezond. Gezondheid is te waarborgen door takken van sport te beoefenen die de rug niet te veel belasten, zoals zwemmen en wandelen.
  * Verantwoorde sportbeoefening begint altijd met een goede warming-up en eindigt met een cooling-down.
  Tot slot
  Behalve het geven van adviezen over voeding en beweging, kan de chiropractor ook het natuurlijke verouderingsproces vertragen. Het betekent niet dat u met uw klachten moet leren leven en dat u geen actief leven kunt leiden. Consulteer daarom regelmatig een chiropractor, omdat chiropractisch onderzoek en de daarop gebaseerde behandeling meehelpt de rug en nek in een goede conditie te houden en pijn te voorkomen.

  Chiropractie en babyís
  Het beeld van een pasgeboren baby is voor velen een vrolijk kindje, blakend van gezondheid en opgewekt van aard. Maar een baby is niet altijd zo gezond als hij* lijkt. Voor ouders die een kindje verwachten, zijn de prioriteiten heel duidelijk. De moeder zorgt voor gezonde voeding, voldoende nachtrust en het gebruik van nicotine en alcohol wordt tot een minimum beperkt. De zorgen van de vader zullen zich vooral richten op de praktische zaken rondom de geboorte. Maar ondanks de goede zorgen van de aanstaande ouders, loopt niet altijd alles zoals verwacht.
  Klachten die chiropractoren bij baby's behandelen zijn o.a.:
  ē Koliek (huilbaby's)
  ē Voorkeurshouding
  ē Kiss-syndroom
  De huilbaby
  Het kindje krijgt genoeg voeding, het maakt een gezonde indruk en toch lijkt het ontroostbaar. Een groot probleem bij babyís is, dat ze het niet kunnen vertellen als ze pijn hebben. Huilen is hun enige manier van communiceren. Ouders raken gefrustreerd omdat hun baby huilt zonder een duidelijke reden. Een geboortetrauma kan hiervan de oorzaak zijn.
  Oorzaken van een geboortetrauma
  Het geboorteproces is niet zelden de eerste shock die de baby ervaart. Als u bedenkt dat er tijdens de gang door het geboortekanaal ongeveer 30 kg (!) druk op het hoofd en dus op de kleine wervelkolom komt, dan is dit niet vreemd. Het hoofdje wordt gedwongen om 90 graden te draaien terwijl de weeŽn de baby door het geboortekanaal forceren. Ook kunstverlossingen, zoals een bevalling met tang, vacuŁm of een keizersnede kunnen de oorzaak zijn van een geboorte-trauma. In deze gevallen is het namelijk nodig dat de vroedvrouw of gynaecoloog tijdens de geboorte aan het hoofdje of de nek moet draaien en trekken. Als gevolg hiervan kan er een afwijking in het cervicale gebied (nek) ontstaan. Er is dan een bewegingsbeperking tussen twee wervelgewrichten waarbij een zenuwstoornis optreedt.
  Gevolgen en symptomen van een geboortetrauma
  Zenuwstoornissen kunnen klachten veroorzaken zoals darmkrampjes (koliek), het overmatig overhellen van het hoofdje naar ťťn kant (voorkeurshouding), een scheefstand van de wervelkolom en het Kisssyndroom. Door deze zenuwstoornissen voelt de baby pijn en kan ook het afweersysteem beÔnvloed worden.
  De chiropractische behandeling
  Door middel van aangepaste technieken corrigeert de chiropractor blokkades in de wervelkolom. Hierdoor wordt het optimaal functioneren van de wervelkolom en het zenuwstelsel hersteld. Bovendien werkt chiropractie ook preventief. Eventuele afwijkingen kunnen tijdig gecorrigeerd worden en daardoor klachten op latere leeftijd voorkomen. U neemt uw kind immers regelmatig mee naar de tandarts
  voor preventieve zorg, dus waarom niet naar de chiropractor?
  De meest gestelde vragen
  Zijn chiropractische behandelingen voor babyís veilig?
  Ja, absoluut. Babyís worden behandeld door middel van aangepaste behandeltechnieken die zeer zacht zijn.
  Vanaf welke leeftijd kan mijn baby behandeld worden?
  In principe vanaf de geboorte, ideaal is echter de leeftijd vanaf 6 weken.
  Moet mijn baby regelmatig voor een behandeling terugkomen?
  Indien alles optimaal is, adviseren wij iedere zes maanden een controle van de wervelkolom.
  Adviezen voor een gezonde baby
  Geef indien mogelijk borstvoeding
  Het is wetenschappelijk bewezen dat borstvoeding van groot belang is, vooral tijdens de eerste 6 weken na de geboorte. Flesvoeding is voor de darmpjes van de baby moeilijker te verteren, waardoor er darmkrampjes kunnen ontstaan.
  Volg een cursus babymassage
  Het is van groot belang dat het kindje goed kan ontspannen. Dit kan bereikt worden door het volgen van een cursus babymassage.
  Rook nooit in het bijzijn van de baby
  Vraag ook visite niet te roken waar de baby bij is. Nicotine en rook hebben een zeer slechte invloed op kleine kinderen.
  Laat het kindje altijd boeren na de voeding
  Als het kindje niet boert, gaan luchtbellen door de darmen die darmkrampjes kunnen veroorzaken.
  Vervoermiddelen
  Gebruik geen draagzak, deze biedt onvoldoende steun aan de wervelkolom.
  Gebruik (indien mogelijk) een maxi-cosi nooit langer dan anderhalf uur aaneengesloten en koop een goede kinderwagen die de rug voldoende ondersteunt.
  Leg de baby op de rug en zij tijdens het slapen
  Laat de baby niet op de buik slapen maar altijd op de zij als hij verkouden
  is. Leg de baby de ene keer op de rechter zij en daarna op de linker zij. De eerste 6 weken legt u een opgerolde handdoek tegen de rug. Afwisseling in houding is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de nek.
  Educatie
  Begin vroeg met educatieve boekjes voor de ontwikkeling van de hersenen; een baby begrijpt meer dan wij denken. Het trainen van de hersenen is uitstekend voor de mentale ontwikkeling. Als een baby hiermee opgroeit, zal de eerste stap naar school veel plezieriger zijn.
  Speeltjes
  Het gebruik van een loopstoeltje of babybouncer is sterk af te raden. Hierdoor gaat de baby te snel lopen, waardoor er geen normale ontwikkeling van de wervelkolom plaatsvindt.
  Tot slot
  Een baby kan u niet laten weten of hij pijn heeft of zich niet lekker voelt. Laat daarom de wervelkolom van uw kindje regelmatig (preventief) controleren zodat het in goede gezondheid kan opgroeien.
  Chiropractie tijdens de zwangerschap
  Chiropractoren kunnen afwijkingen in de wervelkolom en het bekken corrigeren en ervoor zorgen dat een optimale bewegingsvrijheid gehanteerd blijft. Omdat er speciale technieken gebruikt worden, kunnen zwangere vrouwen tot de laatste dag van de zwangerschap behandeld worden. Het is echter wel verstandig om de chiropractor te laten weten dat u in verwachting bent.
  Zwangerschap en bekkeninstabiliteit
  Zwanger worden zorgt voor veel veranderingen in het lichaam.Ten eerste worden door hormoonveranderingen banden en spieren uitgerekt. Hierdoor wordt de wervelkolom en het bekken minder stabiel. Rug- en bekkenklachten kunnen hiervan, vooral tijdens de laatste 3 maanden, het gevolg zijn.

  Chiropractie en kinderen
  Onderzoek bij schoolkinderen heeft aangetoond dat meer dan 76% van hen in bepaalde mate afwijkingen aan de wervelkolom vertoont. Rug- en nekproblemen komen dus voor op alle leeftijden.
  Oorzaken
  Bij een kind kunnen door een reeks van factoren afwijkingen aan de wervelkolom ontstaan. Die afwijkingen veroorzaken op hun beurt weer nieuwe stoornissen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:
  * valpartijen. Kinderen zijn onstuimig waardoor ze regelmatig vallen. Dit vallen kan de ontwikkeling van de wervelkolom verstoren en tot chronische klachten leiden.
  * als het kind het ene been meer gebruikt dan het andere, kan dit onder meer een gekanteld bekken of een korter been tot gevolg hebben.
  * zware schooltassen.
  * sportbeoefening. Door snelle en abrupte bewegingen kan de wervelkolom beschadigen.
  * verkeerde lichaamshouding, bv. hangen in de schoolbanken.
  * erfelijke factoren.
  * stress en spanning.
  Symptomen
  ē Hoofdpijn
  ē Rugklachten en pijn in de benen, knieŽn
  ē Groeipijn
  ē Scoliose
  ē GeÔrriteerdheid
  Scoliose
  Een scoliose is een zijwaartse scheefstand van de wervelkolom. De oorzaak hiervan kan een beenlengteverschil zijn. Als het linkerbeen bijvoorbeeld korter is dan het rechterbeen, dan staat het bekken scheef. Hierdoor is het bekken aan de linkerkant lager waardoor de wervelkolom naar links neigt. Om dit te compenseren trekt de wervelkolom zich tussen de schouder-bladen terug naar rechts en ontstaat er een soort S-bocht. Dit noemt men dan een scoliose (zie tekening hieronder).
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: banner_scoliose.jpg
Bekeken: 118
Grootte: 18,9 KB

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 9. #9
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en kinderen
  Scoliose bij kinderen
  Scoliose komt zowel bij kinderen als bij volwassenen veel voor. Meestal ontstaat deze klacht in de kinderjaren. De leeftijd waarop een scoliose ontstaat, is vaak tussen het negende en dertiende levensjaar, dit is ook ťťn van de groeifases van kinderen. Een scoliose kan lage rug- en nekklachten veroorzaken en ook pijn tussen de schouderbladen. Soms gaat dit ook gepaard met groeipijnen.
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom, het zenuwstelsel en het bekken van het kind om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen. Ook geeft de chiropractor advies over de juiste lichaamshouding en kan hij oefeningen voorschrijven die de wervelkolom van het kind gezond houden. Bij een scoliose is het mogelijk dat de chiropractor een hakverhoging nodig vindt. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor uw kind adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt het kind optimale bewegingsvrijheid.
  De meest gestelde vragen
  Zijn chiropractische behandelingen veilig?
  Ja, absoluut. Kinderen worden behandeld door middel van aangepaste behandeltechnieken die zeer zacht zijn.
  Waarom moet mijn kind terugkomen ook als het zich goed voelt?
  U kunt ook de vraag stellen:ďWaarom moet uw kind regelmatig naar de tandarts voor controle, ook als het geen kiespijn heeft?Ē Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom ontwikkelt deze zich tijdens de groei optimaal. Het kind voelt zich een stuk soepeler en fitter. Zo kunnen klachten voorkomen worden.
  Voorkom klachten bij kinderen
  Omdat het kind nog jong is, kan een eventuele verkeerde houding gecorrigeerd worden. Het is daarom belangrijk dat het kind zich bewust wordt van het belang van een goede lichaamshouding. Een goede lichaamshouding is een voorwaarde om tot een gezonde, evenwichtige volwassene te kunnen opgroeien.
  Gebruik een rugzak in plaats van een schooltas. Op deze manier is het gewicht beter verdeeld. Neem alleen mee wat strikt noodzakelijk is.
  Herken tijdig klachten bij kinderen
  Hieronder staan zeven eenvoudige manieren beschreven om vroegtijdig rug- of wervelkolomproblemen te herkennen.
  1. Beide schouders hebben niet dezelfde hoogte als het kind rechtop staat (scoliose).
  2. De zoom van de rok van een meisje hangt scheef. Bij een jongen lijkt het alsof ťťn broekspijp korter is dan de andere.
  3. De spieren aan de ene kant van de wervelkolom trekken meer samen dan aan de andere kant. Dit is te zien als het kind met een blote rug vanuit een rechte stahouding vooroverbuigt. De armen hangen daarbij ontspannen langs het lichaam.
  4. De ene schoen is aan ťťn kant sneller afgesleten dan aan de andere kant.
  5. Het hoofd van het kind helt veelvuldig over naar ťťn kant. Normaal gezien moet het hoofd recht op het lichaam staan.
  6. Als het kind de armen evenwijdig langs het lichaam houdt, hebben de vingertoppen van beide handen niet dezelfde reikwijdte.
  7. De heupen van het kind bevinden zich niet op gelijke hoogte. Dit is te voelen door de handen op de heupen te leggen.
  Tot slot
  Laat de wervelkolom van uw kind regelmatig controleren. Eventuele afwijkingen kunnen tijdig gecorrigeerd worden en klachten op latere leeftijd voorkomen. U neemt uw kind immers regelmatig mee naar de tandarts voor preventieve zorg, dus waarom niet naar de chiropractie.

  Chiropractie en Scoliose
  Een scoliose is een zijwaartse scheefstand van de wervelkolom. De oorzaak hiervan kan een beenlengteverschil zijn. Als het linkerbeen bijvoorbeeld korter is dan het rechterbeen, dan staat het bekken scheef. Hierdoor is het bekken aan de linkerkant lager waardoor de wervelkolom naar links neigt. Om dit te compenseren trekt de wervelkolom zich tussen de schouder-bladen terug naar rechts en ontstaat er een soort S-bocht. Dit noemt men dan een scoliose (zie tekening hieronder).
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: banner_scoliose.jpg
Bekeken: 79
Grootte: 18,9 KB
  Scoliose bij kinderen
  Scoliose komt zowel bij kinderen als bij volwassenen veel voor. Meestal ontstaat deze klacht in de kinderjaren. De leeftijd waarop een scoliose ontstaat, is vaak tussen het negende en dertiende levensjaar, dit is ook ťťn van de groeifases van kinderen. Een scoliose kan lage rug- en nekklachten veroorzaken en ook pijn tussen de schouderbladen. Soms gaat dit ook gepaard met groeipijnen.
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom, het zenuwstelsel en het bekken van het kind om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Chiropractische behandelingen hebben tot doel een foutieve lichaamshouding te verbeteren, de beweeglijkheid van de wervelkolom te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen. Ook geeft de chiropractor advies over de juiste lichaamshouding en kan hij oefeningen voorschrijven die de wervelkolom van het kind gezond houden. Bij een scoliose is het mogelijk dat de chiropractor een hakverhoging nodig vindt. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor uw kind adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt het kind optimale bewegingsvrijheid.
  Voorkom klachten bij kinderen
  Omdat het kind nog jong is, kan een eventuele verkeerde houding gecorrigeerd worden. Het is daarom belangrijk dat het kind zich bewust wordt van het belang van een goede lichaamshouding. Een goede lichaamshouding is een voorwaarde om tot een gezonde, evenwichtige volwassene te kunnen opgroeien.
  Gebruik een rugzak in plaats van een schooltas. Op deze manier is het gewicht beter verdeeld. Neem alleen mee wat strikt noodzakelijk is.
  Herken tijdig klachten bij kinderen
  Hieronder staan zeven eenvoudige manieren beschreven om vroegtijdig rug- of wervelkolomproblemen te herkennen.
  1. Beide schouders hebben niet dezelfde hoogte als het kind rechtop staat (scoliose).
  2. De zoom van de rok van een meisje hangt scheef. Bij een jongen lijkt het alsof ťťn broekspijp korter is dan de andere.
  3. De spieren aan de ene kant van de wervelkolom trekken meer samen dan aan de andere kant. Dit is te zien als het kind met een blote rug vanuit een rechte stahouding vooroverbuigt. De armen hangen daarbij ontspannen langs het lichaam.
  4. De ene schoen is aan ťťn kant sneller afgesleten dan aan de andere kant.
  5. Het hoofd van het kind helt veelvuldig over naar ťťn kant. Normaal gezien moet het hoofd recht op het lichaam staan.
  6. Als het kind de armen evenwijdig langs het lichaam houdt, hebben de vingertoppen van beide handen niet dezelfde reikwijdte.
  7. De heupen van het kind bevinden zich niet op gelijke hoogte. Dit is te voelen door de handen op de heupen te leggen.
  Tot slot
  Laat de wervelkolom van uw kind regelmatig controleren. Eventuele afwijkingen kunnen tijdig gecorrigeerd worden en klachten op latere leeftijd voorkomen. U neemt uw kind immers regelmatig mee naar de tandarts voor preventieve zorg, dus waarom niet naar de chiropractie.

  Chiropractie en de werkomgeving
  Iedere dag verdienen miljoenen mensen zittend hun brood terwijl ze onnodig pijn, stress of ongemak ervaren tijdens hun werk en daarbuiten. Hoewel dit als normaal beschouwd wordt, zijn wij van mening dat dit juist niet het geval is. Het doel van deze folder is u te helpen bij het terugwinnen van zitcomfort tijdens het werk.
  Uw werkomgeving
  Kijk eens rond in uw werkomgeving. U heeft waarschijnlijk een stoel, een tafel, wellicht een computer met toetsenbord, een telefoon, een calculator, pennen, potloden, papier, en misschien ook boeken, tijdschriften en catalogi bij de hand. Daar zit u dan, het middelpunt van dit werkstation. Zoals een piloot, heeft u uw gereedschappen en instrumenten voor u. Maar is uw ďinstrumentenpaneelĒ op de juiste manier georganiseerd voor uw lichaam en uw taak? De beste manier om u en uw werk-omgeving op elkaar af te stemmen, is ernaar te kijken alsof het uw eerste dag in uw nieuwe baan is. Alsof u een nieuwe start maakt.We zullen beginnen bij het begin: de stoel.
  De stoel
  Het doel is uw stoel aan te passen aan de lengte, omvang en contouren van uw lichaam om zo maximale ondersteuning en comfort te krijgen. Uw lichaam, net zoals uw vingerafdruk, is uniek en verdient een persoonlijk aangepaste stoel waarin u dagelijks lange, comfortabele uren kunt doorbrengen. Bekijk de aanbevolen zithouding hieronder.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: werkplek_figuur1.jpg
Bekeken: 98
Grootte: 25,0 KB
  De stoel heeft een licht gewatteerd kussen, zodat de zitting uw gewicht gelijkmatig kan verdelen. Het gebrek aan fatsoenlijke steun in de rug, wordt meestal gecompenseerd door het gewicht van het bovenlichaam te verplaatsen naar het onderlichaam: men gaat voorover hangen. Deze houding vergroot de druk op uw rug, hierdoor moeten de spieren en banden van uw rug harder werken met risico tot overbelasting. U kunt deze overbelasting op uw lichaam verlichten door de rugleuning te verstellen en de hoogte en hoek van de zitting aan te passen. Het soort werk bepaalt hoe u uw stoel moet verstellen (zie plaatje hieronder).
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: werkplek_figuur2.jpg
Bekeken: 87
Grootte: 35,1 KB

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 10. #10
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en de werkomgeving
  Als uw werkzaamheden bestaan uit lezen en schrijven aan een tafel, moet u vooroverkunnen buigen. De zitting moet dan tot 15 graden naar voren gekanteld worden. Op deze manier kunnen de bovenbenen in de juiste hoek staan, de natuurlijke krommingen van uw wervelkolom worden ondersteund en de druk op uw bovenbenen wordt verlaagd. De zitting kan iets hoger gezet worden als deze voorover staat. Als u een computer met toetsenbord gebruikt, hoeft u niet zover voorover te buigen. De zitting kan iets naar achteren gekanteld worden, tot zo'n 5 graden, zodat u optimale steun van de rugleuning krijgt.
  Het werkoppervlak
  De hoogte waarop u uw stoel vastzet, is afhankelijk van de hoogte van het werkoppervlak, de lengte en omvang van uw lichaam en de kern van uw bezigheden. Als u hierbij een computer gebruikt, kunt u uw armen het beste in een hoek van 75 tot 90 graden houden.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: werkplek_figuur3.jpg
Bekeken: 73
Grootte: 37,5 KB
  Het computerscherm staat gewoonlijk enkele centimeters boven het toetsenbord, zodat de handen en ogen verder uit elkaar gericht staan. Als u vaak gebruik maakt van telefoon, calculator, of als u veel moet schrijven, dan moeten uw ellebogen of onderarmen kunnen rusten op het werkoppervlak. Dit vermindert de gevolgen van overbelaste schouder- en bovenlichaamspieren doordat het gewicht en de spieractiviteit van de armen en handen ontlast wordt. Als u technische tekeningen maakt, blauwdrukken of andere ontwerpen op een tekentafel, dan hoort uw tafel zodanig in uw richting gekanteld te staan, dat u niet steeds te ver voorover hoeft te buigen.Verhoogde werkoppervlakken zijn goed om te lezen, maar niet om te schrijven. Een algemene regel is: hoe dichter de handen en ogen bij elkaar moeten werken, hoe hoger de tafelhoogte moet zijn.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: werkplek_figuur4.jpg
Bekeken: 81
Grootte: 33,4 KB
  Als na deze veranderingen uw voeten niet langer stevig op de grond staan, dan heeft u een voetensteun nodig .
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: werkplek_figuur5.jpg
Bekeken: 79
Grootte: 29,5 KB
  De rugleuning van uw stoel is ook heel belangrijk. De rugleuning moet naar voren staan om de natuurlijke voorwaartse kromming van uw lage rug te ondersteunen.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: werkplek_figuur6.jpg
Bekeken: 105
Grootte: 37,9 KB
  Op deze manier verlegt u de belasting op uw bovenlichaam naar de leuning. Steun in dit gebied houdt ook de schouders recht en verlaagt het gewicht en de druk op de lage rug. Armleuningen zijn zeer nuttig, want zij ondersteunen de onderarmen. Dit vermindert vermoeidheid en spanning in de schouders, nek en het bovenlichaam.
  Klik op plaatje voor grotere versie

Naam: werkplek_figuur7.jpg
Bekeken: 87
Grootte: 30,3 KB
  Armleuningen helpen u ook bij het opstaan en plaatsnemen in de stoel.

  Werkstations met computer
  Om een aantal redenen is elke werkomgeving met een computer uniek.Werkbladen variŽren in hoogte en diepte, beeldschermen in grootte en vorm. Dit in combinatie met uw unieke kijkeigenschappen, maken het onmogelijk een exacte oog/beeldscherm afstand te adviseren. Een goede afstand zou tussen 35 en 75 cm liggen, maar de optimale afstand tussen het oog en het scherm moet ervoor zorgen dat u alle tekst op het scherm kunt lezen zonder uw hoofd en bovenlichaam naar voren of naar achteren te bewegen. U moet in staat zijn uw hoofd in een normale positie te houden en enkel uw ogen van links naar rechts over het scherm te bewegen. Een veel gehanteerde regel is het scherm zo te plaatsen dat het middelpunt ervan ongeveer ter hoogte van uw kin staat.

  Als uw taken bestaan uit het veelvuldig invoeren van gegevens vanuit tekst op papier en u het scherm alleen gebruikt ter controle van uw werk, dan moet het toetsenbord recht voor u staan (figuur 9a). Het scherm kan ernaast staan in een zodanige hoek dat u uw werk gemakkelijk kunt controleren. De in te voeren tekst moet met behulp van een speciale standaard op ooghoogte recht voor u staan.
  Is uw beeldscherm niet verplaatsbaar, dan moet de brontekst wisselend links en rechts van het beeldscherm staan met pen en papier binnen handbereik ernaast (figuur 9b). Als u vaak informatie vanaf het beeldscherm opschrijft en slechts in enkele gevallen het toetsenbord gebruikt, dan moet u het scherm en uw schrijfmateriaal recht voor u hebben met het toetsenbord ernaast (figuur 9c).

  Werkstations zonder computer
  Degenen die geen computer met toetsenbord gebruiken, moeten ook hun werkstation op de juiste manier inrichten. Bij uw werkstation kan een telefoon horen. De positie hiervan op de werktafel is afhankelijk van het gebruik, houd hem binnen handbereik. Als u veel telefoneert terwijl u schrijft, klem dan niet de hoorn tussen schouder en oor. Gebruik liever een speciaal daarvoor ontworpen headset met microfoon.Veel werkzaamheden omvatten het gebruik van een calculator en andere kantoorinstrumenten. Plaats de instrumenten op uw tafel in volgorde van prioriteit en gebruiksfrequentie (figuur 10).

  Als u uw werkomgeving wilt aanpassen aan uw specifieke behoeften, zult u er tijd en moeite moeten insteken. Dit komt op termijn u en uw productiviteit ten goede.
  Handige hulpmiddelen op de werkplek
  Ook u handelt ongetwijfeld wel eens een telefoongesprek af met de hoorn tussen uw oor en schouder geklemd. Op den duur kan dit leiden tot nek-, schouder- en armklachten. Om bovengenoemde klachten te voorkomen is een ďheadsetĒ een handig hulpmiddel. Hierbij telefoneert u zonder moeite en uw handen zijn vrij om eventueel aantekeningen te maken of een toetsenbord te bedienen.
  Andere handige hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld:
  * onderarmsteun, die u aan het bureau klemt. Deze biedt steun tijdens toetsenbordwerkzaamheden en het gebruik van een muis ter voorkoming van RSI.
  * polssteun. Deze zet u op uw bureau neer waardoor de polsen tijdens toetsenbordwerkzaamheden ondersteund worden.
  * wigkussen. Dit kussen kantelt het zitvlak 10% naar voren zodat het bekken en de wervelkolom in een optimale stand worden gebogen. Ideaal om spanning in de nek, schouders en rug te voorkomen.
  * documenthouder. Hieraan klemt u het document waar u aan werkt waardoor uw wervelkolom niet onnodig belast wordt.
  Tot slot
  Uw werkstation aanpassen moet net zo belangrijk zijn als het uitkiezen van passende schoenen en kleren. Als u na het opvolgen van deze adviezen nog zitklachten heeft, raadpleeg dan uw chiropractor; u heeft wellicht een behandeling nodig.

  Chiropractie tijdens de zwangerschap
  Chiropractoren kunnen afwijkingen in de wervelkolom en het bekken corrigeren en ervoor zorgen dat een optimale bewegingsvrijheid gehanteerd blijft. Omdat er speciale technieken gebruikt worden, kunnen zwangere vrouwen tot de laatste dag van de zwangerschap behandeld worden. Het is echter wel verstandig om de chiropractor te laten weten dat u in verwachting bent.
  Pijn die tijdens de zwangerschap kan ontstaan is o.a.
  * bekkeninstabiliteit
  * pijn in de onderrug
  * pijn in de liezen.
  Zwangerschap en bekkeninstabiliteit
  Zwanger worden zorgt voor veel veranderingen in het lichaam.Ten eerste worden door hormoonveranderingen banden en spieren uitgerekt. Hierdoor wordt de wervelkolom en het bekken minder stabiel. Rug- en bekkenklachten kunnen hiervan, vooral tijdens de laatste 3 maanden, het gevolg zijn.
  Het belang van borstvoeding
  Nog te vaak horen wij dat het belang van borstvoeding niet bekend is. Borstvoeding is van uiterst belang voor uw baby omdat hierdoor het immuunsysteem opgebouwd wordt en de baby veel antistoffen aanmaakt. Het voordeel hiervan is dat de baby veel minder vaak verkouden zal zijn, minder allergieŽn zal ontwikkelen en in het algemeen veel minder vaak ziek is. Zelfs als u het geven van borstvoeding ongemakkelijk of tijdrovend vindt, voor de lange termijn is het wel een uitstekende basis voor de gezondheid van uw kind. Verder is ook volgende belangrijk om te weten;
  * borstvoeding is zeer belangrijk is voor de emotionele band tussen moeder en baby.
  * u kunt bij problemen met de borstvoeding een lactatiekundige consulteren. Zij kan u helpen om de voeding goed op gang te laten komen.
  * het is van wezenlijk belang om op te letten met het eten van de volgende produkten tijdens de borst-voedingsperiode.
  Uw baby kan sterk reageren op:
  - Groenten: alle koolsoorten en peulvruchten, prei, uien en tomaten.
  - Fruit: sinaasappels, aardbeien, pruimen en kiwi's.
  Probeert u verder gebruik van chocolade, cafeÔne en koolzuurhoudende dranken te beperken.
  Tot slot
  Uw baby kan u niet laten weten of hij pijn heeft of zich niet lekker voelt. Laat daar-om de wervelkolom van uw kindje regelmatig (preventief) controleren zodat hij in goede gezondheid kan opgroeien.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 11. #11
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en kaakproblemen (TMJ-syndroom)/aangezichtspijn
  TMJ staat voor Temporo Mandibular Joint, ofwel het kaakgewricht. Ieder mens heeft twee TMJís (ťťn voor elk oor) die de onderkaak met de schedel verbinden. Deze gewrichten maken het mogelijk voor de kaak om op en neer, van de ene naar de andere kant en van voor naar achter te bewegen. Ze zijn verantwoordelijk voor de mobiliteit die nodig is voor het bijten, kauwen en slikken van eten. En natuurlijk ook voor het praten en het maken van gezichtsuitdrukkingen. Het TMJ-gewricht is daardoor het meest gebruikte gewricht in het lichaam.

  Oorzaken kaakproblemen
  De oorzaak van kaakproblemen (TMJ-syndroom) is vaak het herhaaldelijk overbelasten van het kaakgewricht zoals bv. het bijten op iets hards of tandenknarsen tijdens het slapen. Ook een blessure door bv. een val of een ongeluk kan een oorzaak van klachten zijn. Dit komt dan door een klap tegen de kaak. Ook een whiplash, met als gevolg een verrekking van het kaakgewricht kan de oorzaak zijn. Dan zijn er natuurlijk ook nog de tandheelkundige oorzaken zoals o.a. een gebit dat niet goed op elkaar past of een beugel die niet goed afgesteld is. Door de irritatie van het kaakgewricht (TMJ) ontstaat er een spierreactie waarbij de spiergroepen van de kaak aanspannen en een gespannen gevoel veroorzaken. Dit heeft als gevolg dat delen van de aangezichtszenuw (trigeminus zenuw) onder druk komen te staan.
  Symptomen
  Kenmerkend is pijn rondom het kaakgewricht en pijn in het gezicht. Dit kan pijn zijn die te voelen is boven of onder het oog en langs de kaak. Vaak trekt deze pijn dan ook nog door naar de lip. De pijn kan aanhoudend zijn en meestal erg intensief, soms zelfs met pijnscheuten. Door deze klachten is het ontstaan van hoofdpijn boven het oog en bij de slapen niet ongewoon. Een ander symptoom is dat de kaak een soort ďknakkendĒ geluid maakt bij het openen en sluiten van de mond.
  De chiropractische behandeling
  Met zijn spe******tische kennis en vaardigheden onderzoekt de chiropractor de wervelkolom en het zenuwstelsel om onnatuurlijke bewegingen en blokkades te lokaliseren. Bij kaakproblemen (TMJ-syndroom) onderzoekt de chiropractor de functie van de kaak. Hoe ver kan de mond open en wat is de symmetrie van de kaakbeweging? Verder kijkt hij naar de hardheid van de spiergroepen en de beweeglijkheid van het kaakgewricht. Zo komt hij te weten wat de oorzaak van de afwijking is. Door chiropractische behandelingen zijn kaakproblemen en aangezichtspijn vaak goed te verhelpen.
  De behandelingen richten zich voornamelijk op de correctie van het kaakgewricht en het behandelen van de spiergroepen eromheen. Hierdoor wordt de beweeglijkheid ervan hersteld en vermindert de druk op de zenuw. Vaak wordt dan ook de cervicale wervelkolom (nek) behandeld. Chiropractische behandelingen hebben tot doel de beweeglijkheid van de wervelkolom en de gewrichten te vergroten en de functie van de geÔrriteerde zenuwen te herstellen.
  Dit gebeurt door met de handen druk op het gewricht te brengen. Hierdoor herstelt de bewegingsvrijheid van het gewricht en vermindert de pijn. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviseren regelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom en de gewrichten goed te onderhouden, vermindert de kans op herhaling en behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  Voorkom pijn
  * Slaap nooit op de buik, de nek en kaak staan dan onder grote spanning.
  * Slaap niet op een dik kussen, gebruik liever een orthopedisch nekkussen.
  * Bijt niet op harde producten.
  * Ondersteun het hoofd nooit met de handen, dit veroorzaakt extra druk op de kaak.
  * Kijk nooit liggend televisie. Ook lezen in een liggende houding is af te raden.
  Tot slot
  Consulteer regelmatig een chiropractor, omdat chiropractisch onderzoek en de daarop gebaseerde behandeling meehelpt het kaakgewricht soepel te houden en pijn te voorkomen.

  Chiropractie en sportblessures
  Sporten is gezond! Toch kennen wij allemaal voorbeelden waarbij familieleden of vrienden geblesseerd raken door een partijtje voetbal, een intensieve tenniswedstrijd of een val bij skiŽn of snowboarden. Het gevolg is een sportblessure die vaak hardnekkig en pijnlijk kan zijn. Het is belangrijk om met een aantal zaken verstandig om te gaan zoals o.a. het rekening houden met leeftijd, conditie en fysieke mogelijkheden, zodat sporten een leuke en gezonde bezigheid blijft.
  Verschillende sportblessures
  - Schouder -

  Bursitis
  Schouderbursitis ontstaat meestal door een overbelasting van het schoudergewricht. Door deze overbelasting komt de ďbursaĒ (het vloeistofzakje met het smeersel van het gewricht) onder zware druk te staan. Hierdoor raakt deze geÔrriteerd en kan ontsteken. Dit veroorzaakt veel pijn aan de schouder en beperkt daardoor de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht.
  Frozen shoulder
  Zoals de naam aanduidt, is dit een aandoening waarbij de bewegingsvrijheid van de schouder sterk beperkt is. De patiŽnt heeft bv. veel moeite met het aantrekken van een jas. Een frozen shoulder ontstaat door langdurige overbelasting van het schoudergewricht. Hierdoor wordt het gewricht geÔrriteerd. Als reactie hierop verkrampen de spiergroepen rondom de schouder en wordt de beweging ervan beperkt. Als de verkramping van de spieren te lang aanhoudt, kunnen de spiergroepen verkorten waardoor een normale beweging van de schouder niet meer mogelijk is.
  - Arm en pols -

  Carpaal Tunnel Syndroom
  Door de pols lopen zenuwbanen die door overbelasting onder druk komen te staan. Er ontstaat een beknelling van de zenuw die door de tunnel van de pols loopt. Het gevolg is pijn die voornamelijk in de pols, hand en vingers te voelen is.
  Tennisarm
  Vergis u niet! Een tennisarm heeft niet altijd met de tennissport te maken. De oorzaak is overbelasting van de onderarm door herhaaldelijk de spiergroepen aan de buitenkant van de arm te gebruiken. De pijn is voornamelijk voelbaar aan de buitenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm.
  Golfarm
  Net als bij de tennisarm heeft de golfarm ook niet altijd met de golfsport te maken. Overbelasting van de spiergroepen aan de binnenkant van de arm zijn de oorzaak. De pijn is voelbaar aan de binnenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm.
  - Heup en lies -
  Verrekking van de lies is ťťn van de meest voorkomende voetbalblessures. De oorzaak is een irritatie van het gebied rondom de lies. Hierdoor verkrampen de spiergroepen rondom de heup en de lies en ontstaat er een bewegingsbeperking.
  - Knie -

  Meniscus en kniebanden
  Deze blessures worden veroorzaakt door plotselinge draaibewegingen van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Hierbij worden het kniegewricht en de omringende gewrichten als het ware ďgewrongenĒ.
  Osgood Schlatter Syndroom
  Hierbij is de peesaanhechting van de bovenbeenspieren (die onder de knie aanhechten) geÔrriteerd.
  - Enkel -
  Klachten aan de enkel worden veroorzaakt door een verzwikking of een verstuiking. De banden en pezen rondom de enkel worden verrekt, hierdoor ontstaat er een zwelling. Het gevolg is een bewegingsbeperking van de enkel.
  Oorzaken
  * Geen (goede) warming-up en cooling-down.
  * Te hard van stapel lopen met een sportprogramma.
  * Een val of duw tijdens het sporten.
  Symptomen
  Bij sportblessures is de pijn meestal voelbaar rondom de gewrichten en spiergroepen die geblesseerd zijn. De symptomen kunnen van acute aard zijn waarbij de patiŽnt intense pijn voelt. Ze kunnen ook geleidelijk optreden bv. bij een spierreactie waarbij de spieren intensief aangespannen worden en spierpijn veroorzaken. Ook bij gewrichtsletsel treedt vaak een zwelling rondom het gewricht op.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 12. #12
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en sportblessures
  Chiropractie
  Chiropractie is een geneeswijze die al meer dan 100 jaar bestaat. De behandeling richt zich op stoornissen in het functioneren van het bewegingsapparaat en de relatie met het zenuwstelsel. Een chiropractor controleert de wervelkolom op blokkades. Door een gedegen onderzoek en een gerichte behandeling lokaliseert en corrigeert de chiropractor deze blokkades. Hierdoor wordt de doorstroming van de zenuwen hersteld en kan het lichaam zichzelf weer genezen.
  De chiropractische behandeling
  De behandeling is gericht op de geblesseerde gewrichten, banden, pezen en spiergroepen. De technieken die gebruikt worden zijn o.a.; manipulatie-, tractie- en drukpunttherapie. De doelstelling is functieherstel van de betreffende gewrichten en spiergroepen. Het is mogelijk dat de patiŽnt een specifiek oefeningenprogramma krijgt om dit te ondersteunen.
  De meest gestelde vragen
  Welke sporten zijn blessuregevoelig en welke niet?
  In het algemeen is te zeggen dat alle ďcontactsportenĒ een hoge blessuregevoeligheid hebben zoals o.a.; hockey, rugby, judo en handbal. Ook turnen en klassiek ballet zijn belastend. Zwemmen is een goed alternatief. De invloed van de zwaartekracht valt hier immers weg, waardoor de gewrichten minder belast worden.
  Waarom moet ik terugkomen ook als ik me goed voel?
  U kunt ook de vraag stellen: ďWaarom moet ik regelmatig naar de tandarts voor controle, ook als ik geen kiespijn heb?Ē. Door het controleren en optimaliseren van de gewrichten, voelt u zich een stuk soepeler en fitter en kunt u klachten voorkomen.
  Voorkom pijn
  * Bereid u altijd goed voor op de sport die u gaat beoefenen.
  * Draag altijd de juiste kleding en heel belangrijk, het juiste schoeisel.
  * Denk aan een goede warming-up en cooling-down (ook voor geoefende sporters).
  * Neem les in de sport die u beoefent. Het is uiterst belangrijk om de techniek van de sport onder de knie te krijgen. U leert de juiste bewegingen waardoor sportblessures voorkomen kunnen worden.
  * Loop niet te hard van stapel, bouw het sportprogramma langzaam op.
  Verlicht pijn
  * Leg bij acute pijn een koud kompres op de plek waar de pijn of zwelling zich voordoet. Dit doet u verschillende malen (niet langer dan 20 minuten) met tussenpozen van 2 uur.
  Tot slot
  Neem bovenstaande adviezen ter harte en geef ze door aan familie en vrienden. Het is belangrijk om u goed voor te bereiden, maar vooral om veel plezier aan uw sport te beleven. Zonder sportblessures!

  Chiropractie en RSI
  RSI is geen nieuwe ziekte of een zogenaamd ďmodeverschijnselĒ maar bestaat al zeker vanaf de middeleeuwen. Monniken die hele boeken overschreven, klaagden toen al over pijnlijke handen en polsen, de zogenaamde schrijverskramp. Tegenwoordig heet deze aandoening voluit het Repetitive Strain Injury Syndroom en de beste vertaling hiervoor is: letsel door het herhaaldelijk maken van ťťnzelfde beweging.

  Verschillende vormen van RSI
  RSI is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen zoals:
  Carpaal Tunnel Syndroom
  Door de pols lopen zenuwbanen die door overbelasting onder druk komen te staan. Er ontstaat een beknelling van de zenuw die door de tunnel van de pols loopt. Het gevolg is pijn die voornamelijk in de pols, hand en vingers te voelen is.
  Tennisarm
  Vergis u niet! Een tennisarm heeft niet altijd met de tennissport te maken. De oorzaak is overbelasting van de onderarm door herhaaldelijk de spiergroepen aan de buitenkant van de arm te gebruiken. De pijn is voornamelijk voelbaar aan de buitenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm.
  Muisarm
  De muisarm is een combinatie van het Carpaal Tunnel Syndroom en de tennisarm. De oorzaak is niet alleen het intensieve gebruik van een computermuis, maar ook de houding die iemand bv. achter de computer heeft. De pijn is voornamelijk te voelen in de onderarm, pols, hand en vingers.
  Golfarm
  Net als bij de tennisarm heeft de golfarm ook niet altijd met de golfsport te maken. Overbelasting van de spiergroepen aan de binnenkant van de arm is de oorzaak. De pijn is voelbaar aan de binnenkant van de elleboog en straalt vaak uit naar de onderarm.
  Oorzaken
  RSI wordt veroorzaakt door het steeds weer herhalen van dezelfde bewegingen en het te lang zitten of staan in een bepaalde houding. Door de constante trekking aan de spieraanhechtingen worden deze geÔrriteerd en kan er een ontsteking ontstaan. De spieren, zenuwen en bloedvaten worden hierdoor onder druk gezet. Een bloedvat dat onder druk staat, kan onvoldoende zuurstof aanvoeren met als gevolg de opbouw van afvalstoffen. Naast het herhaaldelijk belasten van dezelfde spiergroepen, spelen ook andere factoren een grote rol bij het ontstaan van RSI. Een grote werkdruk, gťťn afwisseling in dagelijkse werkzaamheden,weinig pauzes, slechte werkomstandigheden en stress.Verder is de (werk)houding van groot belang.
  Symptomen
  RSI komt veel voor bij bepaalde beroepsgroepen zoals secretaresses, kappers, computerprogrammeurs,musici, caissiŤres en schrijvers (schrijverskramp). Mensen met deze beroepen vallen binnen de risicogroep, maar het kan in principe iedereen treffen.We onderscheiden een drietal fases bij RSI.
  Beginnende fase
  Aanvankelijk voelt de patiŽnt een sensatie van tintelingen, stijfheid of gevoelloosheid in de nek, schouder, arm, pols, hand of vingers. De klachten treden op, tijdens of vlak na het werk, maar verdwijnen ook weer, geheel of gedeeltelijk, na voldoende rust.
  Gevorderde fase
  Er is geen relatie meer met het uitvoeren van bepaalde taken en de pijn kan op elk moment optreden. Het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden lukt minder en in sommige gevallen kan er krachtverlies optreden.
  Vergevorderde fase
  In deze fase is een aanhoudende pijn kenmerkend waardoor werken vaak niet meer mogelijk is. Er is een duidelijk krachtverlies in armen en handen. Slapen is vaak moeilijk en veel patiŽnten beschrijven de pijn in deze fase als ondraaglijk.
  De chiropractische behandeling
  Chiropractoren behandelen de overbelaste spiergroepen door middel van drukpunttherapie om te zorgen dat deze zich weer ontspannen. Hierdoor verminderen de opgebouwde afvalstoffen. Als de spieren eenmaal
  ontspannen zijn, vermindert de trekkracht van de pees van de betreffende spier op de aanhechting. Hierdoor raakt deze minder geÔrriteerd en vermindert de pijn.Verder wordt er bij bv. een muisarm, de beperkte beweging van het gewricht van de pols en de elleboog behandeld door middel van manipulatie (chiropractische behandeling). Hierdoor ontstaat er weer een normale bewegingsvrijheid. Als het gewenste behandelingsresultaat is bereikt, zal de chiropractor adviserenregelmatig terug te komen voor controlebehandelingen. Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op herhalingen behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  De meest gestelde vragen
  Kan ik mijn werk nog steeds blijven doen?
  Ja, indien u zorgt dat de bureauopstelling goed is en u regelmatig de voorgeschreven oefeningen blijft doen.
  Voorkom RSI
  * Wissel werkzaamheden en werkhouding zoveel mogelijk af.
  * Neem regelmatig een pauze. Houd elke 20 minuten een korte pauze en beweeg de armen en handen zodat het bloed goed doorstroomt.
  * Vermijd stress en een te hoge werkdruk.
  * Als u met een computer werkt, zorg dan dat het beeldscherm recht voor u en op de juiste hoogte staat.
  * Aangepast (kantoor)meubilair is aan te raden.
  * In het geval van een muisarm, is het aan te raden de computermuis ook met de andere hand te gebruiken.
  * Slaap nooit op de buik. De nekspieren en halswervels komen dan onder grote druk te staan.
  * Consulteer regelmatig een chiropractor voor controle van de wervelkolom.
  Verlicht pijn
  * Gebruik bij acute klachten een koud kompres om het ontstekingsproces in elleboog en pols te verminderen. Een koud kompres is een doek, gewikkeld om een plastic zakje met ijsklontjes. Leg dit p de gevoelige plek, bv. bij een tenniselleboog op de buitenkant van de elleboog (niet langer dan 15 minuten, max. 3 maal per dag).
  Tot slot
  Zorg dat uw kinderen geen RSI-klachten krijgen. Breng hen op de hoogte van deze preventieve adviezen. Heeft u zelf last van RSI, raadpleeg dan tijdig een chiropractor en wacht niet te lang met het behandelen van deze aandoening.

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 13. #13
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Chiropractie - Artikels

  Chiropractie en preventie
  Kunt u zich voorstellen hoe uw tanden eruit zouden zien als deze nog nooit door de tandarts gecontroleerd zouden zijn? Dit geldt ook voor uw wervelkolom. Hoe lang is het geleden dat u deze heeft laten controleren? Door de wervelkolom goed te onderhouden, vermindert de kans op blessures en behoudt de patiŽnt optimale bewegingsvrijheid.
  Dagelijkse activiteiten
  Heeft u ook wel eens het idee dat u activiteiten niet correct uitvoert en hiermee uw lichaam overbelast? Met de adviezen die wij u geven is dit nu verleden tijd. Deze kunt u dagelijks toepassen om rug- en nekklachten te voorkomen.
  Slapen
  Slapen op de rug of zij
  Als u klachten heeft tijdens de rugligging, adviseren wij om een dik kussen onder uw knieŽn te leggen. Zo verdwijnt de holling in uw rug en vermindert de druk op het onderste gedeelte van de wervelkolom. Slaap echter nooit op uw buik, uw wervelkolom wordt op die manier overbelast.
  Slapen
  De beste houding om te slapen is op uw rug of zij. In beide gevallen plaatst u het kussen onder uw hoofd en nek. Uw nek dient op dezelfde hoogte te liggen als de rest van de wervelkolom. Het gebruik van een orthopedisch nekkussen is aan te raden.
  Opstaan
  Draai eerst op uw zij. Zwaai de benen tegelijkertijd buiten het bed en druk u met uw handen van de matras omhoog. Ga zitten op de rand van het bed. Steun vervolgens met de handen op de knieŽn en kom omhoog met een rechte rug.
  Dagelijkse activiteiten
  Tillen
  (bv. boodschappen, kind, wasmand) Ga altijd recht voor het voorwerp staan, zo voorkomt u draaiing in de rug bij optillen en neerzetten. Buig door uw knieŽn en niet door uw rug. Houd het gewicht dicht bij uw lichaam en gebruik uw buik- en beenspieren om te tillen.
  Bukken
  (bv. oprapen van een voorwerp) Zoek steun met een hand en strek het tegenovergestelde been naar achteren. Zo blijft de rug recht tijdens het oprapen. Buig bij langdurig bukken (bv. tuinieren) nooit uw rug, maar altijd de heupen en knieŽn.
  Staan
  Langdurig staan
  (bv. afwassen, strijken etc.) Zet het te gebruiken voorwerp altijd op de juiste hoogte. Zet afwisselend een voet op een verhoging zodat de lage rug minder druk ervaart.Tijdens het strijken bv. door een been afwisselend op een klein krukje te plaatsen (foto). In de keuken kan dit door een been in een open keukenkastje te zetten. Stop af en toe met de werkzaamheden en loop even rond.
  Tanden poetsen
  Verlaag uw lichaam door iets door uw knieŽn te buigen. Indien mogelijk kunt u een arm gebruiken ter ondersteuning. Door rechtop te staan, belast u uw rug en nek minder.
  Zitten
  Zitten (bv. werkhouding)
  De stoel dient eerst goed ingesteld te worden, aangepast aan de gebruiker. De stoel staat recht voor het scherm zodat de nek niet gedraaid hoeft te worden. Zet het beeldscherm op een verhoging zodat u uw nek niet voorover hoeft te buigen. De kijkafstand moet min. 50 cm bedragen. De armsteunen tenslotte, zijn mogelijke hulpmiddelen om de schouderspieren te ontlasten. Als u veel telefoneert, is het aan te raden om een headset te gebruiken. Klem nooit de hoorn tussen schouder en oor.
  Langdurig zitten (bv. in auto)
  Zet de rugleuning rechtop, in een rechte hoek, zodat de lendensteun voelbaar wordt onder in de rug. De afstand tussen bovenlichaam en stuur is goed als de armen licht gebogen zijn.
  Babyís en kinderen
  Babyís
  Gebruik geen draagzak. Deze biedt onvoldoende steun aan de wervelkolom. Vermijd verder het gebruik van een loopstoeltje. Hierdoor gaat de baby te snel lopen waardoor er geen normale ontwikkeling van de wervelkolom plaatsvindt.
  Opgroeiende kinderen
  Gebruik een rugzak, over beide schouders gedragen, in plaats van een schooltas. Op deze manier is het gewicht beter verdeeld. Neem alleen mee wat strikt noodzakelijk is.
  Klachten voorkomen
  * Vermijd zitten met gekruiste benen.
  * Verwijder de portemonnee uit uw achterzak, de wervelkolom is dan meer in balans.
  * Draag geen hoge hakken.
  * Stel de hoofdsteun in uw auto correct af, draag altijd een autogordel en zorg dat uw kinderen veilig bevestigd zijn m.b.v. een autogordel.
  * Stel uw achteruitkijkspiegel iets hoger af. Om de autoís achter u te kunnen zien, gaat u automatisch rechtop zitten.
  * Let op uw gewicht.
  * Geef uw baby, indien mogelijk, borstvoeding.
  * Laat uw wervelkolom en die van uw kinderen regelmatig onderzoeken.

  Wat doet de iDXA Total Bodyscan voor u
  De unieke, snelle en pijnloze iDXA total Bodyscan analyseert uw botmassa en geeft een beeld van de verhouding tussen spierweefsel en vetmassa. Bovendien krijgt u duidelijke rŲntgenbeelden van het skelet. Hierdoor helpt de scan te bepalen of uw lichaam in de gewenste conditie en vorm is. Op deze manier kan er bepaald worden welke gebieden in uw lichaam extra aandacht nodig hebben.
  Film iDXA
  De unieke iDXA Total Bodyscan kan het volgende voor u doen:
  * Meting van uw botkwaliteit: is er sprake van osteoporose/botontkalking?
  * Opname van de wervelkolom om te bepalen of er wervelafwijkingen zijn
  Verder verkrijgt u door de scan als aanvullende informatie:
  * De bepaling van de verhouding tussen vet/spiermassa: is uw BMI acceptabel?
  Voor wie is de iDXA Total Bodyscan bedoeld?
  Voor patiŽnten die rug- en nekpijn hebben of last hebben van gewrichtsklachten en voor iedereen voor wie een indicatie voorligt dat een iDXA Total Bodyscan nodig zou zijn.
  Wie behoort tot de risicogroep? Wat zijn de risicofactoren?
  * Erfelijke aanleg
  * Weinig of geen lichaamsbeweging
  * Slecht voedingspatroon
  * Vroege menopauze
  * Roken en overmatig alcoholgebruik
  * Gebrek aan zonlicht
  * Vrouwelijk geslacht
  * Hogere leeftijd
  * Kleine/tengere gestalte en laag lichaamsgewicht
  * Medicatie (cortisone, hormoonbehandelingen of chemokuren)
  Afspraken maken
  U kunt u in alle vestigingen van het Chiropractisch Centrum Rug & Nek een afspraak maken voor het maken van een iDXA Total Bodyscan. Wij proberen een passende afspraak voor u te maken binnen 1 week.
  Kan ik de iDXA Total Bodyscan ook eerst bekijken?
  Natuurlijk! Als u in ťťn van onze praktijken bent en u wilt graag persoonlijke uitleg over de iDXA Total Bodyscan, vraag dan gerust ťťn van onze assistentes. Als het spreekuur het toelaat, dan zal zij u de scan graag laten zien en uitleg hierover geven.

  Tips om rugklachten te voorkomen
  Onderstaande oefeningen, om de spieren te versterken en soepel te houden, kunt u 's ochtends doen na het opstaan of 's avonds voor het slapen gaan. Maar ook als u langdurig gezeten heeft (tijdens reizen of werken) of als u belastende werkzaamheden heeft gedaan. Bovendien verlichten deze oefeningen de pijn als u last heeft van uw rug.
  Rugoefening 1
  U ligt op uw rug. U brengt langzaam een been naar uw borst, terwijl het andere been op de vloer gestrekt blijft. Niet hard doortrekken! Vervolgens ontspant u dat been en brengt u het andere been naar uw borst. Tot slot brengt u beide benen tegelijkertijd naar uw borst. Indien u pijn voelt aan uw heiligbeen, stopt u onmiddellijk met deze oefening.
  Rugoefening 2
  U zit op uw knieŽn met uw handen plat op de grond. Uw armen zet u op schouderbreedte en uw knieŽn op heupbreedte van elkaar. Breng uw hoofd niet te ver naar achteren. Vervolgens beweegt u uw nek zo ver mogelijk naar achteren en ontspant u uw buikspieren. U kijkt nu omhoog, terwijl uw buik ontspannen is.
  Rugoefening 3
  Opnieuw zit u op uw knieŽn met uw handen plat op de grond. Eerst brengt u uw kin naar uw borst. Daarna beweegt u uw onderrug omhoog en trekt u tegelijkertijd uw buikspieren samen.
  Let op
  * Doe deze oefeningen regelmatig, dan heeft u er meer profijt van.
  * Verricht de oefeningen langzaam en rustig, eventueel met achtergrondmuziek
  * Forceer nooit; als u pijn voelt, stop dan en raadpleeg uw chiropractor
  * Deze oefeningen zijn algemeen, als u patiŽnt bent, krijgt u een persoonlijk oefenprogramma

  Tips om nekklachten te voorkomen
  Onderstaande oefeningen, om de spieren te versterken en soepel te houden, kunt u 's ochtends doen na het opstaan of 's avonds voor het slapen gaan. Maar ook als u langdurig gezeten heeft (tijdens reizen of werken) of als u belastende werkzaamheden heeft gedaan. Bovendien verlichten deze oefeningen de pijn als u last heeft van uw nek.
  Nekoefening 1
  Draai uw hoofd zo ver mogelijk naar de rechterkant. Beweeg vervolgens uw hoofd zodanig omhoog en omlaag zonder dat uw nek pijn doet. Deze oefening doet u ca. 10 keer. Herhaal deze oefening met uw hoofd naar de linkerzijde gericht.
  Nekoefening 2
  U kijkt recht voor u uit, terwijl u uw hoofd zijwaarts naar een schouder toe beweegt. Uw schouders blijven daarbij ontspan-nen. Deze beweging maakt u ongeveer 10 keer zowel naar de linker- als de rechterschouder.
  Nekoefening 3
  U plaatst uw handen op uw schouders met uw ellebogen zoveel mogelijk naar boven gericht. Vervolgens brengt u in ťťn beweging uw ellebogen naar voren, naar beneden, naar achteren en weer terug in de hoogste stand. Zo maakt u met uw ellebogen een cirkelbeweging. U herhaalt deze oefening 10 keer en vice versa.
  Let op
  * Doe deze oefeningen regelmatig, dan heeft u er meer profijt van.
  * Verricht de oefeningen langzaam en rustig, eventueel met achtergrondmuziek
  * Forceer nooit, als u pijn voelt, stop dan en raadpleeg uw chiropractor
  * Deze oefeningen zijn algemeen, als u patiŽnt bent, krijgt u een persoonlijk oefenprogramma

  (Bron; chiropractie-vanbeest.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 14. #14
  trampell
  Guest

  Standaard Re: Chiropractie - Artikels

  Maar waar zitten ze nu precies?

 15. #15
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Chiropractie - Artikels

  @Trampell,

  Google eens op chiropractoren/chiropractors Nederland ... dan zul je snel een overzicht vinden waar ze zitten.
  Of google op chiropractie + je eigen provincie .. dan zou je ook adressen tegen moeten komen
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft gťťn enkele bijwerking

 16. #16

  Standaard Re: Chiropractie - Artikels


 17. #17
  Premium ++ Account dotito's Avatar
  Lid sinds
  15-11-2008
  Locatie
  Antwerpen
  Posts
  3.653

  Standaard Re: Chiropractie - Artikels

  Heb jaren geleden toen ik nog vooraan in de 30 was voor hoofdpijn en spanningen mij is 1 of 2 keer laten behandelen door een chiropractor,maar vond dat toch maar een enge bedoeling hoor.Achteraf deed dat wel ergens goed maar eerlijk gezegd was dat niets voor mij.Ik was ook de dagen nadien enorm stijf in mijn lichaam.
  Ik zou het zelf niet meer overdoen,maar veel mensen zijn er wel tevreden om.
  Alleen je eigen denken maakt je bewust van geluk of ongeluk


  Elke betere wereld begint met jou en in jou.
  Niet morgen bij een andere, maar vandaag bij jezelf

 18. #18
  trampell
  Guest

  Standaard Re: Chiropractie - Artikels

  Ik ga momenteel naar eentje in belgie,2 keer per jaar,groot onderhoud noemt hij het altijd lachend
  Voor ik dit deed had ik vaak migraine,die is nu zo goed als weg

 19. #19

  Standaard Re: Chiropractie - Artikels

  Als ik geen chiropractor had gekend zat ik inmiddels misschien wel in een rolstoel.
  Ga er regelmatig heen om alles weer even recht te zetten.
  Ja, in het begin kan het heftig zijn. De eerste twee weken heb ik in een waas geleefd van pijn en vermoeidheid, maar dat was van te voren al gezegd dat ik daar last van zou krijgen.
  Chiropractische behandelingen zijn veiliger dan de meeste medicijnen die de 'gewone' artsen voorschrijven en dan met name met wat betreft hoofdpijn.
  Er zijn verschillende manieren waarop een chiropractor kan werken en niet iedere chiropractor werkt op dezelfde manier.
  Mijn chiropractor heeft een hele zachte behandelmethode, wat voor mij perfect werkt. Ik kan niet tegen het harde kraken. Mijn gewrichten en wervels worden gecorrigeerd met een speciaal apparaatje. Ik hoef hiervoor niet in allerlei kronkelhoudingen te liggen.
  Werkt perfect!

 20. #20
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Standaard Re: Chiropractie - Artikels

  Ik ben naar de chiropractor geweest voor mijn rugpijn en het hielp mij altijd heel goed Ik was destijds doorverwezen door mijn toenmalige huisarts, deze is inmiddels overleden en mijn toenmalige chiropractor is met pensioen en zijn praktijk is niet overgenomen
  Mijn huidige huisarts vind dat ik mij aanstel en wil mij niet doorverwijzen, helaas heb ik van mijn verzekeraar vernomen dat ik een verwijzing nodig ben omdat er anders niks vergoed wordt en mijn pogingen om van huisarts te veranderen zijn tot nu toe op niets uitgelopen.
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos