Weergeven resultaten 1 tot 2 van 2

Onderwerp: Inuresie/Bedplassen - Artikel

 1. #1
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Exclamation Inuresie/Bedplassen - Artikel

  Enuresie: een moeilijk woord voor bedplassen

  Sommige kinderen en volwassenen lijden aan nachtelijke enuresie, of bedplassen, met andere woorden aan bedplassen op een leeftijd waarop men 'zindelijk' zouden moeten zijn. Wat moet je doen aan dit probleem dat zware psychologische, sociale en familiale gevolgen kan hebben?


  Bedplassen gaat met de tijd meestal over
  6 a 7 % van de kinderen van zeven jaar zouden last hebben van bedplassen. In de meeste gevallen verdwijnt het probleem met de tijd, met ongeveer 15 % spontane genezingen tussen de leeftijd van vijf en tien jaar. In elk geval moet een behandeling niet ingesteld worden voor de leeftijd van zeven jaar.

  Nachtelijke enuresie is een symptoom en geen ziekte. Het gaat gepaard met ongewild urineverlies op een leeftijd waarop een kind of volwassene geen last meer zou moeten hebben van bedplassen (voordat het kind vijf jaar oud is). In eerste instantie moet er gezocht worden naar een eventuele organische oorzaak die urologisch, nefrologisch of neurologisch kan zijn.


  Opvoeding en gedragstherapie tegen bedplassen
  Is er geen organische oorzaak, dan berust de behandeling van enuresie eerst op educatieve en gedragsmaatregelen waarbij zowel de ouders als het kind betrokken zijn: minder drinken aan het einde van de dag, geen luier meer, samen zorgen voor schone lakens, een kalender om de droge nachten te noteren, enz. Daarbij moet er ook aandacht zijn voor de psychologische, familiale en sociale impact van enuresie op het kind of (jong)volwassene en op het hele gezin.

  Als deze maatregelen niet helpen, kan een beroep gedaan worden op een soort alarmsysteem waarbij bij elke plas een alarm afgaat dat het kind zelf moet uitschakelen.
  Deze vorm van gedragstherapie berust op het anticiperen en het bewust worden van de plasbehoefte.


  In laatste instantie: de geneesmiddelenbehandeling tegen bedplassen
  De geneesmiddelenbehandeling van enuresie wordt alleen toegepast in laatste instantie.
  De behandeling berust op desmopressine, een geneesmiddel dat inwerkt op de absorptie van water ter hoogte van de nieren.
  Als het ingenomen wordt voor het slapengaan, wordt het nachtelijk urinevolume gereduceerd. De behandeling mag niet langer dan drie maanden toegepast worden en mag slechts een keer vernieuwd worden en wel met een zo laag mogelijke, maar doeltreffende dosis.

  Er moeten een aantal noodzakelijke maatregelen getroffen worden om te vermijden dat de waterretentie te groot is en voor neveneffecten zorgt:
  *minstens een uur voor het slapengaan niet meer drinken.
  *Dat mag ook niet tijdens de acht uren die volgen op het innemen van het geneesmiddel.
  *'s Nachts drinken moet vermeden worden.

  Bij bepaalde symptomen moet de behandeling stopgezet worden:
  *een snelle gewichtstoename,
  *vermoeidheid,
  *gebrek aan eetlust,
  *misselijkheid,
  *overgeven,
  *hoofdpijn,
  *agitatie,
  *prikkelbaarheid,
  *verwardheid,
  *slapeloosheid, enz.

  Daarnaast moet er ook geanticipeerd worden op bepaalde situaties waarbij een behandeling van bedplassen nuttig kan zijn, zoals een schoolvakantie of een ander verblijf in groep.
  De aanpassing van de behandeling moet een maand voordien progressief ingevoerd worden.
  Een infectie (koorts, gastro-enteritis, enz.) kan de behandeling van enuresie verstoren, omdat ze een weerslag heeft op het waterbeheer.

  De behandeling is doeltreffend bij 60 à 70 % van de kinderen en (jong)volwassenen, maar na het stopzetten van de behandeling is een terugval niet uitzonderlijk. In dat geval kan de behandeling hernomen worden.

  Als niet een van de behandelingen resultaten oplevert, is er nog een laatste oplossing, ook al is die voorbehouden voor de meest 'moeilijke' gevallen. De behandeling van de laatste kans is er een met antidepressiva onder controle van een (kinder)psychiater.
  De voor- en nadelen van de behandeling moeten zorgvuldig afgewogen worden. Een behandeling met antidepressiva wordt bij kinderen afgeraden omdat ze het risico op vijandig en zelfmoordgedrag zou verhogen.

  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 07-10-10 om 14:20
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 2. #2
  Banned Premium + Account
  Lid sinds
  27-11-2011
  Posts
  225

  Standaard Re: Inuresie/Bedplassen - Artikel

  Bedplassen bij kinderen is bijna altijd de oorzaak dat zij veel zenuwen hebben
  en s'nachts alle indrukken van de dag moeten verwerken waardoor zij de urina laten lopen.
  Door op de zenuwen te werken en deze te verminderen zal het bedplassen vanzelf gaan verdwijnen.