Weergeven resultaten 1 tot 12 van 12

Onderwerp: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

 1. #1
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Wat is Neuropathische pijn?
  Neuropathische pijn, beter bekend als zenuwpijn, ontstaat door een beschadiging of gebrekkige werking van het zenuwstelsel. Als er een beschadiging in het zenuwstelsel is, of dat nu het centrale zenuwstelsel is of de zenuwen aan de buitenkant van het lichaam, ontstaan er veranderingen in het zenuwstelsel. Veel meer dan we vroeger dachten.
  Neem bijvoorbeeld een verwonding aan een been. We weten dat de pijnprikkels van de teen aan de hersenen worden doorgegeven waardoor we de pijn als zodanig voelen en vervolgens via een heel ingewikkeld netwerk weer teruggaan naar het ruggenmerg. De zenuwcellen in de kleine teen proberen zich na de beschadiging weer te herstellen, waarbij kleine zenuwuitlopers worden gevormd. Soms gaan die uitlopers zich bundelen en dan krijg je een knobbeltje, dat noemen we een neuroom.
  De uitlopers worden actief en geven stroomstootjes af, waarbij een scherpe, brandende pijn ontstaat. Het gebied om de beschadigde zenuw wordt hierdoor overgevoelig. Dit kan tot gevolg hebben dat ook andere zenuwen die normaal geen pijnprikkels afgeven, overgevoelig kunnen worden.
  Door een kleine prikkel, bijvoorbeeld het zachtjes aanraken van de huid, kan de pijn flink verergeren. Soms wordt de plek ook zonder aanraken veel gevoeliger. Als de pijn langere tijd bestaat, zie je nog meer veranderingen optreden, waardoor het gebied van de pijn zich kan uitbreiden en er dus steeds meer pijn ontstaat.
  ĎDoor een kleine prikkel, bijvoorbeeld het zachtjes aanraken van de huid, kan de pijn flink verergeren.í
  Beschadigingen aan het centrale zenuwstelsel zijn nog ingrijpender omdat hierbij, naast pijn, meestal ook ergens in het lichaam functieverlies optreedt. Een beschadiging in het ruggenmerg kan niet spontaan genezen. Via een operatie wordt wel getracht om een zenuw buiten het ruggenmerg te herstellen, of een pijn veroorzakende zenuw uit te schakelen, maar dat lukt helaas lang niet altijd. Je ziet soms dat zenuwen die zijn weggebrand, spontaan herstellen en toch weer pijnprikkels afgeven.

  Wat zijn de klachten?
  Onderstaand een opsomming van veel voorkomende klachten. Niet iedereen heeft ze allemaal en zeker niet tegelijkertijd:
  * Altijd pijn
  * Chronische pijnklachten, afgewisseld met hevige pijnscheuten
  * Gevoel van speldenprikken, elektrische schokken en messteken
  * Branderige, schrijnende pijn
  * Gevoel dat je Ďop kussensí loopt
  * Pijn bij aanraking, bijvoorbeeld kleding op de huid
  * Pijn bij warmte of kou, bijvoorbeeld bij het douchen
  * Gevoelsstoornis rond de pijnplekken, waardoor een Ďslapendí of overgevoelig arm of been ontstaat
  * Gevoel alsof er mieren over en onder de huid lopen
  * Onprettige kriebelingen
  * Vermoeidheid, veroorzaakt door slecht slapen

  Hoe zit het met de kwaliteit van leven?
  Neuropathische pijn heeft een enorme negatieve invloed op de kwaliteit van leven van mensen. Velen kunnen niet meer werken, voelen zich daardoor overbodig in de maatschappij en sommigen komen dan ook in een sociaal isolement terecht. Anderen kunnen hun hobby niet meer uitvoeren. Als je bijvoorbeeld een hartstochtelijk fluitist of pianist bent en door de pijn niet meer kunt spelen, is dat toch behoorlijk Ďafziení.
  Hetzelfde geldt natuurlijk voor mensen die graag sporten of iets anders ondernemen. Als je wat je graag doet niet meer kunt, moet je heel wat inleveren. Accepteren daarvan gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Daar moet je naartoe groeien, moet je leren accepteren en dat is een moeilijk proces. Als je slecht met je ziekte kunt omgaan of het niet kunt accepteren dat je leven er voortaan anders uitziet, is het verstandig om hulp in te roepen. Een psycholoog of maatschappelijk werkende kan je beter sturen en samen met je zoeken naar oplossingen; naar dingen om je op te focussen, waardoor je minder pijn hebt. Raadzaam is om met je huisarts te overleggen, want die weet welke mogelijkheden er in de buurt zijn en welke therapeut goed is.
  Vooral als alles je overspoelt, is het prettig dat je tot jezelf kunt komen; dat iemand je helpt om weer een weg in je leven te vinden. Vooral als mensen met hun medicatie niet uitkomen, zeg ik: ďZoek een gesprekspartner of neem contact op met een therapeut! Je kunt niet alles alleen!
  ĎNeuropathische pijn is een ingewikkeld probleem, want je kunt het niet zien!

  Diabetische neuropathie
  Wat is (diabetische) polyneuropathie?
  Volgens het geneeskundig woordenboek is polyneuropathie een min of meer symmetrische (aan beide voeten en/of handen), meestal geleidelijk verergerende, degeneratieve (leidend tot aantasting van de normale functie van weefsel en cellen) aandoening van een aantal perifere zenuwen (zenuwen buiten het centrale zenuwstelsel, zoals zenuwen in de armen/benen) tegelijk.

  Diabetische polyneuropathie
  Wanneer de bloedglucosespiegel als gevolg van diabetes mellitus niet goed wordt gereguleerd en door het verminderen van de doorbloeding, kunnen de zenuwen beschadigd raken en kan er op den duur diabetische polyneuropathie ontstaan.(ref)
  De zenuwaandoening diabetische polyneuropathie is een complicatie (bijkomende, ongunstige verschijnselen) van diabetes mellitus. Het komt zowel voor bij type 1 als bij type 2 diabetes mellitus. De aandoening treft vooral patiŽnten die tien jaar of langer suikerziekte hebben en/of patiŽnten waarbij de diabetes vaak ontregeld is geweest.
  Bij diabetische polyneuropathie zijn vaak de zenuwen van de ledematen (armen en benen) beschadigd. Dit gaat meestal gepaard met een verscheidenheid aan klachten, zoals gevoelloosheid, 'het gevoel op watten te lopen', brandende en schietende pijnen vooral in de voeten en soms in de handen. Ook kan er sprake zijn van gevoel van koude voeten en benen terwijl de lichaamstemperatuur normaal is. Er zijn ook andere klachten die kunnen duiden op beginnende neuropathie zoals: constante, brandende pijn, pijn bij aanraking, gevoel van speldenprikken, elektrische schokken, pijn bij warmte of kou, gevoel of er mieren over de huid lopen.

  Symptomen van Diabetische polyneuropathie
  De eerste symptomen van diabetische polyneuropathie zijn vaak een verminderde gevoeligheid voor pijn en/of het verlies van warmte- en koudesensatie in vooral voeten of benen, soms ook in de handen. Er is een doffe pijn in de benen en een branderig gevoel in de voetzolen, of het gevoel op watten te lopen. Vaak zijn de voeten gevoelloos. Soms ontstaan er problemen met het evenwicht, de coŲrdinatie en het lopen. Diabetici met gevoelloze voeten kunnen hierdoor een diabetische voet ontwikkelen doordat ze zich ongemerkt verwonden door stoten of schaven. Die wondjes kunnen, zeker bij langdurige diabetes, gaan zweren. In het ergste geval kan dat leiden tot amputatie. Als patiŽnt kun je een simpele oplossing vinden om deze problemen te voorkomen: goed opletten waar je loopt en goede schoenen dragen die niet knellen maar ruim zitten. En alleen schoenen kopen waar je gemakkelijk instapt. Advies van een deskundige pedicure en / of podotherapeute is ook aan te bevelen.

  Neem de klacht serieus
  Het is van belang deze klachten serieus te nemen en zodra u merkt dat deze klachten beginnen, contact op te nemen met uw behandelend arts en uw klachten te bespreken. In samenspraak met uw arts kan dan bekeken worden welke medicijnen of andere behandelmethodes voor u geschikt zijn.

  Ref: The Diabetes Control and Complications Trail Research Group. The effect of intensive therapy of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus. New Engl. J. Med. 1993;329:977-86.
  Carbett C.F. Practical Management of patients with painful diabetic. Neuropathy: Diabetes Education; 2005:31(4):523-540. The Diabetes Control & Complications Trail Research Group.etc. r. Carbett

  Diagnose en behandeling op de pijnpoli (uit brochure)
  Op het moment dat mensen met neuropathische pijnklachten op de pijnpoli binnenkomen, krijgen ze eerst een intake-gesprek, gevolgd door aanvullend lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld. Van Wijck: ďDe diagnose van pijn op zich is vrij simpel: als de patiŽnt zegt dat hij pijn heeft, heeft hij pijn. Hoe erg die pijn is, hangt af van de beleving van de patiŽnt. Met andere woorden: de pijn is zo ernstig als de patiŽnt aangeeft. Vaak is het echter moeilijk om te ontdekken wat de oorzaak of bron is van de pijn.Ē

  (Bron; neuropathischepijn.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 2. #2
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Diabetische neuropathie
  Pillen/medicijnen
  ďIn het begin van de behandeling proberen we vrijwel altijd eerst de pijn met medicijnen te onderdrukken. Soms hebben mensen bij de huisarts of internist al veel medicijnen uitgeprobeerd, maar we willen toch graag zien of bepaalde combinaties van medicijnen misschien werken. Voor neuropathische pijn gebruiken we vooral oudere middelen tegen een depressie, middelen tegen epilepsie en morfineachtige stoffen. Die middelen zijn beter dan gewone pijnstillers, maar werken helaas niet bij iedereen. Bij neuropathische pijn kun je stellen dat deze medicijnen bij ongeveer 40% van de mensen helpen. Bij 60% dus niet, helaas. Al deze middelen kunnen natuurlijk ook bijwerkingen hebben; vooral sufheid komt vrij veel voor. Bij chronische pijnklachten moet je een middel vinden waarvan de voordelen boven de nadelen van eventuele bijwerkingen uitstijgen. Die bijwerkingen zijn voor iedereen weer anders: de een heeft er geen last van, terwijl de ander soms zoveel problemen krijgt dat de kwaliteit van leven juist nog verder achteruitgaat. Dat moet je natuurlijk niet hebben, dus is een bepaald middel dat veel bijwerkingen geeft, niet geschikt voor die persoon. Maar omdat iedereen weer anders reageert, is het een hele uitzoekerij, waarbij je ook kijkt of een bepaalde combinatie van medicijnen wel goed werkt en minder bijwerkingen geeft. Aangezien er nogal wat middelen zijn, neemt het uitproberen en combineren veel tijd in beslag. En zoals ik al zei, is helaas niet iedereen gebaat bij medicijnen.Ē

  Prikken/zenuwblokkade
  ďAls medicijnen niet of onvoldoende helpen, kan een zenuwblokkade misschien uitkomst bieden. Prikken dus. Het doel van deze behandeling is de zenuw die pijnprikkels geleidt te verdoven of uit te schakelen. De pijnprikkel wordt dan niet meer doorgegeven aan de hersenen en de patiŽnt voelt geen pijn meer. Dit klinkt eenvoudiger dan het is, want een zenuwblokkade heeft niet bij iedereen het gewenste resultaat. Bij diabetische neuropathie voer ik een sympathicusblokkade uit. De sympathicus is onderdeel van het centrale zenuwstelsel dat allerlei lichaamsfuncties regelt zonder dat wij dit merken: ademhaling, hartslag, bloeddruk en zweten. Door de sympathicus te blokkeren verbetert de doorbloeding in been en voet en dit kan pijnvermindering tot gevolg hebben. Bij diabetes zijn niet alleen de zenuwen, maar ook de kleine bloedvaatjes aangedaan en daardoor hebben mensen vaak slecht genezende wonden. Het sympathicusblok heeft tot gevolg dat de bloedvaten gaan openstaan, waardoor de doorbloeding sterk verbetert. Mensen die door diabetes altijd koude benen en voeten hebben, zeggen na een sympathicusblokkade vaak: ďOh, wat krijg ik heerlijk warme benen!Ē Een sympathicusblokkade werkt niet voor altijd. Heb je geluk, dan heb je ongeveer drie jaar minder pijn. Heb je minder geluk, dan komt de pijn na enkele maanden weer langzaam terug. Als je pech hebt, werkt de blokkade helemaal niet. Voor een goede pijncontrole moet een blokkade zo nu en dan opnieuw worden uitgevoerd. Meestal beginnen we met een proefblokkade waarbij een verdovingsmiddel in de sympathicus wordt gespoten dat slechts drie tot vier uur werkt. Dit doen we als we willen weten of de blokkade helpt bij een bepaalde patiŽnt, maar ook als de patiŽnt huiverig is voor de ingreep en eerst wil zien wat voor effect het heeft. Als het resultaat goed is, komt de patiŽnt een andere keer terug en dan wordt de echte blokkade uitgevoerd. Het is best een vervelende ingreep, want om de sympathicus uit te schakelen, heb je een vrij stevige naald nodig en dat voel je wel. De ingreep vindt plaats in dagbehandeling. Als de patiŽnt zich weer goed voelt, mag hij onder begeleiding naar huis. Behalve het inspuiten met een verdovingsmiddel kun je er ook voor kiezen om de sympathicus te beschadigen door de naald met elektrische stroom te verhitten. Het sympathisch zenuwweefsel wordt niet doorgebrand, maar verandert wel van structuur zodat hij langere tijd geen signalen meer doorgeeft. Een nog rigoureuzere aanpak is het inspuiten met een etsende vloeistof, meestal alcohol van 50% of meer. Daarmee maak je de sympathicus echt kapot, waardoor hij langere tijd is uitgeschakeld. Het komt echter voor dat het zenuwweefsel zich na verloop van tijd van deze ingreep herstelt, waarna dus weer een nieuwe behandeling nodig is. Sommige mensen zijn erg huiverig voor een zenuwblokkade, anderen kiezen er juist voor omdat ze niet zoveel medicijnen willen slikken. Geen van deze behandelingen is
  het ei van Columbus. Neuropathische pijn is een moeilijk behandelbaar fenomeen en bescheiden* eid past ons dan ook. Als we de pijn met de helft kunnen verminderen, zijn we al tevreden en is het leven van de patiŽnt weer leefbaar. Daar gaat het om!Ē

  Praten/psychotherapie
  ďAls je altijd pijn hebt, gaat die pijn je leven beheersen. Pijn is dwingend. Dat dwingende gevoel gaat boven honger, plezier, seks en kost veel energie. Heel naar en bovendien is het niet te zien. Mensen zien wel je chagrijnige gezicht en zeggen: ďDie is toch altijd chagrijnig.Ē Relaties komen onder druk te staan; het werk gaat niet meer en zo zijn er nog heel wat voorbeelden te noemen. Ik praat hierover met nieuwe patiŽnten en hoor vaak schrijnende verhalen over onbegrip van de omgeving. Krijg ik de indruk dat iemand vastloopt, dan raad ik hem of haar aan eens met een van onze psychologen te praten. Niet elke patiŽnt staat hiervoor open, ondanks dat er veel winst te halen valt uit psychotherapie. Je ziet vaak dat mensen worden geleefd, dat komt vooral bij vrouwen nogal eens voor. Altijd staan ze klaar voor man en kinderen, waardoor ze zich constant over* belasten. Bij mannen kan dat natuurlijk ook; denk maar eens aan mannen met een zwakke rug die toch per se de vuilnisbak buiten willen zetten. Je moet dus leren om duidelijk je grenzen aan te geven, om Ďneeí te zeggen, hoe moeilijk dat ook is. Gesprekstherapie kan hierbij goed helpen. Het blijkt bovendien dat een groot deel van de mensen met chronische pijn ook een depressie heeft. Daar moet je als behandelaar alert op zijn en die depressie tegelijkertijd behandelen. De psychiater is de aangewezen persoon om zoín depressie te ontmaskeren. Hoe eerder, hoe beter.Ē

  Meer informatie over diabetische neuropathie vindt u in de brochure 'Diabetische Neuropathie': ervaring van 2 mensen, internist en anesthesiolooog aan het woord

  Lage rugpijn met uitstraling
  Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Ongeveer tachtig procent van de Nederlanders heeft wel eens last gehad van lage rugklachten. Bij lage rugklachten zit de pijn onderin de rug tussen de onderste ribben en de billen.
  Er zijn twee soorten lage rugpijn: ťťn zonder en ťťn met uitstraling. Wanneer de rugpijn via de bil tot onder de knie en zelfs naar de tenen uitstraalt, dan spreken we over zenuwpijn.
  De meeste mensen die lage rugklachten krijgen worden vanzelf weer beter. Als de pijn na een paar weken overgaat, spreken we van acute lage rugpijn. Houden de klachten aan (langer dan drie maanden), dan hebben we het over chronische lage rugpijn.

  Wat zijn de klachten?
  De klachten bij lage rugpijn verschillen en hangen af van de oorzaak. Wel is er een aantal klachten dat het meest voorkomt.

  Klachten zijn vooral:
  * uitstraling naar ťťn of beide benen;
  * pijn;
  * een doof gevoel;
  * tintelingen.

  Andere klachten die kunnen optreden zijn:
  * prikken;
  * een pijnlijk koud gevoel;
  * elektrische schokken;
  * een branderig gevoel;
  * jeuk.

  Wat zijn de oorzaken?
  Over het algemeen kun je zeggen dat lage rugpijn met uitstraling het gevolg is van druk of beklemming van een zenuw vanuit de wervelkolom. Via het ruggenmerg, dat binnen de wervelkolom ligt, staan zenuwen in verbinding met de hersenen. De geÔrriteerde zenuwen sturen de hersenen dan een pijnprikkel.
  Maar, bij het grootste deel van de patiŽnten met lage rugpijn is er geen duidelijk aantoonbare oorzaak van de pijn.
  Lage rugpijn met uitstralende pijn komt vaak voor bij een hernia. Andere mogelijke oorzaken zijn: zwaar werk, slijtage (artrose), een verkeerde rugbelasting, een ontsteking aan de gewrichten in de rug (artritis) of een afwijking van de wervels of gewrichten. Verder kunnen aandoeningen als diabetes en kanker ook lage rugpijn geven.

  (Bron; neuropathischepijn.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 3. #3
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Lage rugpijn met uitstraling
  Wat is er aan te doen?
  U kunt zelf een aantal dingen doen om de klachten
  te verminderen:
  * Geef de rug rust en vermijd alle plotselinge of te sterke bewegingen van de wervelkolom;
  * Blijf of ga bewegen, ook al hebt u pijn. Wissel staan, lopen, liggen en zitten zoveel mogelijk af;
  * Neem bij pijn een warme douche of richt een infraroodlamp op de pijnlijke plek;
  * Til niet te zwaar en kijk uit met bukken en onverwacht draaien. Draai en buig uw rug nooit gelijktijdig;
  * Zorg bij zitten voor een rechte leuning en armleuningen, zodat u zich bij het opstaan gemakkelijk omhoog kunt drukken. Houd tijdens het zitten en het opstaan uw rug recht; zoek bij pijn de minst pijnlijke houding. Veel mensen vinden het prettig om op hun rug te liggen met een paar kussens onder de knieŽn of op de zij te liggen met gedeeltelijk opgetrokken benen;
  * Houd niet langer dan twee dagen bedrust, ook al hebt u veel pijn. Door te lang liggen verslappen de spieren en vertraagt het herstel;
  * Draai u eerst op de zij wanneer u uit bed komt. Steek uw benen over de bedrand en druk uzelf met uw handen omhoog. Doe dit omgekeerd als u gaat liggen;
  * Leer omgaan met de pijn en de beperkingen, door bijvoorbeeld bovenstaande tips toe te passen en ook zelf te onderzoeken waar uw
  pijn het beste op reageert;
  * Signaleer op tijd wanneer het u lichamelijk en geestelijk te veel wordt.
  De huisarts kan u ook pijnstillers voorschrijven, zoals paracetamol. Vaak wordt dan een combinatie met bijvoorbeeld fysiotherapie aangeraden. Naast paracetamol kan de (huis)arts u ook een medicijn voorschrijven dat specifiek werkt op de zenuwpijn. Als de klachten lang blijven bestaan, dat wil zeggen als binnen 6 weken geen verlichting ontstaat, kunt u een bezoek aan een spe******t als de neuroloog of anesthesioloog overwegen. Opereren is ook een mogelijkheid.

  Meer informatie over lage rugpijn vindt u in de brochure ''Informatie over lage rugpijn met uitstraling'': ervaring van 1 persoon, anesthesiolooog/pijnbehandelaar aan het woord en zelftest.

  Postherpetische Neuralgie
  Wat is postherpetische neuralgie?
  Dit is een lang aanhoudende pijn die kan ontstaan na het doormaken van gordelroos. De neuralgische pijn komt vaak voor aan borstkast, schouder, heup, maar ook in het gezicht. In het laatste geval kan het resulteren in een heel naar soort aangezichtspijn (Trigeminus neuralgie genoemd). Het krijgen van neuropathische pijn na gordelroos komt bij een kleine groep patiŽnten voor.
  Gordelroos wordt veroorzaakt door de kinderziekte waterpokken. Het zogenaamde varicella-zoster-virus veroorzaakt waterpokken. Na genezing van de waterpokken blijft het virus in het lichaam aanwezig in de zg. ganglia (verdikkingen in het verloop van een zenuw) van de zenuwen. Het virus blijft hier sluimerend (=inactief) aanwezig. Zodra het virus weer geactiveerd wordt, veroorzaakt dit virus via de zenuwen op bepaalde delen van de huid gordelroos. Dit kan gebeuren als het afweersysteem verzwakt is door ziekte, ouderdom of stress. Gordelroos treedt meestal pas na het 50e levensjaar op. Het is belangrijk om bij een vermoeden van gordelroos in het gezicht snel een arts te raadplegen. In dit stadium kan erger worden voorkomen.
  Wanneer de gordelroos genezen is, kan na verloop van tijd (dit kan enkele weken later zijn) chronische pijn ontstaan in het gebied waar de gordelroos heeft gezeten. Het is belangrijk om uw arts te vertellen dat u gordelroos hebt gehad en dat daarna de pijn is ontstaan. Er zijn verschillende manieren om deze pijn te behandelen. Dit kan met medicijnen of andere therapieŽn. Uw behandelend arts is hiervoor de aangewezen persoon om samen met u tot een optimale behandeling te komen.

  Wat is eraan te doen?
  ďAan een herpes-zosterinfectie is op zich niet zoveel te doen. We hebben tegenwoordig wel virusremmende middelen, maar die werken alleen als je ze meteen in het begin van de infectie inneemt. Lang niet iedereen heeft dan al in de gaten wat er aan de hand is. Wij mogen deze middelen eigenlijk alleen voorschrijven aan mensen ouder dan 75 jaar, maar als ik een patiŽnt zie die veel pijn heeft, dan schrijf ik wel een virusremmer voor. Ook al is de patiŽnt pas een jaar of 50. Als arts is het je taak om mensen beter te maken, dus als ik denk dat iemand baat heeft bij die medicijnen, dan schrijf ik ze ook op jongere leeftijd voor. Want soms lijkt het erop dat de kans op postherpetische neuralgie kleiner is bij het tijdig innemen van virusremmende middelen als je een herpesinfectie hebt met veel pijn. Voor mensen die al een postherpetische neuralgie hebben, zijn er tegenwoordig veel soorten pijnstillers op de markt. Er zijn pijnstillende zalven en middelen tegen depressie of epilepsie, die bij neuropathische pijn nogal eens helpen. Het is bij de behandeling een kwestie van trial and error, van alles uitproberen dus, tot je het goede middel en de juiste combinatie van middelen hebt gevonden. Gelukkig heeft de pijn bij postherpetische neuralgie de neiging om na verloop van tijd te verminderen, maar dat kan maanden duren. Als je dus succes hebt met een bepaald medicijn, moet je dat na gebruik van maanden heel voorzichtig afbouwen, om te zien of de pijn inderdaad wegblijft. Post* herpetische neuralgie heb je niet levenslang, maar hoe lang, daarover is weinig te zeggen. Het is en blijft een grillig ziektebeeld. En als het allemaal niet lukt en de pijn blijft, dan stuur ik mensen door naar de pijnpoli in het ziekenhuis. Daar hebben ze nog meer behandelmogelijkheden tot hun beschikking.Ē
  Op de pijnpolie kijken ze naar medicijnen en combinatie medicijnen, dan inspuiting van pijnstillend en/of ontstekinsremmend middel via ruggenprik, praten/psychotherapie (zie hierboven) of TENS.

  Apparaten Ė TENS
  ďEen andere mogelijkheid is Transcutane Elektrische NeuroStimulatie, kortweg TENS genoemd. Het TENS-apparaatje is klein en gemakkelijk door de patiŽnt mee te nemen en te bedienen. Aan het apparaatje zijn elektroden verbonden die op de pijnlijke huid worden aangebracht en vervolgens zwakke stroomstootjes afgegeven. Hierdoor worden de zenuwen gestimuleerd om zelf pijnstillende stoffen te maken. We oefenen hier op de poli samen met de patiŽnten hoe ze met de TENS kunnen omgaan. Daarna kunnen ze het zelf thuis toepassen en uitproberen. Als het werkt is het prima, want er zijn geen vervelende bijwerkingen en je kunt jezelf behandelen terwijl je andere dingen doet. Maar helaas werkt TENS ook niet bij iedereen. Postherpetische neuralgie is een verdraaid moeilijk behandelbaar fenomeen en bescheidenheid past ons dan ook. Als we de pijn met de helft kunnen verminderen, zijn we al tevreden, want dan is het leven van de patiŽnt weer leefbaar. DŠŠr gaat het om!Ē

  Meer informatie over postherpetische neuralgie vindt u in de brochure 'Postherpetische Neuralgie': ervaring 2 mensen, huisarts en anesthesioloog aan het woord.

  (Bron; neuropathischepijn.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 4. #4
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Neuropathische pijn bij Kanker
  Neuropathische pijn bij kanker
  Afhankelijk van de plek van de tumorgroei komt pijn bij 50-80% van de volwassen patiŽnten met kanker voor. Leukemie en lymfklierkanker gaan in het algemeen gepaard met minder pijnklachten: 5-20%. Pijn is in de meeste gevallen goed te behandelen. Toch moeten arts en patiŽnt beseffen dat in 4-5% van de gevallen de pijn niet of nauwelijks reageert op pijnbestrijding.
  De pijn kan uit verschillende soorten pijn bestaan, denk hierbij aan pijn in de huid, spieren of botten ook wel somatische pijn genoemd, of pijn aan de organen, ook wel viscerale pijn genoemd.
  Een andere vorm van pijn is de neuropathische pijn, hier gaan wat uitgebreider op in.

  Neuropathische pijn
  Neuropathische pijn is afkomstig van aandoeningen van het zenuwstelsel zelf zoals ingroei van zenuwen, zenuwbundels, het ruggenmerg, de hersenvliezen, of door beschadigingen als gevolg van de therapie (operatie of chemotherapie). Neuropathische pijn is zeurend, brandend; soms is de huid zelfs pijnlijk bij aanraking.

  Symptomen van Neuropathische pijn kunnen zijn;
  * Chronische pijnklachten.
  * Een gevoel van speldenprikken, elektrische schokken, messteken.
  * Een brandend gevoel.
  * Gevoelsstoornissen rond de pijnlijke zone, bijvoorbeeld ledematen die 'slapen', of overgevoelig zijn.
  * Gevoel dat men op 'kussens' of Ďwattení loopt.
  * Pijn bij koude of warmte, bijvoorbeeld tijdens een douche.
  * Pijn bij aanraking, bijvoorbeeld kleding op de huid.
  * Gevoel dat er mieren op en onder de huid lopen
  * Onaangename kriebelingen

  Gevolgen van neuropathische pijn
  Door de constante pijn gaat de levenskwaliteit sterk achteruit. De patiŽnt kan soms onder psychologische druk komen te staan. Veel kankerpatiŽnten hebben last om hun dagelijkse activiteiten uit te oefenen, dreigen hun werk te verliezen en kunnen in een depressie verzeild raken of leggen zich bij hun situatie neer.
  Neuropathische pijn heeft ook een grote invloed op de slaapkwaliteit. 70 % van de patiŽnten lijdt aan een slaapstoornis. Er treedt interactie op tussen de pijn en de slaap. Een slechte nachtrust veroorzaakt vaak een opstoot van pijn. Anderzijds leidt de pijn tot slechter slapen. Het is een vicieuze cirkel en daarom belangrijk om de pijn te behandelen.

  Behandeling:
  Bij beschadiging van zenuwen, ruggenmerg of hersenen door tumor-ingroei of door de beschadigende werking van chemotherapeutica of operaties, is er sprake van neuropathische pijn die vrijwel niet reageert op paracetamol of NSAID's (zoals bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen of diclofenac). 33% van de patiŽnten die pijn bij kanker hebben reageren niet op paracetamol of NSAIDís.
  Voor de behandeling van deze pijn kunnen specifieke geneesmiddelen worden ingezet. Uw behandelend arts kan u hier meer over vertellen en de verschillende voor- en nadelen toelichten.

  Op de pijnpoli
  ďIn principe kan zenuwpijn bij alle soorten kanker voorkomen,Ē zegt Mw. Dr. A.P.E. Vielvoye-Kerkmeer, anesthesioloog en hoofd van de pijnpoli van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Jarenlang heeft zij pijnbestrijding toegepast bij patiŽnten met kanker in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam; maar ook in Leiden ziet zij regelmatig mensen met zenuwpijn als gevolg van een kwaadaardige aandoening. Inmiddels behandelt zij meer dan 30 jaar mensen met pijn als gevolg van kanker. Ze weet dus als de beste wat er allemaal kan gebeuren. ďHet hangt er maar vanaf waar de tumor naartoe groeit. Overal in het lichaam zitten zenuwen, dus als een tumor op of tegen een zenuw drukt, heb je pijn. Bij kanker gaat het trouwens meestal om een combinatie van gewone pijn en zenuwpijn. Als behandelaar moet je daar alert op zijn, want als de pijn niet overgaat, betekent dit dat het niet om gewone pijn gaat, maar dat er iets anders aan de hand is. Zenuwpijn reageert meestal niet goed op gewone pijnstillers, dus dan moet je een andere behandeling inzetten.Ē

  Oorzaken van zenuwpijn bij kanker
  Zenuwpijn bij kanker kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
  * door de ziekte zelf, dus als de tumor tegen een zenuw drukt, of een bot ingroeit
  * door de behandeling: operatie, bestraling en chemotherapie
  * door verzwakking, waardoor bijvoorbeeld gordelroos optreedt.
  Mw. Vielvoye: ďHet ligt er dus maar aan waar de tumor zich bevindt of hij wel of geen zenuwpijn veroorzaakt. Heb je een tumor die in het ruggenmerg groeit, dan heb je veel pijn. Ook een tumor in keel, neus of oor veroorzaakt nogal eens zenuwpijn, omdat er weinig ruimte is in dat gebied. Een darmtumor daarentegen veroorzaakt meestal geen zenuwpijn, omdat die alle kanten kan uitgroeien voor hij zenuwen beknelt.
  Door de operatie
  Door een operatie kan ook zenuwpijn ontstaan. Dat komt nogal eens voor na een borstamputatie, veel vaker dan menig arts denkt. We noemen dit het postmastectomiepijnsyndroom. Vaak ontstaat de pijn na het verwijderen van de okselklieren, een handeling die nog steeds wordt uitgevoerd om te zien of er al uitzaaiingen zijn. Een belangrijke gevoelszenuw loopt, net als veel andere kleinere zenuwen, door het operatiegebied in de oksel. Het komt nogal eens voor dat de gevoelszenuw wordt beschadigd of doorgesneden. Bij de meeste vrouwen resulteert dit in een onprettig, Ďdoofí gevoel aan de achterkant van de bovenarm. Sommige vrouwen krijgen hierdoor echter ernstige pijn die moeilijk s te behandelen. Voor een operatie is niet te voorspellen of je wel of geen zenuwpijn krijgt. Het ligt ook niet aan de chirurg; het is gewoon heel moeilijk opereren in dat
  gebied. Ik krijg patiŽnten uit het hele land met het postmastectomiepijnsyndroom. Dat komt mede doordat ik een patiŽnte enigszins heb geholpen bij het oprichten van de Werkgroep Zenuwpijn na een borstoperatie, van de BorstkankerVereniging Nederland. Het postmastectomiepijnsyndroom komt vaker voor dan we denken: ongeveer 20% van alle vrouwen die geopereerd worden vanwege borstkanker krijgt ermee te maken. Dat zijn er nogal wat! Daarom is het goed dat hieraan meer aandacht wordt besteed, want die vrouwen krijgen het vaak zwaar te verduren. De operatie is geslaagd, de tumor verdwenen, maar ze blijven pijn hebben. Dan denken mensen al gauw dat ze zich aanstellen en dat is
  beslist niet het geval! Door de pijn gaan vrouwen weer anders lopen, waardoor de pijn zich alleen maar verder uitbreidt. Het grillige van neuropathie bij deze groep patiŽnten is dat de zenuwpijn soms direct aanwezig is, maar soms pas jaren later kan optreden. Ik heb iemand
  in mijn praktijk die ruim 10 jaar na de behandeling zenuwpijn kreeg. In zoín geval ga je als behandelaar natuurlijk eerst kijken of er niet opnieuw kanker is ontstaan. Soms is dat de oorzaak, maar soms is het dus zenuwpijn die opeens de kop opsteekt. Die moet je snel behandelen, want als een zenuwpijn eenmaal chronisch is en er veranderingen in het zenuwstelsel zijn opgetreden, is het erg moeilijk om de pijn onder controle te krijgen. In verreweg de meeste gevallen proberen we het eerst met medicatie. Er zijn heel wat middelen die hiervoor in aanmerking komen. Die proberen we, in samenwerking met de patiŽnt uit, tot we de juiste middelen en de bestwerkende dosis hebben gevonden. Lang niet iedereen kan alle middelen verdragen en ze hebben ook niet bij iedereen het juiste effect. Dus dat is in het begin best een hele uitzoekerij. Soms is het heel lastig. Er zijn mensen die alleen baat hebben bij morfineachtige middelen, maar die niet willen gebruiken, omdat je daarbij niet mag autorijden. Dan moet je verder zoeken of de pijn voor lief nemen. Soms behandelen we mensen ook met transcutane elektrische zenuwstimulatie (TENS). Dit is een klein apparaatje met elektrodes die op de huid worden geplaatst. Via de huid worden kleine stroomstootjes afgegeven aan de zenuwen. Deze elektrische prikkeling kan verlichting geven bij neuropathie.Ē
  Door bestraling of chemotherapie
  ďBij de bestraling van keel-, neus- of oortumoren treedt ook nogal eens zenuwpijn op. Er zitten in de huid overal kleine zenuwtjes en bij de bestraling sneuvelen die vaak. Maar ook bij de bestraling van andere soorten kanker kan zenuwpijn optreden, omdat altijd een stuk huid wordt meebestraald. Dat kan problemen opleveren. Ook sommige chemokuren kunnen zenuwpijn veroorzaken. Meestal gaat die weer over na het stoppen van de kuur, maar jammer genoeg niet altijd.Ē

  (Bron; neuropathischepijn.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 5. #5
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Neuropathische pijn bij Kanker
  Behandelingsmogelijkheden:
  Al naar gelang de oorzaak van de pijn zijn er verschillende mogelijkheden. Deze nemen niet altijd en niet bij iedereen de pijn weg. Er zijn mensen die helaas altijd pijn blijven houden.
  - Pijn door druk op een zenuw
  ē een operatie kan uitkomst bieden om de druk op de zenuw op te heffen, bijvoorbeeld een hernia-operatie. Ook neuromen, kleine zenuwbolletjes, kunnen operatief worden verwijderd.
  ē medicijnen: pijnstillers, dus ontstekingsremmers en morfine, hebben helaas weinig effect op zenuwpijn.
  - Pijn door zenuwbeschadiging
  Behandeling bestaat uit het proberen wegnemen of verminderen van de pijn door middel van medicatie. Dit lukt helaas niet bij iedereen. De medicijnen op een rijtje:
  ē middel, speciaal geregistreerd voor de behandeling van perifere zenuw- of neuropatische pijn;
  ē crŤme of gel die op de pijnlijke plek wordt gesmeerd;
  ē middelen tegen een depressie (in een lage dosering) en middelen tegen epilepsie. De medicijnen moeten ongeveer vier weken worden gebruikt voor blijkt of ze werken of niet. Voor een goed resultaat wordt vaak een combinatie van verschillende medicijnen voorgeschreven. De middelen moeten meestal een paar maanden worden gebruikt. Als de pijn verdwijnt, is het vaak mogelijk de dosering langzaam te verlagen en uiteindelijk te stoppen zonder dat de pijn terugkomt. Het lukt helaas niet altijd om met alle medicijnen testoppen.
  ē TENS. Dit is een klein apparaatje met elektrodes die op de huid worden geplaatst. Door kleine stroomstootjes via de elektrodes af te geven wordt de zenuw geprikkeld. Dit kan verlichting van de pijnklachten geven.

  Meer informatie over neuropatische pijn bij kanker vindt u in de brochure 'Neuropatische pijn bij kanker': ervaring 3 mensen, anesthesioloog en radiotherapeut-oncoloog aan het woord

  Trigeminus neuralgie
  Pijn uit het niets
  Het aanraken van de huid van het gelaat, eten, praten, scheren, tandenpoetsen of zelfs airco of koude wind zijn prikkels die heftige pijnsensaties kunnen veroorzaken. De pijn kan aanvoelen als sterke stroomstoten of heftige kiespijn. Mensen met deze klachten hebben last van aangezichtspijn.

  Typische aangezichtspijn
  Aangezichtspijn valt onder te verdelen in twee hoofdvormen: typische- en atypische aangezichtspijn. Bij de typische aangezichtspijn is er sprake van prikkeling van de hersenzenuw, de nervus trigeminus. Deze vertakt zich naar drie gebieden in het gezicht: boven de ogen, rond de neus en onder de mond. Deze vorm van aangezichtspijn wordt ook wel trigeminus neuralgie (TN) genoemd. Kenmerk van deze vorm van aangezichtspijn is dat de pijn op te wekken is door prikkels, bijvoorbeeld lichte aanraking, die normaal gesproken niet pijnlijk zijn. Soms verdwijnt deze pijn vanzelf om dan plotseling weer terug te komen.

  Atypische aangezichtspijn
  De andere variant, de atypische aangezichtspijn, komt vaker voor dan trigeminus neuralgie en voelt anders aan. Atypische aangezichtspijn is het best te omschrijven als flinke kiespijn. Soms is de pijn scherp of juist zeurend van aard. Het trekken van een tand of kies helpt meestal niet; de pijn blijft of verergert juist. De oorzaken van atypische aangezichtspijn kunnen uiteenlopend zijn, maar meestal is er sprake van beschadigd zenuwweefsel. Deze beschadiging kan verschillende oorzaken hebben zoals na een zware behandeling door de tandarts of kaakchirurg, soms ook door een prothese of voortdurend knarsetanden. Ook op het gebied van keel, neus en oor kan er iets zijn dat klachten geeft.

  Nauwkeurige klachtenomschrijving
  Een huisarts ziet in zijn loopbaan gemiddeld twee tot vier patiŽnten met typische aangezichtspijn. Doordat het relatief weinig voorkomt is het stellen van een diagnose niet altijd gemakkelijk. Juist daarom is het belangrijk dat mensen met dergelijke klachten naar hun huisarts gaan en deze zeer nauwkeurig omschrijven, zodat de huisarts de juiste diagnose kan stellen. Atypische aangezichtspijn komt vaker voor, maar is moeilijker te behandelen. Dat komt doordat er lang niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden is.
  Wat zijn de klachten?
  Onderstaand een opsomming van veelvoorkomende klachten. Niet iedereen heeft ze allemaal en zeker niet tegelijkertijd.
  * altijd pijn;
  * chronische pijnklachten, afgewisseld met hevige pijnscheuten;
  * gevoel van speldenprikken, elektrische schokken en messteken;
  * branderige, schrijnende pijn;
  * pijn bij aanraking, bijvoorbeeld een zoentje op de wang en bij scheren;
  * pijn bij beweging: praten, eten, lachen;
  * pijn bij warmte of kou, bijvoorbeeld bij het douchen;
  * gevoelsstoornis rond de pijnplekken, waardoor een Ďslapendí of overgevoelig
  gevoel in de wang ontstaat;
  * gevoel alsof er mieren over en onder de huid lopen;
  * onprettige kriebelingen;
  * vermoeidheid, veroorzaakt door slecht slapen.

  Behandelingsmogelijkheden
  Voor beide soorten aangezichtspijn zijn diverse behandelmethoden beschikbaar. Deze behandelmethoden kunnen uiteenlopen tot het gericht vermijden van pijnopwekkende prikkels, medicijnen of andere therapieŽn. Uw behandelend arts is de aangewezen persoon om samen met u tot een optimale behandeling te komen. Op de homepage kunt u een brochure bestellen specifiek gericht op het onderwerp aangezichtspijn.
  Zie ook hierboven de behandelmogelijkheden bij Neuropatische pijn bij kanker.

  Meer informatie over trigeminus neuralgie en wat u eraan kunt doen vindt u in de brochure 'trigeminus neuralgie': Ervaring 3 personen, neuroloog en anesthesioloog aan het woord.

  (Bron; neuropathischepijn.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 6. #6
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Oorzaken Algemeen
  Oorzaken van neuropathische pijn
  Neuropathische pijn kan verschillende oorzaken hebben. Soms ontstaat de pijn na een ongeluk, soms na een operatie en soms als complicatie van een ziekte (diabetes, MS, kanker, gordelroos, aids). Ook bepaalde stoffen, waaronder alcohol en sommige middelen voor chemotherapie bij kanker, kunnen de veroorzaker zijn. Een hersenbloeding of een bloeding in het ruggenmerg kan ook neuropathische pijn tot gevolg hebben. In al deze gevallen is het zenuwstelsel beschadigd.
  Een ongeval of operatie:
  Er ontstaat een litteken (littekenpijn) of een lichaamsdeel wordt geamputeerd (fantoompijn/spookpijn of stomppijn). Na een val kan beschadiging van het ruggenmerg optreden. Maar ook na b.v. een hersenbloeding kan beschadiging van hersenzenuwweefsel tot neuropathische pijn leiden. Bij een operatie is er spraken van beschadigde zenuwen waardoor neuropathische pijn ontstaat.
  Druk op of ingroei in een zenuw:
  Voorbeelden van druk op een zenuw zijn een hernia of tumor of een gebroken rib tegen een tussenribszenuw aan. Pijn als gevolg van druk op een zenuw wordt ook wel een neuralgie genoemd. Hoewel de oorzaak niet precies bekend is wordt de ĎtrigeminusneuralgieĎ (aangezichtspijn) beschouwd als veroorzaakt door druk op een zenuw. Deze pijn ontstaat vaak plotseling. Het karakter van de pijn is meestal schietend.
  Infectie:
  Bijvoorbeeld gordelroos, waardoor zenuwen beschadigd raken.
  Schadelijke stoffen:
  Sommige vormen van chemotherapie bij kanker (vincristine, cisplatin) beschadigen zenuwen.
  Overmatig gebruik van alcohol:
  Kan een tekort van bepaalde voedingsstoffen veroorzaken, waardoor zenuwen beschadigd kunnen raken.
  Bij suikerziekte:
  Kunnen kleine zenuwen in voeten en handen beschadigd raken.
  Beschadiging van een zenuwen bij bepaalde ziekte:
  Zoals multiple sclerose, een bloeding in ruggenmerg of hersenen. Deze pijn ontstaat vaak sluipend, hetgeen betekent dat er eerst geen of weinig pijn is die langzaam maar zeker erger wordt.
  Pijnbestrijding is een soort detectivewerk. Na heel veel doorvragen moet de arts erachter komen waar de pijn vandaan komt. Uit deze opsomming blijkt dat er veel oorzaken voor neuropathische pijn zijn en daardoor veel verschillende soorten, die dus vaak een verschillende behandeling nodig hebben.

  Onderzoek
  Het onderzoek
  Door de verschillende oorzaken en vormen van deze pijn zal een arts veel vragen hebben naar allerlei ziekten en verschijnselen en een onderzoek naar de verschillende zenuwen willen uitvoeren. De beschrijving van de pijn is soms moeilijk, waardoor het handig kan zijn om eens een paar dagen de verschillende gevoelens die bij die pijn optreden op te schrijven:
  * waar zit het precies?
  * hoe voelt het?
  * straalt de pijn uit naar een ander deel van het lichaam?
  * is de pijn de hele dag aanwezig of alleen na bepaalde bewegingen?
  * waardoor wordt de pijn erger?
  * wat kan ik doen om de pijn minder te laten worden?
  Soms helpt het om de pijn te tekenen op een poppetje en de hoeveelheid pijn een cijfer te geven, b.v. op een schaal van 0 tot 10, waarbij 0 geen pijn betekent en 10 de ergste pijn die je je kunt voorstellen.

  Behandelingsmogelijkheden

  Al naar gelang de oorzaak van de pijn zijn er verschillende mogelijkheden.
  Deze nemen niet altijd en niet bij iedereen de pijn weg. Er zijn mensen die helaas altijd pijn blijven houden.
  Pijn door druk op een zenuw
  * een operatie kan uitkomst bieden om de druk op de zenuw op te heffen, bijvoorbeeld een hernia-operatie. Ook neuromen, kleine zenuwbolletjes, kunnen operatief worden verwijderd.
  * medicijnen: pijnstillers, zoals NSAID's, ontstekingsremmers en morfine, hebben helaas heel weinig effect op zenuwpijn.
  Pijn door zenuwbeschadiging
  Behandeling bestaat uit het wegnemen of verminderen van de pijn door middel van medicatie. Dit lukt helaas niet bij iedereen.
  De medicijnen op een rijtje:
  * middelen, speciaal geregistreerd voor de behandeling van perifere zenuw- of neuropathische pijn;
  * crŤme of gel die op de pijnlijke plek wordt gesmeerd;
  * middelen voor behandeling van depressie (in een lage dosering) en middelen voor behandeling van epilepsie-aanvallen. De medicijnen moeten ongeveer vier weken worden gebruikt voor blijkt of ze werken of niet. Voor een goed resultaat wordt vaak een combinatie van verschillende medicijnen voorgeschreven. De middelen moeten meestal een paar maanden worden gebruikt. Als de pijn verdwijnt, is het vaak mogelijk de dosering langzaam te verlagen en uiteindelijk te stoppen zonder dat de pijn terugkomt. Het lukt helaas niet altijd om met alle medicijnen te stoppen.
  * TENS. Dit is een klein apparaatje met elektrodes die op de huid worden geplaatst. Door kleine stroomstootjes via de elektrodes af te geven wordt de zenuw geprikkeld. Dit kan verlichting van de pijnklachten geven.

  Vraag en Antwoord:
  Hoe lang blijft de pijn bestaan?
  Door de veranderingen in het zenuwstelsel kunnen nog steeds zenuwcellen Ď vurení, dus signalen afgeven. Een behandeling is altijd gericht op vermindering van deze veranderingen of signalen, maar volledig wegnemen is niet altijd mogelijk. De pijn kan dus gedeeltelijk blijven bestaan, hoewel ook zonder behandeling men vaak Ďminder lastí van de pijn kan gaan ondervinden.

  Hoe lang duurt de behandeling van neuropathische pijn?
  Voor de behandeling van neuropathische pijn worden de medicijnen meestal gedurende enkele maanden geslikt, bijvoorbeeld 4 tot 6 maanden. Als een middel of een combinatie van middelen gedurende 3 maanden een goed effect op de pijn heeft gegeven, dan is het vaak mogelijk om de dosering langzaam te verlagen en dan te stoppen zonder dat de pijn terugkomt. Hiervoor lijkt wel een verklaring gevonden te kunnen worden in de veranderingen die in ons zenuwstelsel kunnen optreden. Helaas lukt het niet altijd om uiteindelijk alle medicijnen te stoppen.

  Wat is Belangrijk
  Het doel van de behandeling moet duidelijk zijn.
  * de oorspronkelijke oorzaak van de neuropathische pijn is zelden weg te nemen.
  * meestal is een gedeeltelijke verlichting van de pijn meer realistisch dan de verwachting dat alle pijn over zal gaan

  Wat als de pijn niet weggenomen kan worden
  Dan is het mogelijk om de gevolgen van de pijn te verminderen of Ďer minder last van te hebbení. Dit kan op verschillende manieren en hangt van veel factoren af, zoals de soort pijn, maar ook de gevolgen van de pijn op een bepaalde persoon. Pijn heeft grote invloed op het dagelijks leven. Soms is het haalbaar om te leren Ďmet de pijn om te gaaní, dus wel leuke dingen te doen die met pijn mogelijk zijn. Hiervoor is soms tijdelijk hulp nodig van een fysiotherapeut, ergotherapeut, revalidatiearts, maatschappelijk werker, psychotherapeut, yogatherapeut of begeleiding van een sportleraar in een sportschool, die aanwijzingen geeft over wat allemaal mogelijk is.
  Professionele hulp
  Het betekent niet dat de Ďpijn tussen je oren zití. Met hulp blijkt genieten van het leven, ook met pijn, mogelijk.

  Wat kun je zelf doen
  Tips voor de patiŽnt
  * Geef goede, duidelijke en uitgebreide informatie aan je arts. Hoe voelt de pijn? Straalt de pijn uit? Wanneer veel pijn?
  * Schrijf je klachten van tevoren op, dan vergeet je niets.
  * Vraag om schriftelijke informatie.
  * Probeer van dingen die je nog kunt, te genieten. Je bepaalt zelf je kwaliteit van leven. Die is minder of anders dan eerst, maar je moet er zelf iets
  * Zie je het niet meer zitten, ga dan naar je huisarts en vraag hem of haar naar een goede gesprekstherapeut in de buurt.
  * Doe dagelijks ontspanningsoefeningen. Doordat je spieren ontspannen wordt de pijn minder.
  * Ga op yoga; hier leer je ontspannen en bovendien krijg je nieuwe sociale contacten.
  * Wees duidelijk naar je omgeving toe. Leg uit wat er aan de hand is; waarom je soms minder goed functioneert en vraag begrip hiervoor.
  * Zoek steun bij lotgenoten, zij begrijpen wat je doormaakt. Voor informatie: zie verder onder ĎNuttige adressen?í

  (Bron; neuropathischepijn.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 7. #7
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Exclamation Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Nuttige adressen
  Onderstaande hyperlinks, met uitzondering van www.pfizer.nl, vallen buiten de verantwoordelijkheid van Pfizer bv.

  Pijnfonds
  Pijn, een onderschat probleem
  Meer dan drie miljoen Nederlanders hebben last van chronische pijn, waarvan twee miljoen al langer dan zeven jaar, en bijna 40% van hen heeft nooit afdoende pijnbestrijding gekregen.
  Het Nationaal Pijnfonds is opgericht om de problemen rond chronische pijn in Nederland onder de aandacht te brengen en om pijnlijders te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.
  Het Nationaal PijnFonds komt op voor iedereen die pijn heeft en geeft informatie over pijn en pijnbestrijding.
  Website: www.pijnfonds.nl

  Stichting Pijn-Hoop.
  PatiŽntenvereniging voor mensen met chronische pijn. Voor lotgenotencontact.
  Website: www.pijn-hoop.nl

  Op internet is een speciale pagina gewijd aan pijn: www.pijn.pagina.nl.
  Vanuit deze pagina kunt u zoeken naar informatie over verschillende soorten pijn.

  Pijn Platform
  Het Platform Pijn en Pijnbestrijding is een op een initiatief van het SamenWerkingsVerband Pijndisciplines (SWVP) en het ministerie van VWS opgericht platform, waarin vertegenwoordigers van landelijke patiŽntenverenigingen, beroepsverenigingen van medici, paramedici en andere organisaties binnen de gezondheidszorg participeren die betrokken zijn bij pijn en pijnbestrijding
  Website: www.pijnplatform.nl

  Spreekuur thuis
  Informatie over chronische pijn, de behandeling van zenuwpijn of pijn door weefselschade
  Website: http://www.spreekuurthuis.nl/themas/...jn/introductie

  DiabetesVereniging Nederland (DVN)
  PatiŽntenvereniging voor mensen met diabetes. Voor lotgenotencontact.
  Website: www.dvn.nl

  Diabetesfonds Nederland
  Voorlichting, wetenschappelijk onderzoek
  Website: www.diabetesfonds.nl

  BorstkankerVereniging Nederland
  BorstkankerVereniging Nederland is een landelijke non-profit organisatie voor mensen die te maken hebben of hebben gehad met borstkanker
  Websites: www.borstkanker.nl
  www.borstkankervereniging.nl

  KWF Kankerbesrtijding
  Meer mensen de strijd tegen kanker laten winnen. Dat is de missie van KWF Kankerbestrijding.
  Website: www.kanker.nl
  www.kwfkankerbestrijding.nl

  Nederlandse Vereniging van HoofdpijnpatiŽnten Werkgroep Aangezichtspijn
  Voor hulp en ondersteuning van patiŽnten met Tricheminus Neuralgie en andere vormen van aangezicgstpijn.
  Websites: www.aangezichtspijn.nl
  www.hoofdpijnpatiŽnten.nl

  Pfizer b.v.
  Rivium Westlaan 142
  Postbus 37 - 2900 AA Capelle a/d IJssel
  2909 LD Capelle a/d IJssel
  Tel: 010-4064 200
  Website: www.pfizer.nl

  (Bron; neuropathischepijn.nl)
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 8. #8
  flowersnicky
  Guest

  Standaard Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Hallo, ik lees hier dat er een zenuwblokkade kan worden uitgevoerd. Waar en wanneer wordt dat gedaan? Is dat ook voor branderige, schrijnende zenuwpijn?
  gr. Nicky

 9. #9

  Standaard Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Hey Luuss: Dank voor al je informatie hierboven, je bent er nogal druk mee geweest...ik las eerst de stukken van Agnes, en nu zie ik alle informatie van jou...fijn hoor.
  ik heb al van alles laten doen bij de pijnbestrijding...ik ben nu sinds Oudjaarsdag weer aan het Tens apparaat nadat de pijn intens toenam....de plakkers met electroden doe ik 's morgens op mijn huid en in de loop van de dag gebruik ik uren lang het apparaat....ik gebruik het als ik stil zit want als ik dingen doe dan gaat het bij mij niet goed, dan lijkt het of de stroom harder gaat, dus pas ik mij aan...de pijn wordt nu minder en ik heb weer het leven...gelukkig! dag luuss...bedankt....Liefs Elisa...

  Flowersnicky: hallo daar...grappig dat we elkaar hier ÚÚk tegenkomen...ik zou een zenuwblokkade krijgen maar bij mij ging het niet door...dit had ik besproken met een spe******t in het ziekenhuis van de Pijnbestrijding..ik kan er altijd terecht voor vragen/behandelingen/verzoeken etc..ze deden eerst een proefstellatum ( inspuiting in het lichaam, bij mij moest dat in de keel aan de buitenkant) en na en tijdje moest ik terugkomen over hoe dat voor mij gegaan is....het heeft niets geholpen bij mij, dus ging het niet door! bij anderen kan het goed helpen en dan is het prettig....verwacht geen wonderen maar alle beetjes helpen....succes gewenst, misschien heeft een andere lezer er wel baat bij gehad, en hoor je dat binnenkort....Groetjesss
  Liefde overwint alles, het geeft ons "de kracht" om verder te gaan!

 10. #10
  Premium ++ Account Luuss0404's Avatar
  Lid sinds
  13-05-2009
  Locatie
  Groningen
  Posts
  5.659

  Standaard Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Hallo Flowersnicky,
  Voor welke problemen wordt een zenuwblokkade gebruikt?
  Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd bij bepaalde vormen van chronische pijn zoals bijvoorbeeld lage rugpijn en nekpijn. Ook bij aangezichtpijn en clusterhoofdpijn en pijn bij kanker kan een zenuwblokkade zinvol zijn. Bij sommige vormen van reuma zoals de ziekte van Bechterew kan een zenuwblokkade soms ook uitkomst bieden (Bron : In Beweging, maandblad van de RPB Nummer: 1998/5).
  De behandeling helpt alleen als de pijn duidelijk afkomstig is uit een bepaalde zenuw of zenuwwortel.
  Meer informatieover zenuwblokkade vind je hier

  Hallo Elisabeth,
  Graag gedaan hoor
  Jammer dat de proefblokkade niet werkte voor je...gelukkig helpen het Tens apparaat en de medicatie wel enigzinds om de pijn te verminderen
  Verlies nooit de moed: soms gaat de deur pas open met de laatste sleutel van de bos

 11. #11
  flowersnicky
  Guest

  Standaard Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Bedankt voor je informatie!

 12. #12

  Standaard Re: Alles over zenuwpijn (neuralgie, neuropathische pijn) - Artikels

  Mijn broer heeft uitgezaaide prostaatkanker in zijn botten. Ook heeft hij poly neuropathie.
  Hij heeft morfine en andere pijnstillers maar niets verlicht de pijn. Weet iemand misschien een pijnpoli waar zij iets voor hem kunnen betekenen

Soortgelijke onderwerpen

 1. Zenuwpijn/Neuropathische pijn - Artikel
  By Agnes574 in forum Zenuwen en beendergestel
  Reacties: 152
  Laatste Post: 25-02-13, 11:10
 2. Zenuwpijn of NEURALGIE of wat is het ?
  By Ludovicus in forum Zenuwen en beendergestel
  Reacties: 8
  Laatste Post: 01-01-11, 12:55
 3. Tricheminus neuralgie
  By jansmit in forum Zenuwen en beendergestel
  Reacties: 6
  Laatste Post: 03-12-10, 19:01
 4. Alles wat je zei
  By Dťylanna in forum Gedichten
  Reacties: 4
  Laatste Post: 19-07-08, 16:45
 5. Trigeminus Neuralgie (TN) - Artikel
  By Agnes574 in forum Zenuwen en beendergestel
  Reacties: 0
  Laatste Post: 18-02-08, 00:17