Wat is maculadegeneratie?
Maculadegeneratie, afgekort MD, is een oogaandoening waardoor de gezichtsscherpte sterk afneemt. Met gezichtsscherpte wordt bedoeld het vermogen om details te zien. Details neem je waar met het centrale deel van het netvlies, de macula of gele vlek. Juist door de uitval van deze functie ontstaan problemen met bijvoorbeeld lezen en het herkennen van gezichten. Verandering van brillenglazen blijkt geen oplossing te bieden. Bij MD zit het probleem niet in de ooglens, maar in het netvlies, helemaal achter in de oogbol.
Maculadegeneratie is een verzamelnaam voor vele aandoeningen. Het is dan ook niet vreemd dat MD zich niet bij iedereen op dezelfde manier uit. Sommige mensen zien een wazige of donkere vlek, die overal zit waar je naar kijkt. Bij anderen openbaart MD zich door vervormingen van het beeld. Ook het verloop van MD kan verschillend zijn. In de meeste gevallen (de droge vorm) verloopt het proces langzaam.
Dat maakt het voor veel mensen moeilijk aan te geven wanneer het slechter zien is begonnen. In andere gevallen (de natte vorm) kan het proces zeer snel gaan. Je ziet dan van de ene op de andere dag vervormingen in het beeld, waarna de gezichtsscherpte sterk afneemt. De diverse vormen van MD hebben allemaal één ding gemeen. Door uitval van de lichtgevoelige cellen in de macula is de gezichtsscherpte sterk gedaald.
In veruit de meeste gevallen is er medisch weinig tot niets te doen aan het degeneratieproces. Een geruststelling is dat het zelden tot volledige blindheid leidt. Voor degene met MD en zijn/haar omgeving is het daarom belangrijk te leren omgaan met de beperking van het gezichtsvermogen.
Sociaal blind
De meeste mensen met MD behouden een redelijk perifeer gezichtsvermogen. MD leidt dus niet tot totale blindheid maar heeft wel grote gevolgen voor het sociale leven van MD-patiënten en hun omgeving. We spreken dan ook liever over 'sociale blindheid'.
MD-simulator
Hoe of wat iemand met MD ziet, wordt nagebootst met de MD-simulator, een computerprogramma. U vindt de MD-simulator hier
Leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD)
Leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD) is de meest voorkomende vorm van MD, Ze openbaart zich zo rond de 50 jaar bij mensen die voorheen meestal goed hebben kunnen zien. LMD komt voor in twee typen.
De droge vorm van LMD
De grootste groep patiënten lijdt aan de droge vorm. Droge LMD kan vanaf middelbare leeftijd optreden. De achteruitgang van het gezichtsvermogen is gewoonlijk langzaam. Het is een sluipend proces, hetgeen verklaart dat je je zelden al in een beginstadium bij de oogarts meldt. Een behandeling is er nog niet. Wel kunnen bepaalde voedingssupplementen een vertragende werking hebben op het voortschrijdende degeneratieve proces van droge LMD.
De natte vorm van LMD
De natte vorm van LMD vertoont ernstiger stoornissen in het gezichtsvermogen dan de droge vorm. Het verloop gaat veel sneller. Het plotseling optreden van vervorming van een beeld is meestal het eerste symptoom. In een tijdsbestek van weken, soms zelfs van dagen, kan het gezichtsvermogen ernstig beschadigd worden. Dit hangt samen met de ontwikkeling van een bijzonder soort afwijking in het gebied van de macula, neovascularisatie genoemd. Er is dan sprake van groei van abnormale bloedvaatjes onder de macula en die veroorzaken het vocht en de bloedinkjes die karakteristiek zijn voor natte LMD. Bij vroegtijdige ontdekking is de behandeling van natte LMD in een aantal gevallen mogelijk. Hoewel het een belangrijk element is bij de natte MD, kan abnormale vaatgroei ook bij andere netvliesaandoeningen voorkomen. Het abnormale weefsel met bloedvaatjes kan spontaan stuk gaan. Er ontstaan bloedinkjes en bovendien gemakkelijk oedeem (vocht). Natte MD wordt ook wel exsudatieve MD genoemd. Een minder vaak voorkomende benaming is de ziekte van Junius-Kuhnt, genoemd naar een tweetal oogartsen die de aandoening in het verleden hebben onderzocht en bekendheid hebben gegeven. Bij vroegtijdige ontdekking is de behandeling van natte LMD in een aantal gevallen mogelijk. Tot voor kort bestond er alleen de mogelijkheid van Photodynamische Therapie (PDTbehandeling). Sinds begin 2007 kunnen oogartsen injecties geven in het glasachtig lichaam van het oog met zogenaamde vaatgroeiremmers (VEGF-remmers). De groei van de nieuwgevormde vaatjes onder het netvlies wordt afgeremd omdat deze de oorzaak zijn van bloedinkjes en het vocht van natte MD. Deze injecties moeten wel vaker herhaald worden op indicatie van de oogarts. Zelden worden beide ogen gelijktijdig aangetast. Daarom krijgen patiënten het advies zeer attent te zijn op veranderingen in de scherpte van het zien, niet alleen van het zieke oog, maar vooral van het nog gezonde oog. Als de scherpte daalt, als het beeld vervormt of als delen uit het beeld wegvallen, dan zijn dit allemaal signalen voor een spoedeisend bezoek aan de oogarts, dat via de huisarts of de optometrist te regelen is.
Juveniele maculadegeneratie (JMD)
Juveniele maculadegeneratie (JMD) is een erfelijke vorm van MD die al op jonge leeftijd kan voorkomen. Omdat JMD betrekkelijk weinig voorkomt, behandelt de informatie op deze website alleen LMD. Wel is er een special over JMD.
Ziekte van Stargardt
De ziekte van Stargardt, genoemd naar een oogarts die in het begin van de twintigste eeuw studie maakte van deze aandoening, is de meest voorkomende erfelijke vorm van MD, die zich meestal reeds in de jeugd openbaart. Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Stargardt-patiënten. In de beginfase zijn er voornamelijk stoornissen in het zien van kleuren. Naarmate meer kegeltjes worden aangetast, neemt de gezichtsscherpte verder af.
Fundus flavimaculatus is een aandoening die wordt gekenmerkt door vlekjes, die met de oogspiegel kunnen worden waargenomen, niet alleen in het gebied van de macula, maar ook daarbuiten. Het is een variant van de ziekte van Stargardt.
Ziekte van Best
De ziekte van Best (vitelliforme dystrofie)is een erfelijke aandoening die reeds op kinderleeftijd begint. Opvallend is het optreden in de actieve fase van een eidooierachtig patroon in het gebied van de macula.
Kegeldystrofie
Een duidelijk andere vorm van juveniele MD is kegeldystrofie. Hierbij zijn primair de kegeltjes aangetast.
(Bron: mdvereniging.nl)