Weergeven resultaten 1 tot 2 van 2

Onderwerp: Column: Hoe kan het slaapapneusyndroom worden behandeld?

 1. #1

  Standaard Column: Hoe kan het slaapapneusyndroom worden behandeld?

  Hoe kan het slaapapneusyndroom worden behandeld?
  Slapen zorgt ervoor dat lichaam en geest tot rust komen. Het kan zo zijn dat je niet tot rust komt tijdens de slaap terwijl je wel langdurig in bed hebt geslapen. Waar komt dit door? Mogelijk heb je last van het slaapapneusyndroom waardoor je door ademhalingsproblemen niet goed in diepe slaap komt. Lichte slaap zorgt ervoor dat jouw lichaam en geest onvoldoende uitrust, zodat je vermoeid wakker wordt. Waar ligt dit aan en hoe kan de stoornis worden verholpen?

  Goed slapen is noodzakelijk voor het lichaam omdat daarmee het lichaam tot rust komt waarnaast ervaringen van de dag in de hersenen worden verwerkt. Maar goed slapen kan ernstig worden verstoord indien een persoon last heeft van het slaapapneusyndroom. Dit is een stoornis gedurende de slaap waarbij de ademhaling deels tot stilstand komt. Die stilstand kan soms dertig seconden aanhouden of zelfs langer. Het lichaam krijgt tijdens de slaap onvoldoende zuurstof en kooldioxine wordt niet meer uitgeademd. Uiteraard merken de hersenen dit op en wordt een signaal afgegeven om uit de diepe slaap te komen. Dit kan betekenen dat de slapende persoon wakker wordt maar ook dat het lichaam continu in lichte slaap is. De hersenen blijven alert waardoor het lichaam onvoldoende rust krijgt. Onuitgeslapen wordt de persoon de volgende ochtend wakker. Waardoor wordt deze aandoening veroorzaakt en wat kan eraan worden gedaan?

  Frequentie ademstilstand
  Indien er vaker dan vijf maal per uur een ademstilstand voorkomt dan is er sprake van slaapapneu. Toch kan het syndroom bij sommige patiŽnten zeer vaak voorkomen, waardoor er een extreem onrustig slaappatroon van toepassing is. Het lichaam krijgt onvoldoende rust waardoor de kans bestaat dat op onverwachte momenten gedurende de dag de patient in slaap valt of extreem vermoeid is. Een mogelijkheid is dat de patient dan machinale beademingsondersteuning krijgt tijdens de slaap om ademstilstand te voorkomen. Bij een slaapcentrum wordt de diagnose gesteld waarna naar de meest geschikte oplossing wordt gezocht.

  Er zijn twee slaapapneusyndromen
  Het slaapsyndroom kan worden veroorzaakt door een tweetal slaapapneuvarianten:
  • het centrale slaapapneusyndroom: daarbij worden door de hersenen onvoldoende signalen doorgestuurd. De ademhalingsspieren stoppen dan tijdelijk;

  • het obstructieve slaapapneusyndroom: de weg waardoor de lucht en adem moet passeren heeft een obstructie. Veelal komt dit door de luchtwegwand of blokkeert de tong de doorgang. Door het wegvallen van spierspanning in de mond en keel kan de luchtpijp worden dichtgezet, waardoor de patient continu wakker wordt voor het bereiken van de diepe slaap. Hierdoor kan een chronisch slaaptekort ontstaan.


  Oorzaken en gevolgen
  Veelal kan de oorzaak worden gevonden in afwijkingen in de keel en neus, maar ook een afwijking van de spierspanning kan een oorzaak zijn. Het syndroom wordt verergerd door roken, slaapmiddelen en kan van erfelijke aard zijn. Door de obstructieve slaapapneusyndroom kunnen de volgende symptomen van toepassing zijn:
  • hevig snurken en van tijd tot tijd heftig wakker worden;

  • ernstig moe zijn gedurende de dag, waarbij de patient in slaap kan vallen;

  • geprikkeldheid, gespannenheid en teveel zweten;

  • verzuurde spieren en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.


  Gradaties van slaapapneu
  .../...

  Klik op de link om het artikel verder te lezen: Hoe kan het slaapapneusyndroom worden behandeld?

 2. #2

  Standaard Re: Column: Hoe kan het slaapapneusyndroom worden behandeld?

  Ik had last van slaapapneu en ik heb de Buteyko ademhalingscursus gevolgd die, en dat is speciaal, stelt dat we teveel ipv te weinig ademhalen. In die cursus leer je om te gaan met ademtekort. Klinkt gek, niet gezond en tegen alle logica in, maar ik zou zeggen, doe het maar eens. Eigen ervaring: het hielp heel goed en maakte dat ik weer op mijn lichaam ging vertrouwen. Niet alleen goed voor wat betreft apneu maar voor ieder die "moeilijk" ademhaalt.

Soortgelijke onderwerpen

 1. Column: Hoe herken je huidkanker?
  By gerard1977 in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 1
  Laatste Post: 15-06-12, 10:44
 2. Psychiatrische patiŽnten via beeldscherm behandeld - Trouw
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 05-09-08, 20:51
 3. Psychiatrische patiŽnten via beeldscherm behandeld - Trouw
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 05-09-08, 08:40
 4. Psychiatrische patiŽnten via beeldscherm behandeld - Trouw
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 04-09-08, 20:40