Weergeven resultaten 1 tot 1 van 1

Onderwerp: Column: Je risico op borstkanker verkleinen? Eet meer wortelen!

 1. #1
  Redactie Premium + Account FRANCOIS580's Avatar
  Lid sinds
  18-02-2011
  Locatie
  Bornem/BelgiŰ
  Posts
  630

  Standaard Column: Je risico op borstkanker verkleinen? Eet meer wortelen!

  Hoe meer wortelen je eet, hoe mooier je ogen! Dat weten we al langer, maar de hoge concentratie aan caroteno´den in wortelen en andere groenten heeft een nog veel groter impact op je gezondheid. Nu kwamen wetenschappers van de befaamde Harvard Medical School er achter dat vrouwen die veel wortelen of andere voedingsstoffen met een hoog gehalte aan caroteno´den hun risico op borstkanker gevoelig verkleinen. Wat zijn de andere gezondheidsvoordelen van deze caroteno´den en welke voedingsstoffen zijn samen met wortelen rijn aan deze stof?

  Caroteno´den zijn belangrijke voedingsstoffen die in hoge concentraties voorkomen in allerlei verse groenten en fruit. Recent wetenschappelijk onderzoek wees nu uit dat vrouwen met een hoge dosis caroteno´den in hun bloed een veel kleiner gevaar lopen op het ontstaan en de ontwikkeling van bepaalde soorten borstkankers. Het gaat hem vooral om die soorten die veroorzaakt worden door twee welbepaalde types van kwaadaardige tumoren die tot hiertoe bijzonder moeilijk te behandelen waren en meestal een dodelijke afloop kenden.

  Onderzoekers aan de Harvard Medical School onderzochten de aanwezige concentratie van caroteno´den (een plantaardige stofÓ in het bloed van de deelnemende vrouwen. Zij combineerde gegevens van in totaal drieduizend vrouwen met borstkanker en van vierduizend gezonde vrouwen.

  Kleiner risico op borstkanker
  De resultaten hiervan waren ronduit verbluffend. De vrouwen met de hoogste concentratie aan caroteno´den hadden een opmerkelijk kleiner risico op borstkanker dan vrouwen die een kleine dosis caroteno´den lieten optekenen. Het verband tussen de twee deelnemende groepen aan dit onderzoek was nog meer uitgesproken bij rokende en bij slanke vrouwen.

  Vrouwelijk hormoon oestrogeen
  Caroteno´den bezorgen zowel heel wat groenten als fruit soorten hun fel gele, oranje of rode kleur. Voeding met een hoge concentratie van deze plantaardige stof zijn naast wortelen vooral zoete aardappelen, spinazie, boerenkool, rode pepers en pompoen. Hoe hoger de concentratie Caroteno´den hoe hoger je bescherming tegen agressieve borstkankers die ook zonder het vrouwelijk hormoon oestrogeen verder groeien. Daardoor zijn dergelijke kwaadaardige tumoren bijzonder moeilijk te behandelen.

  Borstkanker voorkomen
  Wetenschappers zijn er nu meer en meer van overtuigd dat een gezond dieet het ontstaan van heel wat soorten borstkankers kan voorkomen. De resultaten van hun onderzoek tonen aan dat een gezond dieet bestaande uit verse groenten en fruit je risico op agressieve kanker tumoren kan verkleinen of zelfs voorkomen. Tot hiertoe was niet veel bekend over de invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen op deze soorten borstkanker. Vrouwen met een erfelijke belasting lopen volgens wetenschappers het grootste gevaar.

  Gezond afslanken
  Wortelen zijn erg gezond en lang niet alleen voor het krijgen van mooie ogen. Ze bevatten immers een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen en weinig of geen vet. Honderd gram wortelen bevat amper veertig calorieŰn.

  Wortelen zijn dan ook bijzonder interessant voor al diegenen die met hun overgewicht definitief komaf willen maken. Wortelen bevatten ook een hoge concentratie aan voedingsvezels en betacaroteen, dat door je lichaam wordt omgezet in vitamine A (verantwoordelijk voor je mooie ogen). De combinatie.../...

  Lees verder...
  Laatst aangepast door Leontien : 12-12-12 om 12:44

Soortgelijke onderwerpen

 1. Kersen verkleinen risico op jicht
  By FRANCOIS580 in forum Artikelen van Francois
  Reacties: 0
  Laatste Post: 02-10-12, 18:48
 2. Column: Hart: curcuma verkleint risico op beroerte bij bypass operatie
  By FRANCOIS580 in forum Artikelen van Francois
  Reacties: 1
  Laatste Post: 25-04-12, 21:42
 3. Hoe risico op diabetes verkleinen?
  By FRANCOIS580 in forum Artikelen van Francois
  Reacties: 7
  Laatste Post: 12-12-11, 10:54
 4. Cholesterolverlagers verkleinen risico op galstenen
  By FRANCOIS580 in forum Artikelen van Francois
  Reacties: 5
  Laatste Post: 23-11-11, 23:41
 5. Borstkanker eist meer levens - Trouw
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 26-10-09, 11:20