Weergeven resultaten 1 tot 2 van 2

Onderwerp: Artikel: Chemotherapie en haarverlies. De meest gestelde vragen

 1. #1

  Standaard Artikel: Chemotherapie en haarverlies. De meest gestelde vragen

  Valt bij chemotherapie het haar altijd uit?
  Dat kan je zo niet stellen. Dat is afhankelijk van de gebruikte stoffen. De stoffen die gebruikt worden bij kanker aan het maag-darmkanaal bewerkstelligen over het algemeen geen haarverlies terwijl de stoffen die bij borstkanker worden gebruikt meestal wel haarverlies als voortvloeisel hebben. Het is ook van persoon tot persoon verschillend. De ene hoofdhuid is er meer gevoelig voor dan de andere waardoor bij 2 personen met dezelfde behandeling de uitkomst toch verschillend kan zijn.

  Hoe komt het dat het haar uitvalt?
  Chemotherapiestoffen tegen kanker vallen alle delende cellen aan of ze nu gezond of ziek zijn Ze gaan dus niet selectief te werk en gaan dus ook de activiteiten van de haarstamcellen in de haar follikel beschadigen. De reden hiervoor is dat in normale omstandigheden die haarstamcellen zich delen in zogenaamde “dochter cellen” die voor de keratine in het haar zorgen. Met sommige anti- kankerstoffen wordt dit proces opeens gestopt waardoor het haar 2 tot 3 weken na het begin van de behandeling uitvalt. Wel is het zo dat de stamcellen niet aangetast worden zodat aan het eind van de behandeling de haren wederom groeien

  Is het aanwenden van de koelhelm nuttig?
  Het principe van de koelinghelm is simpel. Door de kou trekken de bloedvaten in de hoofdhuid zich bijeen waardoor de anti-kankerstoffen daar minder in kunnen doordringen. Bijgevolg kan kaalhoofdigheid worden voorkomen of verminderd. Bij sommige behandelingen werkt het en bij andere weer niet. Het verplegend personeel kan u daar meer over vertellen.

  Het haar laten knippen voor de behandeling?
  Dat zal de haaruitval niet afremmen maar het is toch wel een uitstekende tip. De haaruitval in kort haar lijkt dan minder. Een psychologisch effect dus. Als u van plan bent om voorlopig een haarwerk te gaan dragen is het beter om het haar te laten knippen op het moment dat u de pruik voor de eerste keer opzet. Ook is het zo dat het resultaat van een koelhelm beter is met kort haar. Zorg er wel voor om op tijd een pruik te bestellen omdat er meestal wat aan vermaakt moet worden. We hebben het dan over een confectie pruik. Een pruik compleet op maat gemaakt duurt in de regel meer dan 6 weken en die tijd heeft u mogelijkerwijs niet. Ook zijn die veel duurder.

  Pijn aan de hoofdhuid tijdens de behandeling?
  Dat heeft te maken met de giftige stoffen onder de huid. Om de spanning wat te verzachten mag de hoofdhuid zachtjes worden gemasseerd.

  Wanneer groeit het haar retour na de behandeling?
  Dat hangt af van de gebruikte stoffen. Er zijn stoffen die snel door het lichaam worden verwijderd en dan begint de haargroei meteen. Bij andere stoffen duurt het langer waardoor hergroei ook wat langer uit kan blijven. Gewoonlijk echter is hernieuwde haargroei al na een maand te zien.

  Kan het dragen van een pruik de hergroei aantasten?
  Daar hoeft u niet angstig voor te zijn. De haarwerken van vandaag de dag zijn licht en laten de hoofdhuid ademen zodat ze de haargroei die in de hoofdhuid “under construction” is niet verstoren.

  Wat als het haar niet zo snel groeit als vroeger?
  Ofschoon de hergroei bij de meeste mensen na de chemotherapie hetzelfde is als voor de behandeling kan het voorkomen dat de haargroei soms kortstondig minder is. Je ziet dan:
  • Dunner haar
  • Dunner geplant
  • Wit haar of deels wit haar
  • Krullend terwijl het allereerst stijl was
  • Stijl terwijl het eerst krullend was
  U hoeft echter niet verontrust te zijn Dit is maar kortstondig. Gaandeweg aan wordt de structuur van het haar weer zoals het voor de behandeling was en ook de kleur keert weer retour.

  Wanneer kan ik mijn haar weer verven?
  Als het haar weer 2 tot 3 centimeter lang is kunt u het weer kleuren. Aangeraden wordt wel om natuurlijke kleurstoffen te gebruiken zoals onder andere hennaverf in plaats van chemische kleurstoffen.

  Auteur: Hans J.Diks, internetjournalist (lid NVJ)
  www.haarproblemen.nl , meer dan 40 blogs over specifieke haarproblemen
  www.haarconsument.nl Onafhankelijke informatie over meer dan 40 haarproblemen bij elkaar.
  www.alopecia-vereniging.nl . Vereniging voor lotgenoten met haarproblemen.

 2. #2

  Standaard Re: Chemotherapie en haarverlies. De meest gestelde vragen

  Mijn schoonmoeder heeft ongeveer 1,5 jaar chemo. Wel steeds verschillende soorten. Bij de eerste twee had ze geen haaruitval. Nu is ze al een tijdje bezig met de derde soort chemo en uit voorzorg heeft ze haar haren afgeschoren en draagt ze een pruik.

Soortgelijke onderwerpen

 1. Reacties: 0
  Laatste Post: 17-02-13, 22:49
 2. Column: Chemotherapie en haarverlies. De meest gestelde vragen
  By Haarproblemen in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 17-02-13, 22:49
 3. Medicijnen,alle vragen beantwoord - Artikel
  By Agnes574 in forum Medicatie en pijnbestrijding
  Reacties: 1
  Laatste Post: 28-01-11, 16:10
 4. Dieet,welke op lange termijn meest doeltreffend - Artikel
  By Agnes574 in forum Voeding, vitamines en mineralen
  Reacties: 0
  Laatste Post: 29-10-08, 12:06
 5. Reacties: 0
  Laatste Post: 17-05-08, 18:13