Weergeven resultaten 1 tot 2 van 2

Onderwerp: Nieuws: Ouderverenigingen verzetten zich tegen Jeugdwet

 1. #1

  Premium ++ Account
  Leontien's Avatar
  Lid sinds
  12-09-2002
  Locatie
  Nijmegen
  Posts
  2.676
  Dagboek berichten
  2

  Standaard Nieuws: Ouderverenigingen verzetten zich tegen Jeugdwet

  De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport hield donderdag een serie openbare rondetafelgesprekken over de nieuwe Jeugdwet. In de beoogde wet staan de nieuwe uitgangspunten voor de jeugdzorg. Vanaf 2015 ligt alle jeugdzorg bij de lokale overheden, ook de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). De wet geeft de gemeenten veel vrijheid in de manier waarop ze hun jeugdbeleid gaan vormgeven. Daarmee wordt de beslissing op het recht op zorg in handen van de gemeenten gelegd, terwijl zij de kennis ontberen en veelal niet het verschil kennen tussen jeugd-ggz en jeugdzorg.

  De voorgenomen Jeugdwet roept felle reacties op, niet alleen vanuit het veld van professionals, maar ook van ouders die onzeker zijn over de toekomst van de zorg voor en behandeling van hun kinderen met psychiatrische problematiek.

  De Nederlandse Vereniging voor Autisme NVA en oudervereniging Balans ageren fel tegen de nieuwe Jeugdwet omdat de kwaliteit van zorg niet gewaarborgd is. Het voorstel voor de nieuwe Jeugdwet gaat voorbij aan de serieuze problemen die kinderen en hun omgeving ervaren bij psychiatrische problematiek en ontwikkelingsstoornissen, waaronder autisme.

  Psychische stoornis geen opvoedprobleem
  “De voorstellen in de Jeugdwet suggereren dat kinderen met onzichtbare beperkingen geen serieuze hulpvraag hebben en het voldoende is om de omgeving te mobiliseren om mantelzorg te leveren”, aldus Swanet Woldhuis, directeur van Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme. “Daarmee wordt een serieuze handicap als bijvoorbeeld autisme afgedaan als een opvoedprobleem. Het is onvoorstelbaar dat wij als belangrijkste vertegenwoordigers van ouders van kinderen met deze problematiek, met samen zo’n 35.000 leden, niet gehoord zijn binnen de rondetafelgesprekken, terwijl het toch om de cliënt gaat en het perspectief van ouder en kind.”

  Fundamenteel recht
  De NVA en Balans zijn van mening dat deskundige (vroeg)diagnostiek, door geschoolde professionals, en deskundige begeleiding en behandeling een fundamenteel recht is, dat in de zorgverzekeringwet vast moet liggen. Verwacht wordt nu dat de ene gemeente wel zal luisteren naar de (medisch) spe******ten waar het toekennen van de benodigde zorg betreft en de andere gemeente alles zal scharen onder ‘gedragsproblemen’ die in eigen kring moeten worden opgelost. Een groot risico bij psychiatrische problematiek zoals autisme: autisme gaat niet over en bij het ontbreken van de juiste zorg en expertise zal dit grote gevolgen gaan hebben voor de levensloop van deze kinderen.

  Kennisontwikkeling in gevaar
  Er kleven meer bezwaren aan de voorgenomen Jeugdwet. Zo wordt de keuzevrijheid van ouders steeds verder ingeperkt. Ook komen onderzoek en kennisontwikkeling, waar GGZ nu een belangrijke rol speelt, enorm onder druk door de beoogde decentralisatie. Binnen de jeugdzorg is de traditie en infrastructuur voor het onderzoeken van behandelmethodes volledig afwezig.

  Maak jij je ook zorgen over de nieuwe Jeugdwet?
  Je kan de wind niet veranderen, maar hoe je zeilen staan bepaal jezelf.

 2. #2

  Standaard Re: Nieuws: Ouderverenigingen verzetten zich tegen Jeugdwet

  Als het allemaal maar goed geregeld is, maar ik hoorde net op de radio dat de gemeente al bepaalde dingen niet meer kan organiseren zoals nieuwe wegen en nieuwe scholen. Hoe gaat dat dan met de jeugdzorg organiseren?

Soortgelijke onderwerpen

 1. Wereld wapent zich tegen griep - BN/De Stem
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 27-04-09, 09:00
 2. Nauwelijks bezwaren tegen patiëntendossier - Nieuws.nl
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 24-11-08, 01:31
 3. Thuiszorgers onbeschermd tegen gif - Nieuws.nl
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 18-08-08, 02:57
 4. Brein wapent zich tegen afleiding - Zorgkrant
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 14-03-07, 15:40
 5. Pil verkrijgbaar tegen hooikoorts - RTL Nieuws
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 27-11-06, 14:00