Wat kan je doen tegen een kater?
Niet veel. Er bestaan geen wondermiddeltjes of antikaterpillen. Het beste is nog altijd voorkomen dat je een kater krijgt, door niet te veel, niet alles door elkaar en niet te snel achter elkaar te drinken, alcohol af te wisselen met frisdrank of water en niet op een nuchtere maag te drinken.
Als je toch te veel hebt gedronken, drink dan voor je gaat slapen een paar glazen water en/of een sportdrankje. Koffie heeft geen enkele zin, integendeel zelfs: je wordt er niet nuchter van en bovendien werkt cafeïne vochtafdrijvend waardoor de eventuele kater de dag erop nog erger kan worden.
Ook zogenaamde energiedrankjes (genre Red Bull) zijn geen goed idee: onderzoek heeft aangetoond dat Red Bull in combinatie met alcohol wel de perceptie van hoofdpijn, zwakheid, droge mond en verlies van coördinatievermogen vermindert, maar dat het objectief gemeten (via coördinatievermogen en visuele reactietijd) de effecten van alcohol niet vermindert. Mensen die alcohol met energiedranken combineren lopen mogelijk zelfs een groter risico op nadelige effecten, omdat ze onterecht in de veronderstelling zijn dat ze alles nog onder controle hebben.
Als je ’s morgens wakker wordt met een kater:
• Blijf dan zo lang mogelijk in bed;
• Neem een stevig ontbijt met vers fruit;
• Drink veel water;
• Maak een flinke wandeling.
Als je kloppende hoofdpijn hebt, kan je een pijnstiller (zoals aspirine) nemen. Neem liever geen paracetamol omdat dat geneesmiddel het schadelijk effect van alcohol op de lever nog kan verergeren.
Er bestaat enig onderzoek dat aantoont dat een scheut alcohol, met name een Bloody Mary (vodka met tomatensap), op een nuchtere maag, kan helpen. Ten minste als de kater veroorzaakt wordt door sterke drank of rode wijn. Maar dit effect zou slechts tijdelijk zijn.
Ook het aminozuur cysteïne (aanwezig in NAC of N-acetyl-cysteïne, een zwavelhoudend aminozuur dat als voedingssupplement in apotheken en natuurwinkels wordt verkocht) zou volgens sommige studies kunnen helpen. Dat zou mogelijk ook het succes verklaren van volkse remedies zoals een rauw ei met azijn of een omelet: eieren bevatten namelijk ook cysteïne.
(bron: www.gezondheid.be)