Weergeven resultaten 1 tot 2 van 2

Onderwerp: Masseren voor medisch welzijn - Artikel

 1. #1
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Exclamation Masseren voor medisch welzijn - Artikel

  Masseren voor medisch welzijn.

  Masseren is een beproefde techniek, al doet het woord massage vandaag ook wel aan wat anders doet denken dan de definitie van van Dale: ‘(iemand, zijn spieren) kneden, wrijven of kloppen om de bloedsomloop te bevorderen'. Maar vandaag krijgt masseren een medische connotatie. Het weldoend effect ervan werd nu wetenschappelijk bewezen. Een Amerikaanse studie wijst op de positieve effecten van massages na een zware chirurgische ingreep.


  De alternatieve geneeskunde is het onderwerp van heel wat controversen, maar de mening van patiŽnten wordt vaak bepaald door de persoonlijke appreciatie en ervaring, eerder dan door soms verhitte discussies. Het kan verleidelijk zijn om een beroep te doen op alternatieve zorg, maar het wordt wel gevaarlijk wanneer men zich aan behandelingen waagt die niet erkend worden door de klassieke geneeskunde. Het zal voor heel wat mensen goed nieuws zijn dat de doeltreffendheid van de alternatieve geneeswijzen het onderwerp wordt van wetenschappelijk onderzoek.
  Die belangstelling werd onlangs nog maar eens bevestigd door de publicatie van de resultaten van een onderzoek, niet het eerste, naar het nut van massages na een zware chirurgische ingreep.


  Veteranen onder de loep

  Om de doeltreffendheid van massages te meten, boog een onderzoeksteam zich over pijn na een chirurgische ingreep bij oudere patiŽnten (de gemiddelde leeftijd bedroeg 64 jaar) die een zware operatie ondergingen. De patiŽnten werden onderverdeeld in drie groepen: de ene groep kreeg de gebruikelijke zorg, een tweede groep kreeg elke avond een rugmassage van twintig minuten en de derde groep kreeg gedurende twintig minuten de aandacht van een massagetherapeut om het verschil te kunnen maken tussen de fysieke effecten van massage en het psychologische gevolgen van een persoonlijke follow-up.


  Aanzienlijke effecten

  De onderzoekers kwamen tot het besluit dat massages een positief effect hebben op het verminderen van pijn vlak na de operatie, ongemak en ook angst bij oudere personen. De pijn en het ongemak namen sneller af dan bij patiŽnten die een klassieke verzorging kregen en ook op langere termijn (meer dan vier dagen na de ingreep). Het instant weldoend effect van een massage was even groot dan het effect van een dosis morfine en dat is opmerkelijk, zo zegt dr. en chirurg Daniel Hinshaw die verantwoordelijk is voor het onderzoek. De massages hebben evenwel geen invloed op de duur van de ziekenhuisopname en ook niet op de hoeveelheid toegediende pijnstillers.


  Eerdere bevindingen

  Dit onderzoek naar het nut van massages bij chirurgische ingrepen is niet het eerste. Zo boog een Amerikaans onderzoek zich in 2002 over de effecten van mechanische message van het abdomen na een colectomie (karteldarmexcisie). Het resultaat? Een betere genezing en minder pijn.
  Ook in Belgische ziekenhuizen beginnen massages of andere weldoende zorg toe te passen.
  Moet u of een naaste binnenkort een chirurgische ingreep ondergaan, aarzel dan niet om de vraag te stellen. Als het ziekenhuis dit soort diensten niet aanbiedt, dan kunt u uw huisarts vragen of hij u een competente kinesitherapeut kan aanbevelen.

  08/01/2008
  Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste
  Archives of surgery, december 2007
  (bron e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Sylvia93 : 01-11-09 om 21:40
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft gťťn enkele bijwerking

 2. #2

  Standaard Re: Masseren voor medisch welzijn - Artikel

  Meer informatie over de effecten van massages vindt u ook op THM. Er zijn inderdaad al meerdere onderzoeken geweesten naar de effecten van een massage. Positief punt is, dat er wel positieve ondervindingen zijn, maar het schaadt je nooit!

Soortgelijke onderwerpen

 1. ĎBijscholing nodig voor omgang dementerenden met gedragsproblemení - Zorg + Welzijn
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 31-01-08, 23:50
 2. Welzijn - Artikel
  By Agnes574 in forum Welness en gezondheid
  Reacties: 0
  Laatste Post: 17-12-07, 16:46
 3. Extra geld voor stages en opleidingen in de zorg - Zorg + Welzijn
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 08-11-07, 02:32
 4. Nauwelijks hulp voor mannen na eerwraak - Zorg + Welzijn
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 16-04-07, 21:21