Vijf tips voor een goede arts-patiënt relatie
Misschien ziet u uw huisarts niet zo vaak, maar uw relatie met hem of haar is wel heel belangrijk. Ze kan uw leven redden! Wij geven u alvast vijf tips voor een constructieve consultatie en een dito relatie.


Tip 1: neem een vaste huisarts (m/v)

Het hebben van een vaste huisarts is erg belangrijk. Hij volgt u op lange termijn en dat is voor de arts en voor u de beste manier om een totaalbeeld te krijgen van uw gezondheid. Dat wil niet zeggen dat u nooit van huisarts mag veranderen. In geval van twijfel moet u een andere huisarts kiezen met wie u een duurzame relatie kunt opbouwen. Een aantal vragen kunnen u helpen:
-hebt u vertrouwen in de competenties van uw arts?
-voelt u zich goed bij hem, ook in die mate dat u met hem over (heel) persoonlijke dingen kunt praten?
-kunt u op hem rekenen in geval van grote gezondheidsproblemen?
-behandelt hij u met het respect waar u recht op hebt?
Als uw antwoord op een of meerdere vragen ‘nee’ is, dan moet u overwegen om van arts te veranderen.


Tip 2: heb vertrouwen in uzelf

Als het over uw lichaam gaat, dan bent u zelf dé expert. Aarzel dan ook niet om met uw huisarts te praten als u denkt dat er iets aan de hand is. Ook al vreest u dat het gênant, dom of overbodig is.
U kent uw lichaam, maar u kunt niet het onderscheid maken tussen informatie die relevant is en andere. Uw arts kan dat wel.


Tip 3: maak een lijstje

Maakt een lijstje van alle symptomen die u ter sprake wilt brengen bij uw huisarts. Dat is belangrijk omdat men tijdens een consultatie vaak een of meerdere dingen vergeet die men wou bespreken. Een lijstje geeft vertrouwen om er toch over te praten als uw huisarts gehaast lijkt.


Tip 4: informeer u

Informatie draagt bij tot het zelfvertrouwen. Het helpt ook bij het overwinnen van twee natuurlijke obstakels die een goede communicatie met de arts vaak in de weg staan: schrik en schroom.
-Schrik omdat het een feit is dat een aantal ziektes ernstig zijn en ongeneeslijk. Er aan denken alleen al, kan angst opwekken. Meer weten over uw lichaam en over uw gezondheid helpt u om voorbereid te zijn op goed nieuws en op slecht nieuws. Het zorgt ook voor een betere ‘samenwerking’ met uw huisarts.
-Schroom omdat de arts uw lichaam ziet. Het is een banaal feit, maar daarom is het nog niet gemakkelijk om uw kleren uit te trekken. Hou rekening met uw schroom. Toon de arts niet meer dan hij vraagt. Ook hier helpt het om goed geïnformeerd te zijn. U weet dan wat uw arts moet zien en wat niet. Bovendien valt u niet uit de lucht als de arts u er om vraagt.


Tip 5: luister naar uw arts

Als u een goede huisarts hebt, dan doet u er goed aan om aandachtig te luisteren naar wat hij zegt en te doen wat hij u adviseert. Zo wordt u een volwaardige partner en uw huisarts uw bondgenoot.15/01/2008
Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste
(bron: e-gezondheid.be)