Weergeven resultaten 1 tot 1 van 1

Onderwerp: Geneesmiddelen;vriend of vijand? - Artikel

 1. #1
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Exclamation Geneesmiddelen;vriend of vijand? - Artikel

  Geneesmiddelen: vriend of vijand?
  We kijken niet allemaal op dezelfde manier tegen geneesmiddelen aan. Sommigen onder ons slikken er te veel van zonder erbij stil te staan. Anderen zijn er allergisch voor, en nog anderen nemen geneesmiddelen zonder dat het echt nodig is. Alsof geneesmiddelen een garantie zijn voor een goede gezondheid …


  Sommigen hebben het niet zo voor geneesmiddelen…

  Artsen schrijven vaak geneesmiddelen voor zonder zich af te vragen of hun patiŽnten ze wel zullen innemen. Ze weten nochtans dat veel patiŽnten hun advies niet per se volgen: ze vergeten de medicatie te nemen, weigeren ze zelfs, gooien het voorschrift weg of schrijven zichzelf iets heel anders voor, al dan niet op advies van hun apotheker. En dan vergeten we nog de alsmaar groter worden groep van patiŽnten die naast de klassiek geschoolde artsen ook nog alternatieve genezers raadplegen… Het zou dus nuttig zijn als onze artsen iets meer aandacht zouden besteden aan onze houding tegenover geneesmiddelen. Mensen die niet voor medicatie zijn, of die er bang voor zijn, kunnen misschien in de eerste fase van een aandoening ook zonder. Een dieet bij een te hoog cholesterolgehalte, sporten tegen depressies… het zijn doeltreffende “behandelingen” die onder begeleiding van een arts op termijn kunnen helpen. Als een arts bovendien zo min mogelijk geneesmiddelen voorschrijft en daarbij ook uitlegt waarom ze onontbeerlijk zijn, zal een patiŽnt eerder geneigd zijn om het voorschrift na te volgen.


  Anderen houden er te veel van

  Hoe komt het dat sommige mensen een afkeer hebben van geneesmiddelen, en andere er te gemakkelijk naar grijpen?
  Gerard bijvoorbeeld neemt elke ochtend een tiental tabletten . Hij heeft nochtans geen enkele aandoening, behalve een iets te hoge cholesterol. Daar neemt hij natuurlijk medicatie voor, maar daarnaast neemt hij nog allerlei soorten vitamines en middeltjes tegen kwaaltjes die de meeste andere mensen gewoon zouden negeren. Als hij hoofdpijn heeft, neemt hij iets. Als hij ’s nachts slecht slaapt, slikt hij een slaapmiddel. Als hij naar de tandarts moet, neemt hij vooraf een kalmeermiddel… Voor hem zijn geneesmiddelen echt een vriend waar hij altijd op kan terugvallen. Hij ziet de keerzijde ervan nauwelijks of niet. Nochtans heeft hij al eens een ongewenste bijwerking gehad van het middel tegen zijn te hoge cholesterol en is hij toen van medicatie moeten veranderen. En toch blijft hij een rotsvast en blind vertrouwen behouden in zijn geneesmiddelen.


  Nog anderen beschouwen ze als een vijand

  Maar er zijn ook mensen die er heel anders tegenover staan. Laura bijvoorbeeld heeft geleerd dat geneesmiddelen slecht zijn. Haar ouders zijn vegetariŽrs en eten alleen biologisch voedsel om geen pesticiden binnen te krijgen. Voor haar is alles wat chemisch is gevaarlijk, ook al is ze op het vlak van voeding minder strikt dan haar ouders. Ze heeft een afschuw voor geneesmiddelen - ze is tegen vaccins en heeft het gevoel dat de farmaceutische industrie alleen maar uit is op profijt, en dat ze van de mensen die ze naar eigen zeggen helpt eigenlijk alleen maar wil profiteren. Laura slikt nooit geneesmiddelen, of dan alleen maar homeopathische. Toen ze appendicitis had, is ze zelfs bijna gestorven omdat ze niet naar het ziekenhuis wou!

  De manier waarop we naar geneesmiddelen kijken heeft dus alles te maken met onze voorgeschiedenis. En die houding kan gevolgen hebben voor onze gezondheid.


  Iedereen moet voor zichzelf beslissen

  Het best is dus om aan onze arts uit te leggen hoe we tegenover die dingen staan. We consulteren een arts in de eerste plaats toch altijd omdat we willen weten wat er met ons aan de hand is, omdat we een diagnose willen dus. Als het om iets onschuldigs gaat, is er geen enkele reden waarom we er een geneesmiddel voor zouden nemen. Soms volstaat het om te wachten en gaat de kwaal vanzelf over. De natuur doet dan gewoon haar werk… Maar als een geneesmiddel ons kan geruststellen, of onze genezing versnellen, waarom er dan koste wat het kost weigerachtig tegenover staan? Iedereen heeft dus het recht om zijn manier van genezing zelf te kiezen.

  Het belangrijkste is dat we er geen mening op na houden die zo onverzettelijk en uitgesproken is dat we er onszelf kwaad mee kunnen berokkenen. Als u geen behandeling tegen uw te hoge cholesterolgehalte wil, loopt u risico op een hart- en vaataandoening, een infarct bijvoorbeeld, ook als u een dieet volgt. Als u daarentegen geneesmiddelen neemt zonder dat het echt nodig is, kunnen er ongewenste bijwerkingen optreden die soms ernstiger zijn dan de “ziekte” waarvoor u zich wilt verzorgen.


  Leg om te beginnen uw visie uit aan uw arts

  Een “modelzieke” is dus iemand die aan zijn arts uitlegt hoe hij tegenover geneesmiddelen staat, zodat de arts daar rekening mee kan houden. Iemand ook die vragen stelt, zoals “Al die geneesmiddelen, zijn die echt nodig?”…
  De “modelarts” is een arts die naar u luistert om zoveel mogelijk rekening met uw visie te kunnen houden bij de behandeling, maar ook een arts die u durft terecht te wijzen als u risico’s neemt voor uw gezondheid. Aan u dus om deze ideale arts te vinden… Of hebt u al zo’n modelarts gevonden? Dat is niet verwonderlijk, want we zijn toch allemaal op zoek naar een arts die ons naar ons eigen gevoel het best helpt en verzorgt.


  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Sylvia93 : 01-11-09 om 21:52
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft gťťn enkele bijwerking

Soortgelijke onderwerpen

 1. Geneesmiddelen tegen haaruitval - Artikel
  By Agnes574 in forum Haar
  Reacties: 11
  Laatste Post: 27-02-18, 12:16
 2. Migraine,geneesmiddelen - Artikel
  By Agnes574 in forum Medicatie en pijnbestrijding
  Reacties: 4
  Laatste Post: 01-03-10, 23:23
 3. Geneesmiddelen bij behandeling van pijn - Artikel
  By Agnes574 in forum Medicatie en pijnbestrijding
  Reacties: 4
  Laatste Post: 28-10-09, 18:15
 4. Geneesmiddelen:voorzichtig achter het stuur - Artikel
  By Agnes574 in forum Medicatie en pijnbestrijding
  Reacties: 3
  Laatste Post: 30-10-08, 18:49
 5. Prijzen geneesmiddelen verder omlaag - Gezondheidsnet
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 18-09-07, 13:11