Constipatie
Vooral veel vrouwen hebben last van constipatie. Er zijn dan problemen met de stoelgang wat een opgeblazen gevoel geeft. Dit is per persoon verschillend, omdat iedereen een andere darmritme heeft. Zo kan iemand elke dag 3 keer naar de wc moeten en een andere 3 keer per week.
Oorzaken van constipatie
De oorzaken kunnen ook verschillend zijn. Zo kan het komen doordat iemand te weinig beweegt of te weing vocht, vezels, fruit en groente binnen krijgt. Het kan echter ook komen door stress, depressie, kanker van de dikke darm, slecht werkende nieren, slecht werkende schildklier, blindedarm onsteking, sommige geneesmiddelen met codeïne (zoals hoestdranken), etc.
Onderzoek
Door je voeding aan te passen, kun je erachter komen of het daaraan ligt dat je een opgeblazen gevoel hebt. Echter is het belangrijk om naar de dokter te gaan, omdat die samen met jou kan vaststellen wat de oorzaak is. Dit is belangrijk voor de behandeling.
Behandeling van constipatie
Eerst kun je je voeding dus aanpassen. Zo kun je meer water drinken, fruit, groente en meer vezelproducten eten. Daarnaast kun je het beste minder zetmeelproducten en melkproducten tot je nemen. Meer beweging en sport helpt ook mee. Wanneer het veranderde voedingspatroon en meer beweging het opgeblazen gevoel niet wegneemt, kun je samen met de huisarts kijken wat je vervolgens kunt doen. Wellicht enkele onderzoeken. Laxeermiddelen zijn echt het laastse redmiddel en kun je het beste onder toezicht van de huisarts nemen, ookal is het vrij te verkrijgen bij de drogisterij.
Risico's van laxeermiddelen
Laxeermiddelen kun je het beste zo kort mogelijk gebruiken. Het kan namelijk de opname van belangrijke voedingsbronnen zoals vitamine afbreken. Het heeft ook een verslavende werking en de darmen worden lui. Je verliest de controlle over de spieren en de zenuwen in de dikke darm. De ontlasting wordt hierdoor verstoord met als gevolg een chronische constipatie.
Soorten laxeermiddelen en hun risico
- Waterbindende laxeermiddelen. De ontlasting wordt minder hard doordat er water wordt vastgehouden in de darm. Na 24 a 48 uur voel je werking. Je kunt er buikpijn van krijgen, flatulentie en een opgeblazen gevoel.
- Stimulerende laxeermiddelen. Door de zenuwen te stimuleren worden de darmen aangezet tot beweging. Je voelt het na 6 a 12 uur werken. Je kunt er krampen en diarree van krijgen.
- Zwel- en glijlaxeermiddelen. De volume van de stoelgang wordt verhoogt. Hierdoor wordt de stoelgang zachter en gladder. Je merkt de werking na 1 a 5 dagen. Bij langer gebruik kan de darmwand worden aangetast, waardoor bepaalde vetoplossende vitamninen minder worden opgenomen. Anaal olieachtige verlies is dan het gevolg.
- Irriterende laxeermiddelen. Het aantal darmcontracties worden meer doordat er irritaties in de darmwand plaatsvinden. Je hebt daardoor minder lang ontlasting in de darmen. Bij langer gebruik kunnen er darmontstekingen ontstaan en de darmen raken eraan gewend dat ze met hulp samen gaan trekken. Dus dat kan dan uiteindelijk niet meer zonder hulp.
!!!Alle laxeermiddelen zijn puur een oplossing voor constipatie en dan dient het gebruik van kort duur te zijn. Ze zijn er niet om af te vallen. Lees daarvoor de risico's!!!
Bronnen
gezondhied.be
e-gezondheid.be