Weergeven resultaten 1 tot 14 van 14

Onderwerp: Suikerziekte/Diabetes - Artikels

 1. #1
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Exclamation Suikerziekte/Diabetes - Artikels

  Diabetes


  Wat is diabetes of suikerziekte?
  Diabetes, voluit diabetes mellitus of suikerziekte, is een slepende aandoening waarbij erfelijke en uitwendige factoren zoals vetzucht, infectie, zwangerschap en dergelijke een bevorderende rol kunnen spelen. Het voornaamste kenmerk van de ziekte is een onvoldoende productie van insuline door bepaalde cellen van de alvleesklier in de buikholte.


  Hoe ontstaat diabetes bij de mens?
  De alvleesklier is een gekwabd gebouwd orgaan van 15-20 cm lengte, reikend van de bocht van de twaalfvingerige darm tot aan de milt. De alvleesklier voert zijn klierproducten via een buisje naar de darmen (exocriene functie) en geeft ook hormonen rechtstreeks af aan de bloedbaan. In het laatste geval worden door groepjes cellen (de zogenoemde eilandjes van Langerhans) stoffen gemaakt en afgescheiden van de bloedbaan.

  Van de verschillende soorten cellen in deze eilandjes produceren de bèta-cellen insuline. Onderzoek heeft uitgewezen dat diabetes ontstaat als de kliercellen niet meer of onvoldoende in staat zijn werkzame insuline te produceren en af te scheiden. Dit kan zowel bij kinderen en jeugdigen als bij volwassenen en ouderen gebeuren. Hoe en waarom de cellen in de alvleesklier er plotseling mee ophouden is in vele gevallen niet bekend.


  Wat is de betekenis van insuline voor ons lichaam?
  Insuline heeft in ons lichaam alles te maken met een soort suiker: glucose. Glucose is van grote betekenis voor alle cellen en weefsels, omdat we deze suiker als voornaamste brandstof gebruiken. De glucose moet daartoe de cellen binnendringen en insuline zorgt daar onder andere voor.

  De glucose wordt in de cellen verbrand en levert energie. Indien er geen of te weinig werkzame insuline is wordt er onvoldoende glucose in de cellen opgenomen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de werking van verschillende organen. De hersenen werken slecht zowel met een te hoog als met een te laag suikergehalte van het bloed.


  Bestaat er één of zijn er meerdere typen diabetes?
  We kennen op dit moment twee soorten suikerziekte:

  *Type I
  De eerste (aangeduid als type I) wordt jeugddiabetes of juveniele suikerziekte genoemd. In dit geval maakt de alvleesklier zo goed als geen insuline. De aandoening openbaart zich plotseling, als het ware van de ene dag op de andere, zowel bij kinderen als bij jeugdigen. De werkzaamheid van de cellen in de alvleesklier loopt langzaam terug, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen. Men spreekt dan ook wel van een insuline-afhankelijke aandoening.

  *Type II komt voornamelijk voor bij volwassenen en ouderen. De aandoening treedt in het algemeen op bij mensen die te dik zijn. Er is vaak sprake van een relatief insuline-tekort omdat de stofwisseling van het lichaam veel glucose gebruikt. Men spreekt van een niet-insuline-afhankelijke aandoening.


  Komt diabetes veel voor?
  Ja. In Nederland en België hebben naar schatting
  500.000 mensen suikerziekte. Meestal openbaart diabetes zich op wat oudere leeftijd. Over de gehele wereld zijn er tussen 25 en 30 miljoen mensen die aan deze ziekte lijden. De frequentie van voorkomen bedraagt ongeveer 2 procent.


  Is diabetes erfelijk?
  Type I-diabetes is inderdaad enigszins erfelijk. De aandoening komt in bepaalde families wat vaker voor dan gemiddeld. Mensen die zo'n erfelijke aanleg hebben, zijn gevoeliger voor invloeden van buitenaf die als het ware een laatste zetje kunnen geven. Dat kan een simpele virusinfectie zijn met vrij banale virussen die een griepje of verkoudheid veroorzaken. Zo'n virus kan bij iemand die aanleg voor diabetes heeft de alvleesklier beschadigen. Er zijn overigens al heel wat theorieën over dit onderwerp opgesteld, maar er kunnen nog geen echt definitieve conclusies worden getrokken.


  Kan iedereen diabetes krijgen?
  Zolang de vraag naar het ontstaan van diabetes nog niet is opgelost, kan die nooit worden gesteld. Wel is er een aantal factoren dat invloed heeft op het ontstaan van diabetes. Iemand wiens ouders of andere familieleden diabetes hebben, heeft een grotere kans om deze aandoening te krijgen. Het duidelijk worden (manifest worden) dat iemand diabetes heeft, wordt versterkt of versneld door vetzucht. Dit betekent dat diabetes eerder optreedt bij dikke mensen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die ouder zijn dan 45 jaar.


  Wat zijn de belangrijkste verschijnselen van diabetes?
  Er zijn een paar kenmerkende verschijnselen die veel voorkomen:
  - vaak urineren;
  - veel drinken;
  - snelle vermoeidheid;
  - eventueel vermagering.


  Waarom is de urineproduktie bij diabetes verhoogd?
  Als iemand diabetes heeft, dan kan het lichaam de glucose niet voldoende verbranden of bewaren en blijft die glucose in het bloed circuleren. De hoeveelheid glucose in het bloed stijgt daardoor. De nieren gaan het teveel aan glucose lozen met de urine.

  Bij de uitscheiding van glucose door de nier is extra water nodig. Dit is ook de reden dat men veel drinkt. Er is veel water nodig om de grote hoeveelheden glucose uit het lichaam te verwijderen. De diabeet zal vaak een sterk dorstgevoel hebben en daarom veel gaan drinken.


  Waarom treedt bij diabetes vaak vermagering op?
  Omdat het lichaam de koolhydraten uit het voedsel niet gebruikt zoals het zou moeten, kan dat betekenen dat de diabeet snel vermagert. Veel glucose verdwijnt immers met de urine, zonder dat de patiënt er iets aan heeft. Maar het lichaam blijft behoefte hebben aan glucose om energie te maken. En daarom gaat het lichaam de eigen vet- en eiwitvoorraad aanspreken. Dit is de verklaring van de snelle vermagering bij diabeten.

  Het bovenstaande verklaart ook waarom men snel vermoeid is. Omdat de voedingsstoffen onvoldoende voor energieproductie benut worden, kan er vaak een zwak gevoel voorkomen.


  Komen bij diabetes nog andere ziekteverschijnselen voor?
  Iemand met suikerziekte kan nog een of meer van de volgende verschijnselen hebben:
  - wazig zien;
  - slecht genezende wondjes of schrammen;
  - hardnekkige jeuk;
  - last van steenpuisten, huiduitslag;
  - regelmatige infecties zoals een blaasontsteking;
  - vaatstoornissen.
  Het is raadzaam, wanneer men een van deze verschijnselen bemerkt, dit te bespreken met de arts.


  Kan ik met diabetes blijven werken?
  Hierop past een volmondig "ja". Een diabeet kan normaal blijven werken. De situatie behoeft zelfs niet van invloed te zijn op de aard van het werk. Normaal werken draagt er juist toe bij, dat men een normaal levenspatroon behoudt: op een vaste tijd eten, regelmatige lichaamsbeweging, op zijn tijd ontspannen.

  Een regelmatig leven is van wezenlijke betekenis om suikerziekte onder controle te krijgen en te houden. Zolang er bij onregelmatig werk een zekere regelmaat is, kan ook deze vorm van werken geel goed worden uitgeoefend door diabetici.

  Zie vervolg...
  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 13-11-09 om 17:48
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 2. #2
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Diabetes

  (vervolg artikel)

  Hoe staat het met kinderen krijgen bij diabetes?
  Ee diabeet is in ieder opzicht - emotioneel, intellectueel, lichamelijk, enzovoort - een even goede huwelijkspartner als een niet-diabeet. Diabetes behoeft tegenwoordig ook geen belemmering voor het ouderschap meer te zijn.

  Het is echter wel belangrijk dat de vrouw zich onder nauwgezette medische controle stelt en dat de zwangerschap door deskundigen wordt begeleid. Het is in het belang van de ongeboren vrucht dat de concentratie van suiker in het bloed perfect op het juiste peil wordt gehouden. Een te hoog bloedsuikergehalte kan aanlegstoornissen bij het kind tot gevolg hebben, bijvoorbeeld hartgebreken.

  Aan het einde van de zwangerschap kan een te hoog bloedsuikergehalte ervoor zorgen dat het kind eveneens met een verhoogd bloedsuikergehalte wordt geboren. Wanneer de alvleesklier van het kind normaal werkt, en dat is bijna altijd het geval, kan het kind direct na de geboorte een zogenoemde hypo krijgen.

  Een mogelijk probleem zou de erfelijkheid kunnen geven. Inderdaad is de mogelijkheid een kind met diabetes te krijgen, groter wanneer een of beide ouders suikerziekte hebben. Het percentage gevallen waarin dit gebeurt, is echter zo laag, dat het onjuist is dat men zich daar vooraf zorgen over maakt. Hoewel het altijd aan te bevelen is om over dit onderwerp met de behandelend arts van gedachten te wisselen, kan ook hij niet voorspellen hoe groot de kans is, dat men een kind met diabetes zal krijgen.


  Kan het doormaken van een zwangerschap aanleiding geven tot diabetes?
  Waarschijnlijk is een zwangere vrouw meer vatbaar voor diabetes dan een niet-zwangere. Er zijn aanwijzingen dat personen die diabetes tijdens de zwangerschap hebben doorgemaakt, een groter risico hebben op latere leeftijd diabetes te krijgen. De enige preventieve maatregel die daartegen kan worden genomen, is voorkomen dat men te zwaar wordt. Overgewicht is een factor die tot de ontwikkeling van diabetes bijdraagt.


  Is een kind met diabetes anders dan zijn leeftijdgenootjes?
  Een kind met diabetes kan en mag bijna alles doen wat de leeftijdgenootjes die dit niet hebben, ook doen. Er is één ding dat beslist niet mag: zich volstoppen met snoep en zoetigheden. En wat voor volwassenen ook geldt, een zekere regelmaat moet er zijn: gezonde maaltijden, voldoende lichaamsbeweging en op gezette tijden een bezoek aan de dokter. Wel is het zo, dat vrijwel ieder kind met diabetes zichzelf moet injecteren met insuline.

  Ieder kind heeft behoefte aan liefde en geborgenheid. De taak van de ouders is ervoor te zorgen, dat het kind niet anders dan andere kinderen wordt grootgebracht. Te veel zorgzaamheid is uit den boze.


  Kan ik met diabetes gewoon met vakantie?
  Zolang het mogelijk is het dieet goed te volgen, kan iedereen met vakantie, naar welke plaats ter wereld dan ook. Bij de voedingsadviezen is de hulp van een diëtiste onmisbaar. Van belang is echter wel, dat veel ziektekostenverzekeringen alleen in eigen land van kracht zijn, zodat het noodzakelijk is een extra verzekering voor de duur van de vakantie af te sluiten. Dat men voldoende tabletten of insuline mee moet nemen, spreekt vanzelf. Van belang is het dragen van een identiteitsplaatje of kaartje. En bij ziekte, ook en speciaal in het buitenland, geldt: altijd een arts raadplegen en de klachten nooit onderschatten.


  Wat zijn met diabetes de beste voorbereidingen voor een reis?
  Zorg voor voldoende voorraad, en vergeet uw reserverecepten niet. Verdeel uw medicijnen over de handbagage van u en uw reisgenoten, om problemen bij diefstal en verlies te voorkomen. Gebruikt u insuline neem dan 2 keer zoveel mee als u denkt nodig te hebben; in de warmte kunt u aangeprikte flesjes niet erg lang (circa drie weken) bewaren, waardoor u insuline zou moeten weggooien.
  Zorg naast uw tabletten of insuline voor:
  - extra injectiemateriaal;
  - glucagon;
  - zelfcontrolemateriaal;
  - alcoholdoekjes;
  - glucosetabletten;
  - druivensuiker.
  Praat vooraf met uw arts over uw reisplannen. Hij kan u vertellen hoe u moet handelen bij eventuele ziekte, tijdverschillen en andere onregelmatigheden. Breng uw reisgenoten tijdig op de hoogte van uw diabetes en vertel ze wat er te doen staat bij hypo's en hypers. Kies iemand uit die u eventueel glucagon toe kan dienen en leg uit hoe dat in z'n werk gaat. Natuurlijk is het ook verstandig om vooraf uw dieetwensen kenbaar te maken.


  Welke maatregelen moet ik met diabetes nemen voor tijdens de reis?
  Het is handig om steeds een klein schoudertasje bij u te dragen waarin alles zit wat u onderweg nodig kunt hebben. Zoals insuline, injectiemateriaal, medicijnen, druivensuiker, glucagon en extra brood. Dat laatste is erg belangrijk bij eventuele vertraging.

  Reist u per vliegtuig, stop uw insuline dan nooit in uw koffer. In het bagageruim dalen de temperaturen tot ver onder het vriespunt, en eenmaal bevroren insuline kunt u niet meer gebruiken.

  Heeft u last van reisziekte, neem daar dan vooral tabletten tegen in. En kunt u door misselijkheid echt geen hap door uw keel krijgen, dan kan wat druivensuiker (of suikerhoudende frisdrank) voor de benodigde koolhydraten zorgen. Al blijft het een noodoplossing.

  Bij verre reizen krijgt u te maken met tijdsverschillen. Vliegt u naar het westen, dan wordt de dag langer, verloopt de reis oostwaarts dan wordt de dag korter. Zulke tijdsverschillen hebben invloed op uw insulinebehoefte. Vraag daarom vooraf advies aan uw huisarts.

  Zie vervolg...
  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 13-11-09 om 17:51
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 3. #3
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Diabetes

  (vervolg artikel)

  Wat is het doel van de behandeling van diabetes?
  Allereerst moeten de verschijnselen van de ziekte verlicht of geheel verdreven worden. Heeft men tot op heden niets van diabetes gemerkt, dan is het doel te voorkomen dat er zich verschijnselen voordoen. Kortom: de behandeling is er allereerst op gericht dat men een normaal leven kan leiden.

  In de tweede plaats is het noodzakelijk dat door de behandeling complicaties voorkomen worden. Een voor het geval dat die complicaties al bestaan, moet men ervoor zorgen dat ze zich niet verder ontwikkelen.

  Om dat doel te bereiken is het nodig, dat men zich aan een aantal regels houdt, die de arts stelt. Heel belangrijk zijn de voedingsadviezen, die zo veel mogelijk aan de smaak en de behoefte worden aangepast.

  Geen twee gevallen van diabetes zijn gelijk en daarom geldt het voorschrift van de arts alleen de persoon in kwestie. Het is daarom van het grootste belang dat men nauw met de arts samenwerkt. Het betekent dat men alle veranderingen die in de conditie optreden, terstond aan de arts moet doorgeven: reacties op medicijnen, waaronder ook gewone verkoudheid of het feit dat men zich vreselijk misselijk voelt.

  Dit houdt natuurlijk niet in, dat men voor elke kleinigheid naar de behandelend arts moet gaan. Een telefoontje naar de arts kan in de meeste gevallen voldoende zijn.  Hoe staat het met de voeding bij diabetes?
  Uw arts of uw diëtiste heeft u ongetwijfeld een voedingsadvies aangeboden; bij sommige van u is zo'n voedingsvoorschrift de enig noodzakelijke therapie voor diabetes.

  Vaak is er sprake van een zekere mate van overgewicht bij volwassenen. Bij de meeste volwassen diabeten dient het voedingsadvies dan ook vooral om de overtollige kilo's kwijt te raken. Daarom bevat uw voeding minder calorieën of joules dan er in werkelijkheid nodig zijn. Hierdoor wordt het lichaam gedwongen het eigen vet als energiebron aan te spreken.

  Is het normale gewicht eenmaal bereikt, dan wordt het aantal calorieën zodanig vermeerderd, dat men in staat is zijn normale gewicht te handhaven.

  Zorgen voor een normaal lichaamsgewicht is iets wat een diabeet bij uitstek moet doen, omdat hij de suiker in zijn bloed op het juiste niveau moet houden. Zelfs al is het gewicht normaal, dan blijft het voedingsvoorschrift, aangepast aan de nieuwe omstandigheid, nog van kracht.

  Een van de eerste regels is om de hoeveelheid koolhydraten op een bepaalde hoogte vast te stellen. Dit is afhankelijk van het aantal voorgeschreven calorieën en daar dit vaak een ingewikkelde berekening is, is het verstandig om hiervoor naar een diëtiste te gaan. Aan de hand van de hoeveelheid koolhydraten wordt tevens eventueel het aantal eenheden insuline bepaald.


  Waarom wordt in de voeding bij diabetes de hoeveelheid koolhydraten aangepast?
  Eigenlijk ligt de reden voor de hand. In tegenstelling tot mensen zonder diabetes kan de suikerzieke zijn productie aan insuline niet meteen voldoende (hoog genoeg) opvoeren als hij een stevige maaltijd met veel koolhydraten gebruikt. Hoe meer koolhydraten, des te meer insuline is er nodig.

  Is er maar een licht tekort aan insuline, dan wordt het voedingsvoorschrift aangevuld met het voorschrijven van tabletten; is er een groot tekort aan insuline, dan dient men zichzelf insuline in te spuiten.

  De hoeveelheid eiwitten in de voeding voor diabeten wordt voorgeschreven al naar gelang het lichaamsgewicht en de lichaamslengte. Eiwitten zorgen voor de opbouw, de vernieuwing en de groei van het lichaam.

  De rest van de calorieën producenten zijn de vetten. Het is verstandig om de hoeveelheid vetten overeen te laten komen met 1/3 van de benodigde hoeveelheid calorieën. De vetten worden weer onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten. Als het mogelijk is, is het gunstig om van beide soorten evenveel te gebruiken.


  Hoe belangrijk is voeding bij diabetes?
  Zeer belangrijk. Niet-insuline-afhankelijke diabeten (type II) kunnen door de juiste voeding soms zelfs helemaal genezen. Insuline-afhankelijke diabeten (type I) kunnen er hun insuline mee reguleren, ook als er pieken in het energieverbruik zijn, zonder het aantal te spuiten eenheden insuline te wijzigen.

  Daarom is het voor iedere diabeet van belang een fundamentele kennis van de voedingsleer te hebben. Wanneer men weet hoe het lichaam het voedsel verwerkt, geeft dat inzicht in de specifieke eigen situatie van de diabeet. Deze kennis maakt het makkelijker zich aan de regels te houden.


  Zijn de voedingsvoorschriften bij diabetes streng?
  Nee, eigenlijk niet. In principe kan een diabeet alles eten. Hij moet wel zijn maaltijden wat meer spreiden. Dat betekent 5 of 6 maaltijden in plaats van de gebruikelijke 2 of 3. Hij moet ook de portiegrootte in de gaten houden en niet alle koolhydraten in één keer naar binnen werken. Voor de rest kan hij, binnen de grenzen van zijn calorieën behoefte, naar hartelust variëren.

  Wanneer hij bijvoorbeeld 's morgens eens geen zin heeft in brood, kan hij rustig in plaats van een boterham een glas sinaasappelsap drinken, daar zitten namelijk ongeveer evenveel koolhydraten in. Veel diabeten denken trouwens dat ze ongezoet sinaasappelsap in ongelimiteerde hoeveelheden kunnen drinken. Dat is een misverstand. Er zit dan misschien geen suiker in, maar wel degelijk een flinke hoeveelheid koolhydraten.

  Hetzelfde geldt voor andere producten. wanneer er geen suiker in zit, wil dat nog niet zeggen dat ze dan ook geen andere koolhydraten bevatten.


  Kan iemand met een insuline-afhankelijke diabetes (type II) alleen met een dieet af?
  Mogelijk wel wanneer de aandoening licht is en men een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliest. In de meeste gevallen van type II wordt de diabetes in gang gezet door de gewichtstoename, zelfs wanneer men er betrekkelijk mager uitziet.

  Wanneer bijvoorbeeld een 50-jarige man met een type II-diabetes en een gewicht van meer dan 90 kg - een vermeerdering van slechts 7 tot 8 kg vergeleken met zijn 21e jaar toen hij nog geen diabetes had - deze extra pondjes kwijt zou raken, dan zou er veel van zijn diabetes verdwijnen. In zo'n geval zou de enige manier om te vermageren een uiterst streng dieet van 400 tot 800 calorieën zijn.


  Wat is de betekenis van lichaamsbeweging bij diabetes?
  Elke lichamelijke inspanning, zoals wandelen, werken en zelfs gewoon ademhalen, kost energie. Normaal wordt deze energie verkregen door verbranding van het voedsel dat men eet. Bij de niet-diabeet regelt insuline de hoeveelheid suiker en daarmee de hoeveelheid energie die nodig is.

  Uit onderzoek is gebleken, dat bij de type II-diabeet lichaamsbeweging - dat wil zeggen gedurende 6 tot 10weken lang driemaal per week gedurende een half uur of langer zodanig oefenen dat men 50 procent van de maximale aërobe capaciteit bereikt - in feite de insulinewerking verbetert en dat de bloedsuiker beter onder controle gehouden kan worden.

  Type I-diabeten moeten wat voorzichtiger zijn en leren hoe zij met hun voedsel- en insulinebehoefte kunnen omspringen dat zij geen hypo krijgen. Anderzijds moet de type I-diabeet ook niet het idee krijgen dat door lichaamsbeweging de bloedsuiker altijd zal dalen.

  Lichaamsbeweging is tevens van groot belang voor hart en bloedvaten. Diabeten lopen een hoger risico aandoeningen van hart en bloedvaten te krijgen.

  Zie vervolg...
  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 13-11-09 om 17:57
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 4. #4
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Diabetes

  (vervolg artikel)

  Roken en het gebruik van een anticonceptie-pil met een hoog oestrogeengehalte dient eveneens door mensen met diabetes vermeden te worden.


  Is een oefenprogramma noodzakelijk bij diabetes?
  Ja, want men komt zelf niet gemakkelijk tot een vast schema van oefeningen. Tevens is het van belang gedurende een normale werkdag zo fit mogelijk te blijven. Hieronder volgen enkele aanwijzingen:
  - Kleine afstanden kan men veel beter te voet afleggen dan rijden. Wandelen is niet alleen gezond, maar het is ook ontspannend.
  - Maak van de trap gebruik in plaats van de lift als u een of twee verdiepingen hoger moet zijn. Deze beweging bevordert de bloedsomloop en traint de spieren.
  - Als u lang achter elkaar moet zitten, sta dan vaak op en rek u een paar keer uit. Ga ook eens een paar maal op uw tenen staan, dit houdt de bloedcirculatie gaande.
  - Als u uw favoriete sport of bezigheid beoefent, vraag dan aan de arts hoe dikwijls u dit mag doen.
  - Bel de arts als u van plan bent meer dan de gewone inspanning te verrichten of wanneer u een drukke dag voor de boeg hebt; hij kan u vertellen wat u precies moet doen om de extra inspanning te compenseren.


  Wat zijn noodsituaties of complicaties van diabetes?
  Zowel een te laag als een te hoog bloedsuikergehalte kan grote problemen opleveren. Is de bloedsuiker te laag, dan spreekt men van een hypoglykemisch coma, ook wel kortweg hypo. Vergeet de diabeet insuline te spuiten wanneer dit wel nodig is, dan kan een diabetisch coma ontstaan, waardoor men bewusteloos raakt.

  Op de lange duur, meer van chronische aard, kunnen complicaties van de kant van de bloedvaten ernstige problemen opleveren.

  Een andere complicatie betreft infecties. Diabeten zijn meer vatbaar voor infecties, speciaal huidinfecties, dan andere mensen. En van alle huidinfecties zijn de infecties aan de voeten het meest berucht. Daarom moet men zelfs aan het kleinste wondje de grootst mogelijke aandacht besteden.

  Ernstige huidinfecties kunnen de oorzaak zijn van een diabetisch coma. Het belang van vroegtijdig melden is vooral hierin gelegen, dat de infectie vooraf gaat aan het coma en bij tijdige behandeling behoeft de diabeet niet ernstig ontregeld te worden.


  Wat is de betekenis van een retinopathie als complicatie bij diabetes?
  Tegen de achterkant van onze oogbol zit het netvlies. Een soort "omgekeerde beeldbuis" die beelden opvangt en via de oogzenuw naar de hersenen doorseint. De cellen van het netvlies hebben veel zuurstof nodig, die wordt geleverd door haarfijne bloedvaatjes.

  Tengevolge van diabetes kunnen die vaatjes echter dichtslibben; de zuurstofaanvoer stagneert en dat is slecht voor de cellen. Op die probleemplekken kan een wildgroei van vaatjes ontstaan, die tal van narigheid (bloedingen) veroorzaakt waardoor het gezichtsvermogen wordt aangetast.

  Deze aandoening wordt retinopathie (= ziekte van het netvlies). Dankzij moderne methoden en apparatuur is retinopathie steeds vroeger op te sporen, waardoor een tijdige behandeling mogelijk wordt. Ga daarom regelmatig naar de oogarts voor controle.


  Wat is de betekenis van een diabetische neuropathie als complicatie van suikerziekte?
  Diabetische neuropathie is een typische diabetescomplicatie: een aantasting van de zenuwbanen vooral in handen en voeten. Bij de één uit zich dat in overgevoeligheid en hevige pijnen, bij de ander juist in afname van het gevoel. En dat laatste kan weer ander leed veroorzaken: door de gevoeligheid worden kleine wondjes of ontstekingen (zoals aan de voeten) minder snel opgemerkt. Heeft iemand daarbij hoge bloedglucosewaarden (die immers de genezing bemoeilijken) dan kunnen zulke "onschuldige" wondjes uitgroeien tot grote afwijkingen met desastreuze gevolgen.

  Besteed daarom aandacht aan uw lichaam, met name aan handen en voeten. Zorg voor hygiëne, draag goede sokken en goed schoeisel. Naar een echt geneesmiddel tegen neuropathie is men nog op zoek, maar gebleken is at normale bloedsuikerwaarden verbetering opleveren.


  Wat zijn de kenmerken van een hypo (hypoglykemisch coma)?
  Als er meer insuline wordt gespoten dan nodig is voor het lichaam, daalt het gehalte aan glucose in het bloed. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren omdat men te weinig heeft gegeten of per ongeluk te veel insuline heeft gespoten. Ook door lichamelijke inspanning kan het suikergehalte in het bloed dalen. Dit lage suikergehalte wordt hypoglykemie of kortweg hypo genoemd. In zo'n situatie raakt vooral de functie van de hersenen gestoord. Zo'n hypo gaat dan gepaard met:
  - zweten;
  - trillen;
  - hongergevoel;
  - sufheid;
  - misselijkheid;
  - vage onrustgevoelens.
  In ernstige gevallen kan bewusteloosheid optreden.


  Hoe ontstaat een diabetisch coma en wat zijn de verschijnselen?
  Deze toestand van bewusteloosheid (coma) ontstaat wanneer de diabeet vergeet insuline te spuiten of tabletten in te nemen, het niet zo nauw neemt met de voedingsadviezen of wanneer er een infectie of andere ziekte in het spel is. De bloedsuiker stijgt erg sterk (hyperglykemie) en de urine bevat veel suiker. De suikerziekte is dan niet onder controle. De verschijnselen van zo'n coma zijn:
  - misselijkheid en braken;
  - duizeligheid;
  - diepe en snelle ademhaling;
  - pijn in de bovenbuik;
  - hoofdpijn;
  - dorst.
  Een dergelijk coma vereist behandeling door een arts.


  Zijn er belangrijke voordelen in het gebruik van humane (menselijke) insuline?
  De varkensinsulinen die tot nu toe veel gebruikt werden zijn sterk gezuiverd. De verdere zuivering door humane insuline zal slechts zeer gering zijn. Het verschil tussen beide is dan ook niet groot. Niet iedere diabeet kan overigens omgezet worden op humane insuline. Soms is iemand moeilijk in te stellen. Dan is humane insuline een van de mogelijkheden.

  Zie vervolg...
  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 13-11-09 om 17:57
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 5. #5
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Diabetes

  (vervolg artikel)

  Wat zijn de voordelen van een insulinepompje?
  In theorie heeft het pompje een aantal voordelen. In de eerste plaats zal de continue toediening van insuline een grotere soepelheid toelaten van de grootte van de maaltijden en het tijdstip hiervan. Een tweede voordeel van het pompje is dat men zowel de door inspanning uitgelokte hypo kan vermijden, als de op het onjuiste moment spontaan vrijkomende hoeveelheid insuline, waardoor onverwachte perioden van hypoglykemie kunnen ontstaan.


  Kan ik ook zo'n insulinepompje krijgen?
  Als men alles doet wat mogelijk is bij de behandeling van de suikerziekte - dieet, lichaamsbeweging, het zo goed mogelijk ingesteld houden van de insuline - dan doet het er eigenlijk niet toe of men insuline via een pompje toedient of via een zorgvuldig uitgestippelde injectieweg. Met elk van deze systemen kan men dezelfde mate van instelling bereiken.

  Van groot belang is of men het instrumentje kan hanteren. Het pompje is niet het magisch antwoord op de controle van de bloedsuiker. Om het pompje zo doelmatig mogelijk te gebruiken, moet men nauwkeurig aandacht schenken aan de voeding, lichaamsbeweging en insuline en moet men de bloedsuiker regelmatig in de gaten houden. Het pompje blijft maar een van de mogelijkheden om insuline toe te dienen.


  Kan ik als zelfcontrole een bloedtest uitvoeren?
  Een goede manier om zelf de glucosewaarden van uw bloed te bepalen, is de bloedtest. Daarvoor prikt u een druppeltje bloed uit uw vinger, dat u op een speciaal teststrookje aanbrengt. Deze teststrookjes bevatten een stof die van kleur verandert naarmate er meer of minder glucose in uw bloed zit. Door de verkregen kleur te vergelijken met de kleuren op de verpakking, kunt u aflezen of uw bloed te veel, te weinig of voldoende glucose bevat.

  Er zijn ook handige elektronische bloedglucosemeters op de markt, die de waarden duidelijk op een afleesvenstertje (display) weergeven. Een uitkomst voor wie niet zo scherp ziet of moeilijk kleuren kan onderscheiden. Bovendien werken deze apparaatjes nauwkeuriger dan bovengenoemde strookjes, waardoor ze een betrouwbaar hulpmiddel vormen bij zelfregulatie (het zelf "bijstellen" van de bloedglucosewaarden).

  Streef er steeds naar dat uw bloedglucosewaarden tussen de 4 en 8 mmol/l liggen, en zeker niet boven de 10 mmol/l uitkomen. Zo voelt u zich het prettigst en houdt u de risico's zo klein mogelijk.


  Diabetes; kan ik zelf een urinetest uitvoeren?
  Wanneer ons bloed teveel glucose bevat, halen de nieren die overmaat uit het bloed en lozen die via de urine. Om vast te stellen of er glucose in uw urine zit, kunt u zelf den urinetest doen; met teststrookjes die aangeven of er glucose in de urine zit. Het voordeel van deze methode is, dat u haar vrijwel overal kunt toepassen. Een nadeel is dat de uitkomsten niet echt betrouwbaar zijn: uw plas is in een aantal uren "opgebouwd" en de gevonden waarde zegt dus niet veel over het moment waarop u meet. De urineglucosetest kunt u dan ook beter beschouwen als aanvulling op de bloedglucosetest.

  Er bestaan ook strips waarmee de aanwezigheid van ketonen in de urine kan worden aangetoond. Ketonen worden als bijproduct uitgescheiden wanneer ons lichaam (bij een hoge bloedglucosespiegel) overschakelt op de verbranding van vetten.

  De aanwezigheid van deze ketonen wijst erop dat de stofwisseling begint "af te glijden" en zo'n situatie is schadelijk. Heeft u veel glucose in uw bloed of urine aangetroffen, dan is het raadzaam om ook op ketonen te testen.


  Wanneer kan ik het beste zelfcontrole van bloed of urine uitvoeren?
  Nu is het echt niet de bedoeling dat u de hele dag angstvallig de score van uw bloed of urine in de gaten houdt. Zelfcontrole is geen "bangmakerij", maar een manier om zekerheid te verkrijgen over uw lichaam. Dat kunt u op vaste tijden doen maar ook op momenten dat u twijfelt, dus:
  - als u anders eet dan normaal (op vakantie bijvoorbeeld);
  - als u zich niet fit voelt;
  - als u zich extra heeft ingespannen;
  - als u uit uw doen bent (opwinding, stress);
  - bij griep, verkoudheid, etc.
  Bedenk daarbij dat u door regelmatige zelfcontrole uw lichaam beter leert kennen. Allereerst kunt u uw gevoel "trainen" door te meten als u vermoedt dat u te weinig (hypo), of juist te veel glucose (hyper) in uw bloed heeft. Daarnaast kunt u proberen de oorzaken van schommelingen op te sporen. Daarom is het ook zo belangrijk dat u iets met de uitkomsten van uw controle doet. Noteer ze en voorzie ze van commentaar zoals "te veel gegeten", "griep", "hard gewerkt", "boog geweest", "slecht geslapen", etc. U zult merken dat u uw diabetes dan steeds beter gaat hanteren, en daardoor voelt u zich zekerder.

  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 13-11-09 om 17:59
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 6. #6
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Met magnesium minder risico op diabetes - Artikel

  Met magnesium minder risico op diabetes

  Volgens de resultaten van een Zweeds onderzoek, vermindert het risico om diabetes te krijgen aanzienlijk indien men voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan magnesium. Chocolade is echter niet de enige bron van het mineraal…

  In de geïndustrialiseerde landen komt diabetes type II de laatste jaren steeds vaker voor. In België worden jaarlijks 23.500 nieuwe patiënten geregistreerd. Daarbij is overgewicht een zeer belangrijke risicofactor. Het is trouwens opvallend dat de groeicurve van obesitas en die van diabetes type II een aantal gelijkenissen vertonen.

  Daarbij zijn er nog talrijke studies die de invloed van een aantal voedingsfactoren op het risico op diabetes onderzoeken. Zij tonen aan dat het gewicht – en dus de dagelijkse aanvoer van calorieën – een zeer belangrijke factor is, maar dat ook andere elementen van onze voedingsgewoonten een doorslaggevende rol spelen in het feit of men al dan niet diabetes zal krijgen.


  Magnesium steekt er bovenuit

  Bij de voedingsstoffen die de laatste jaren het onderwerp zijn van intens onderzoek in de preventie van diabetes, wordt magnesium, naast sommige voedingsvezels, meer en meer aanbevolen.

  Het is dus met kennis van zaken dat Zweedse onderzoekers de resultaten van zeven verschillende studies hebben vergeleken in het kader van wat men in wetenschappelijke kringen een meta-analyse of literatuurstudie noemt.

  In het totaal gaat het om 280.000 mensen die deelgenomen hebben aan de verschillende studies.
  Daarvan hebben bijna 11.000 mensen diabetes type II gekregen tijdens de duur van het onderzoek. De hoeveelheden magnesium die deze mensen dagelijks innamen, varieerden van 168 mg tot 348 mg. Bij de man, bedraagt de aanbevolen hoeveelheid 420 mg per dag. Bij de vrouw, is dat iets minder, namelijk 330 mg.

  Volgens de meta-analyse reduceert elke bijkomende inname van 100 mg magnesium het risico om diabetes type II te krijgen met 15%. De onderzoekers schrijven de potentiële beschermende invloed van magnesium toe aan het feit dat magnesium de cellen gevoeliger maakt voor insuline.


  Bladgroen

  Aanwezig in talrijke voedingsmiddelen, maakt magnesium deel uit van de chemische samenstelling van groene chlorofyl (bladgroen). Het zal u dus niet verbazen dat magnesium in relatief grote hoeveelheden voorkomt in groenten.

  De studies die door de Zweedse onderzoekers werden ontleed, tonen trouwens aan dat een grote consumptie van bonen, volle graangewassen, noten, fruit en groenten de beste bescherming biedt tegen diabetes.

  Producten op basis van soja zijn eveneens zeer rijk aan magnesium. Een sojadrankje van 250 ml bevat gemiddeld 100 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid magnesium vindt u in vier sneetjes volkorenbrood, 80 gram havermout, 45 gram noten, 200 gram spinazie, 100 gram zwarte chocolade
  (550 kcal!) of drie bananen. Belangrijke hoeveelheden magnesium treft u ook aan in eieren, melk en sommige vissoorten (kabeljauw…).


  Meer magnesiumrijke voedingsmiddelen eten

  De wetenschappelijke bewijzen zijn nog ontoereikend om magnesiumsupplementen aan te bevelen als preventie van diabetes type II. Op dit ogenblik kan u dus al meer magnesiumrijke voedingsmiddelen en dus wat meer 'groen' eten…, een houding die goed past in onze huidige maatschappij.


  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 13-11-09 om 18:00
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 7. #7

  Standaard Re: Met magnesium minder risico op diabetes

  Citaat Origineel gepost door agnes574 Bekijk Post
  Met magnesium minder risico op diabetes

  Volgens de resultaten van een Zweeds onderzoek, vermindert het risico om diabetes te krijgen aanzienlijk indien men voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan magnesium. Chocolade is echter niet de enige bron van het mineraal…

  In de geïndustrialiseerde landen komt diabetes type II de laatste jaren steeds vaker voor. In België worden jaarlijks 23.500 nieuwe patiënten geregistreerd. Daarbij is overgewicht een zeer belangrijke risicofactor. Het is trouwens opvallend dat de groeicurve van obesitas en die van diabetes type II een aantal gelijkenissen vertonen.

  Daarbij zijn er nog talrijke studies die de invloed van een aantal voedingsfactoren op het risico op diabetes onderzoeken. Zij tonen aan dat het gewicht – en dus de dagelijkse aanvoer van calorieën – een zeer belangrijke factor is, maar dat ook andere elementen van onze voedingsgewoonten een doorslaggevende rol spelen in het feit of men al dan niet diabetes zal krijgen.


  Magnesium steekt er bovenuit

  Bij de voedingsstoffen die de laatste jaren het onderwerp zijn van intens onderzoek in de preventie van diabetes, wordt magnesium, naast sommige voedingsvezels, meer en meer aanbevolen.

  Het is dus met kennis van zaken dat Zweedse onderzoekers de resultaten van zeven verschillende studies hebben vergeleken in het kader van wat men in wetenschappelijke kringen een meta-analyse of literatuurstudie noemt.

  In het totaal gaat het om 280.000 mensen die deelgenomen hebben aan de verschillende studies.
  Daarvan hebben bijna 11.000 mensen diabetes type II gekregen tijdens de duur van het onderzoek. De hoeveelheden magnesium die deze mensen dagelijks innamen, varieerden van 168 mg tot 348 mg. Bij de man, bedraagt de aanbevolen hoeveelheid 420 mg per dag. Bij de vrouw, is dat iets minder, namelijk 330 mg.

  Volgens de meta-analyse reduceert elke bijkomende inname van 100 mg magnesium het risico om diabetes type II te krijgen met 15%. De onderzoekers schrijven de potentiële beschermende invloed van magnesium toe aan het feit dat magnesium de cellen gevoeliger maakt voor insuline.


  Bladgroen

  Aanwezig in talrijke voedingsmiddelen, maakt magnesium deel uit van de chemische samenstelling van groene chlorofyl (bladgroen). Het zal u dus niet verbazen dat magnesium in relatief grote hoeveelheden voorkomt in groenten.

  De studies die door de Zweedse onderzoekers werden ontleed, tonen trouwens aan dat een grote consumptie van bonen, volle graangewassen, noten, fruit en groenten de beste bescherming biedt tegen diabetes.

  Producten op basis van soja zijn eveneens zeer rijk aan magnesium. Een sojadrankje van 250 ml bevat gemiddeld 100 mg magnesium. Dezelfde hoeveelheid magnesium vindt u in vier sneetjes volkorenbrood, 80 gram havermout, 45 gram noten, 200 gram spinazie, 100 gram zwarte chocolade
  (550 kcal!) of drie bananen. Belangrijke hoeveelheden magnesium treft u ook aan in eieren, melk en sommige vissoorten (kabeljauw…).


  Meer magnesiumrijke voedingsmiddelen eten

  De wetenschappelijke bewijzen zijn nog ontoereikend om magnesiumsupplementen aan te bevelen als preventie van diabetes type II. Op dit ogenblik kan u dus al meer magnesiumrijke voedingsmiddelen en dus wat meer 'groen' eten…, een houding die goed past in onze huidige maatschappij.


  (bron: e-gezondheid.be)
  hallo magnesium chloride .bedoel je dat ?? en waar te koop groetjes mieke

 8. #8

  Question Re: Met magnesium minder risico op diabetes

  hallo
  waar is magnesium chloride goed voor?? dit lees ik nog al eens , voor spieren en botten te versterken?? ben in de overgang met veel klachten !!
  graag antwoord,, groetjes mieke

 9. #9
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Met magnesium minder risico op diabetes

  Hoi Mieke,
  Kijk eens op ruginfo.be als je magnesium chloride intoetst op google!
  Daar staat er info over,maar ik kon het niet kopieeren helaas!
  Sterkte en succes!

  Agnes
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 10. #10
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Met magnesium minder risico op diabetes

  Waar te koop?

  Kijk eens op de volgende misschien heb je er iets aan?
  -www.hartvitaal.nl
  -www.smeetsengraas.nl
  -www.drogisterij.net

  Groetjes Ag
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 11. #11

  Standaard Re: Met magnesium minder risico op diabetes

  kijk voor Diabetes en voedingssupplementen ook eens op: http://www.eurovital.nl

 12. #12
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Standaard Re: Suikerziekte/Diabetes - Artikels

  Loopt uw kind het risico op diabetes?

  Herken de waarschuwingssignalen
  Diabetes is een ernstige chronische ziekte die ontstaat wanneer de pancreas niet genoeg insuline produceert, of wanneer het lichaam de geproduceerde insuline niet efficiënt aanwendt. Insuline is een hormoon dat door de pancreas wordt afgescheiden en ervoor zorgt dat de cellen de glucose die zich in het bloed bevindt, kunnen verwerken en omzetten in energie.
  Wanneer er geen insuline wordt aangemaakt of wanneer die onvoldoende wordt gebruikt, ontstaat er een verhoogde bloedsuikerspiegel (hyperglycemie). Op lange termijn gaat dit gepaard met beschadiging van de organen en weefsels en aftakeling van het lichaam.

  Er zijn twee belangrijke types diabetes:
  *Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die gekenmerkt wordt door de vernietiging van de insulineproducerende cellen in de pancreas. Personen met diabetes type 1 produceren weinig of geen insuline en moeten extra insuline innemen via inspuitingen of een insulinepomp om te overleven.
  Diabetes type 1, oorspronkelijk ook wel jeugddiabetes genoemd, komt het vaakst voor bij kinderen en jong volwassenen.

  Het aantal gevallen van diabetes type 1 bij kinderen en adolescenten neemt jaarlijks met 3% toe. In de groep van niet schoolgaande kinderen neemt de aandoening zelfs toe met 5%. Volgens schattingen worden wereldwijd elk jaar meer dan 70.000 kinderen jonger dan 15 het slachtoffer van diabetes type 1 (wat neerkomt op 200 kinderen per dag).

  *Diabetes type 2 wordt gekenmerkt door insulineresistentie: personen met diabetes type 2 produceren wel insuline, maar kunnen die niet efficiënt aanwenden. Veel lichaamsbeweging en een aangepast dieet kunnen diabetici type 2 helpen om de situatie onder controle te houden. Toch is in de meeste gevallen orale medicatie en extra insuline nodig. Het aantal gevallen van diabetes type 2 bij kinderen zou de volgende 15 jaar met 50% stijgen.

  Dubbele diabetes
  Bij sommige kinderen met diabetes worden zowel symptomen van type 1 als van type 2 vastgesteld. In dit geval spreekt men van hybride, gemengde of dubbele diabetes. Dit fenomeen heeft te maken met de toename van overgewicht.

  Maturity-onset diabetes of the Young (MODY)
  ‘Maturity-onset diabetes of the Young’ (MODY) is een zeldzame vorm van diabetes bij kinderen, die ontstaat doordat een bepaald defectief gen het lichaam aanzet tot een gebrekkige insulineproductie. Deze vorm van diabetes vertegenwoordigt ongeveer 5% van de diabetesgevallen bij kinderen en wordt vaak niet eens opgemerkt.

  Waarom is tijdig herkennen belangrijk?
  Zowel diabetes type 1 als type 2 zijn ernstige aandoeningen en het is dus heel belangrijk tijdig de waarschuwingssignalen te herkennen.
  Zonder voortdurende controle kan de aandoening leiden tot te hoge bloedsuikerspiegels, wat op lange termijn kan leiden tot beschadiging van de organen en weefsels (aantasting hart en bloedvaten, nieraantasting, zenuwaantasting, oogaantasting…).

  Diabetische ketoacidose (DKA)
  Diabetische ketoacidose (DKA) is een levensbedreigende complicatie die zich voordoet wanneer diabetes type 1 onvoldoende wordt opgevolgd.
  DKA komt voor bij ruim 40% van de personen bij wie recent diabetes type 1 werd vastgesteld. DKA is werelwijd de belangrijkste doodsoorzaak en ergste complicatie bij kinderen met diabetes type 1.
  Wanneer DKA niet wordt behandeld, leidt het onvermijdelijk tot de dood. Het volstaat vaak om tijdig de symptomen te herkennen om de ernstige gevolgen van ketoacidose te vermijden.

  Groter risico
  Kinderen met diabetes lopen een groter risico om complicaties op te lopen op jonge leeftijd: ondanks de verbeterde behandelingen krijgen meer dan 50% van de kinderen met diabetes binnen de 12 jaar te maken met complicaties. Een intensieve diabetesbehandeling kan ervoor zorgen dat kinderen een gelukkig en gezond leven kunnen leiden. Maar er kunnen hierdoor ook te lage bloedsuikerspiegels voorkomen, die, wanneer dat vaak gebeurt, kunnen leiden tot een vertraagde hersenontwikkeling en activiteit.
  De eerste tekenen kunnen op elke leeftijd de kop opsteken, ook bij peuters en kleuters.

  Volgende tekenen kunnen bij kinderen wijzen op diabetes:
  * Veelvuldig plassen, bedplassen
  * Buitensporige dorst
  * Toegenomen honger
  * Gewichtsverlies zonder dat daar een reden voor is
  * Onverklaarbare vermoeidheid
  * Gebrek aan interesse en concentratie
  * Troebel zicht
  * Braken en maagpijn (vaak verkeerd afgedaan als griep)

  Bij kinderen met diabetes type 2 kunnen deze symptomen matig zijn of zelfs helemaal ontbreken.
  Herkent u een van deze symptomen, ga dan naar de huisarts. Met een eenvoudige bloedtest kan nagegaan worden of uw kind al dan niet diabetes heeft.

  Meer info: www.worlddiabetesday.org
  www.diabetes-vdv.be

  (bron: gezondheid.be)
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft géén enkele bijwerking

 13. #13

  Premium ++ Account
  Sylvia93's Avatar
  Lid sinds
  26-07-2008
  Locatie
  Noord-Holland
  Posts
  4.188

  Standaard Re: Suikerziekte/Diabetes - Artikels

  Ter aanvulling hier is het artikel over diabetes tijdens de zwangerschap: http://213.206.86.79/showthread.php?t=10309

 14. #14

  Standaard Re: Suikerziekte/Diabetes - Artikels

  Zeer uitgebreid Agnes, super !
  Hier vindt je ook nog een heldere uitleg over suikerziekte.

Soortgelijke onderwerpen

 1. 'Explosie diabetes bij kinderen' - AD.nl
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 28-05-09, 12:20
 2. Ervaringen met Mesos Diabetes Centrum
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Ervaringen met ziekenhuizen in Nederland
  Reacties: 0
  Laatste Post: 10-02-09, 13:29
 3. Diabetes
  By Robertus in forum Diabetes / Suikerziekte Forum
  Reacties: 2
  Laatste Post: 22-05-08, 15:33
 4. Kinderen met diabetes regie over eigen leven - Zorgkrant
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 30-07-07, 12:40
 5. Diabetes
  By Jackie in forum Diabetes / Suikerziekte Forum
  Reacties: 0
  Laatste Post: 16-06-03, 21:38