Weergeven resultaten 1 tot 1 van 1

Onderwerp: Leverziekten - Artikel

 1. #1
  Forum Admin
  Premium ++ Account
  Agnes574's Avatar
  Lid sinds
  13-02-2007
  Locatie
  Gent
  Posts
  7.749

  Exclamation Leverziekten - Artikel

  Leverziekten

  De lever, het grootste orgaan van de mens (1200-1500 gr), is opgebouwd uit miljoenen gelijkvormige cellen, gerangschikt in celbalkjes en lobjes.
  Met de gewone lichtmicroscoop gezien, zijn deze cellen zeer eenvoudig en eenvormig van structuur.


  Inleiding

  Elektronenmicroscopisch bekeken, blijken erin echter talloze celorganellen aanwezig te zijn, een afspiegeling van de vele functies (onder andere vorming van gal, ontgiftende werking, spijsverteringsfuncties, bijdrage aan bloedstolling) van het orgaan.


  Icterus/Geelzucht

  Vele leveraandoeningen gaan gepaard met geelzucht (icterus), een gele verkleuring van huid en slijmvliezen, die wordt veroorzaakt door galkleurstoffen (bilirubine, biliverdine), die niet kunnen afvloeien naar de darm. De intensiteit van de geelzucht is een maat voor het bilirubinegehalte van het bloed.

  Oorzaken van geelzucht (icterus)
  Geelzucht kan het gevolg zijn van verschillende aandoeningen:

  *Hemolytische icterus
  Hierbij is sprake van verhoogde bloedafbraak, waarbij te veel bilirubine wordt gevormd. De urine is donker, ontlasting normaal van kleur.
  De aandoening kan voorkomen bij:
  - hemolytische anemie;
  - resus-antagonisme bij pasgeborenen;
  - grote inwendige verbloedingen, dodelijk bloedverlies;
  - malaria.

  *Afsluitingsicterus
  Hierbij is sprake van een belemmerde galafvoer. Bilirubine en galzure zouten kunnen niet afvloeien en keren terug in de bloedbaan. De urine is donker schuimend. De ontlasting is grijswit en niet gekleurd.
  Deze aandoening kan voorkomen bij:
  - galstenen ingeklemd in de galwegen;
  - ontstekingen in de galwegen;
  - gezwellen (galwegen, pancreas).


  Parenchymicterus

  Deze conditie ontstaat door beschadigingen van de lever. Bilirubine komt door versterf (necrose) direct in de bloedbaan. Dit kan voorkomen bij:
  - leverontsteking (hepatitis);
  - leverstuwing;
  - vergiftigingen, zoals alcohol,tetrachloorkoolstof, bepaalde zuren, enzovoort;
  - voedingsstoornissen, bijvoorbeeld eiwittekort;
  - levercirrose;
  - bloedarmoede.


  Ontstekingen

  Ontstekingscellen kunnen de lever bereiken via de algemene circulatie of vanuit de darm via de poortader. Dit kan leiden tot abcesvorming. De bekendste leverontstekingen worden veroorzaakt door virussen; men onderscheidt thans hepatitis A, B, C, D, E, F en G

  Hepatitis A
  Bij hepatitis A bereikt het virus de lever via besmet voedsel in het darmkanaal. Na een incubatietijd van 2-6weken voelt de patiŽnt zich plotseling ziek en misselijk, moet braken en heeft pijn rechtsboven in de buik. In de lever zijn veel cellen aangetast door het virus.

  De cellen zwellen en blokkeren zo de galafvoer. PatiŽnten genezen meestal volkomen na verloop van 6-8 weken, al zullen nog lange tijd klachten over moeheid en lusteloosheid blijven bestaan. Ook de leverfuncties zijn soms na een jaar nog niet normaal.

  Men herkent de ziekte aan de volgende verschijnselen:
  - gebrek aan eetlust;
  - vermoeidheid;
  - misselijkheid;
  - hoofdpijn;
  - soms een ‘gelig' uiterlijk.
  Dit gaat vergezeld van donkergekleurde urine en lichtgekleurde ontlasting.

  Preventie
  Tegen hepatitis A kan men zich op twee manieren beschermen.
  (1) Als men niet zo vaak op reis gaat en men overweegt een korte reis te maken, dan kan men kiezen voor een injectie met antistoffen (passieve immunisatie). Dit is geen vaccin, want men maakt de antistoffen niet zelf aan, maar krijgt ze toegediend. Gemiddeld blijven deze antistoffen 6 tot 10 weken in het lichaam. Dit is afhankelijk van de ingespoten hoeveelheid en van het lichaamsgewicht. Men zal de antistoffen dus kort voor het vertrek moeten laten toedienen. Na toediening kan op de plaats van de injectie tijdelijk een stijf gevoel optreden. Dit gaat snel weer over.
  (2) Gaat men vaak op reis of blijft men lang weg, dan kan men zich laten vaccineren. Daarbij wordt uw lichaam aangezet tot het maken van antistoffen (actieve immunisatie). Deze antistoffen blijven minimaal 10 jaar in het lichaam aanwezig. Na toediening van het vaccin kan er binnen 24 uur op de plaats van de injectie roodheid, een lichte zwelling en wat pijn optreden.

  Vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, met uitzondering van Noord-Amerika, West-Europa, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland.
  Heeft men eenmaal een hepatitis A-infectie doorgemaakt, dan beschikt men voor de rest van zijn leven over voldoende antistoffen. Of dit inderdaad het geval is kan men via een bloedafname laten controleren.


  Hepatitis B
  Bij hepatitis B wordt het virus overgebracht via besmet bloed (vuile spuiten bij druggebruikers, AIDS-patiŽnten), speeksel, sperma, zweet en vaginale afscheiding. Besmetting kan dus onder andere plaatsvinden bij bloedtransfusie of geslachtsverkeer. De hoeveelheid bloed die besmetting kan veroorzaken, kan onvoorstelbaar klein zijn. De incubatietijd is veel langer dan bij hepatitis A, namelijk 2-6 maanden.

  Men kan de ziekte herkennen aan de volgende symptomen:
  - vermoeidheid;
  - lichte verhoging;
  - verminderde eetlust;
  - hoofdpijn;
  - buikpijn.

  Er is een kans dat men langdurig klachten houdt; bijvoorbeeld chronische vermoeidheid. Tevens loopt men het risico andere mensen te besmetten en kunnen leverbeschadigingen optreden.

  Preventie
  De vaccinatie bestaat uit meerdere injecties. Aangeraden wordt na afloop van de serie het bloed te laten controleren. Soms zijn namelijk meer injecties nodig omdat nog niet voldoende antistoffen zijn opgebouwd. Zodra er voldoende antistoffen in het bloed zitten, biedt het vaccin voor ten minste 10 jaar bescherming.

  Na vaccinatie kan roodheid, pijn of zwelling op de injectieplaats optreden. Dit verdwijnt na ongeveer 48 uur. Sommige mensen hebben een dag of enkele dagen na de vaccinatie wat last van vermoeidheid.

  Vaccinatie wordt aanbevolen voor landen waar hepatitis B voorkomt, en vooral voor mensen die daar voor langere tijd naartoe gaan. Voor mensen die veel met bloedproducten in aanmerking komen, bijvoorbeeld gezondheidsmedewerkers en voor andere risicogroepen, wordt vaccinatie in vrijwel alle landen aangeraden. Er zijn vaccinatieschema's voor hepatitis B waarbij de vaccinaties in een korter tijdsbestek worden gegeven dan gebruikelijk. Dit heeft weliswaar niet altijd de voorkeur, maar is in bepaalde gevallen wel aan te traden.


  Tumoren
  Goedaardige levergezwellen zijn zeldzaam en geven nauwelijks klachten.
  *Primaire kwaadaardige levergezwellen komen in Europa vrij weinig voor, in Afrika en AziŽ daarentegen veelvuldig. Ongeveer 50 procent van de kwaadaardige levergezwellen staat in relatie tot levercirrose. Primaire levercarcinomen kunnen zijn opgebouwd uit cellen die doen denken aan levercellen of die meer gelijkenis vertonen met cellen van de galwegen.
  *Secundaire gezwellen (metastases of uitzaaiingen) komen in de lever buitengewoon veelvuldig voor: in ongeveer 30 procent van alle fatale kankergevallen. De tumorcellen bereiken de lever via de algemene circulatie, poortader of directe invasie.

  De lever is meestal sterk vergroot en doorzaaid met tumorknobbels. De leverfuncties gaan achteruit en afsluiting van de onderste holle ader of galwegen kan optreden.


  (bron: e-gezondheid.be)
  Laatst aangepast door Agnes574 : 08-11-09 om 14:54
  De mooiste dingen in het leven kun je niet zien of aanraken,die moet je in je hart kunnen voelen...

  Het beste medicijn is een hond ... heeft gťťn enkele bijwerking