Weergeven resultaten 1 tot 2 van 2

Onderwerp: PUVA therapie - Artikel

 1. #1
  Premium ++ Account Petra717's Avatar
  Lid sinds
  31-01-2007
  Locatie
  Leven gaat in sneltreinvaart
  Posts
  1.909
  Dagboek berichten
  18

  Exclamation PUVA therapie - Artikel

  PUVA-therapie

  Waar is het voor?
  • psoriasis
  • eczeem
  • lichen planus
  • sommige jeukende huidaandoeningen


  Wat is het?
  Behandeling van huidaandoeningen met een combinatie van ultraviolet A (UVA) licht en het medicijn psoraleen (de ‘P’ in PUVA). Ultraviolet A licht is een bestandeel van het natuurlijk zonlicht. Het licht dringt vrij diep in de huid door. Door het ultraviolet licht wordt de celgroei beinvloed, evenals de ontsteking van de huid. Uit ervaring is gebleken dat UVA alléén onvoldoende effect sorteert en dat het nodig is een medicijn toe te voegen dat de werking van UVA versterkt.In de meeste ziekenhuizen bevinden zich lichtcabines voor UVA licht.

  Hoe werkt het?

  Eén uur voor de belichting in de UVA-cabine (zie afbeelding) neemt u de psoraleentabletten in. Na het innemen van de psoraleen komt het middel via de darm in het bloed en vervolgens in de huid. Ongeveer 1 uur na het innemen is de concentratie in het bloed het hoogst. Dit moment wordt gekozen om met de UVA- belichting te beginnen. Psoraleen werkt alleen in combinatie met ultraviolet licht. PUVA werkt dus op de huid (dat is de bedoeling) maar ook op de ogen, en dat is niet de bedoeling. Gedurende de lichtbehandeling moet u daarom een speciale bril dragen die uw ogen beschermt. Ook na de belichting is het belangrijk om buiten de huid en de ogen te beschermen tegen ultraviolet licht, vooral op zonnige dagen.De belichtingen vinden 2-3x week plaats en de totale kuur duurt gemiddeld 2 maanden. De belichtingsduur per sessie wordt langzaam verhoogd.

  Wat zijn de bijwerkingen?

  korte termijn
  • misselijkheid
   misselijkheid komt vrij veel voor. In sommige gevallen kan het nodig zijn medicatie tegen de misselijkheid voor te schrijven.
  • verbranding
   door verschillende oorzaken kan de huid ‘zonnebrand’ oplopen. Hierbij moet u ook denken aan zonnebrand die u buiten op straat kan oplopen in de uren ná de behandeling. Beschermende kleding, zonnebrandcreme (aanbrengen ná de belichting!), beschermende lippenbalsem en een zonnebril helpen daarbij. Wees erop bedacht dat UVA ook door glas kan heendringen: ook achter glas is dus bescherming nodig. Pas na 8 tot 10 uur is er zo weinig psoraleen in de huid over dat er geen bijwerkingen van zonlichtblootstelling te verwachten zijn.
  • geen voortplanting
   tijdens de behandeling met PUVA mogen vrouwen niet zwanger worden en mannen geen kinderen verwekken.


  lange termijn
  • huidkanker net als bij blootstelling aan gewoon zonlicht kan de huid door PUVA therapie lichtschade oplopen die uiteindelijk kan leiden tot huidkanker. Door het aantal behandelkuren te beperken evenals de duur per PUVA-kuur kan dit risico worden beperkt.
  • vroege veroudering van de huid.


  Alternatieven
  Een van de meest voor de hand liggende alternatieven voor PUVA is ultraviolet B lichttherapie (UVB). Het voordeel van deze behandeling is dat geen psoraleen hoeft te worden geslikt. Het nadeel is dat voordat een goed therapieresultaat wordt verkregen meestal meer behandelingen nodig zijn dan bij PUVA.


  Meer informatie over: UVB

  (Bron: huidinfo.nl)
  Just remember everyone reacts in a different way...
  Just respect that, even when it's hard...

 2. #2
  ylonda
  Guest

  Standaard Re: PUVA therapie - Artikel

  zijn er goede resultaten geboekt? wat is de gemiddelde duur van de behandeling?

Soortgelijke onderwerpen

 1. Lichttherapie/daglicht (therapie) lampen
  By Enna in forum Antidepressiva
  Reacties: 7
  Laatste Post: 23-02-19, 12:04
 2. Guasha therapie
  By Harris in forum Alternatieve geneeswijze en spiritualiteit
  Reacties: 6
  Laatste Post: 27-11-08, 16:17
 3. UVB therapie - Artikel
  By Petra717 in forum Medicatie en pijnbestrijding
  Reacties: 0
  Laatste Post: 23-06-08, 16:24