Vroegtijdig klaarkomen
*Wat is vroegtijdig klaarkomen?
Bijna iedere man komt wel eens te snel klaar. Dat is normaal. Altijd te snel klaarkomen, is dat natuurlijk niet.
Vaak kan iemand die hier last van heeft er zelf niets aan doen. Aan andere dingen denken, voorkomen dat je seksueel opgewonden wordt; het helpt niet. Het lichaam is sterker en de zaadlozing komt zonder dat je er controle over hebt.
Er zijn 2 vormen van vroegtijdige zaadlozing: de primaire en de secundaire vorm.
De primaire vorm komt het meest voor. Hierbij heeft de man vanaf zijn eerste seksuele contacten last van snel klaarkomen. De snelle zaadlozing komt vrijwel bij elk seksueel contact voor. Het wordt veroorzaakt door een aangeboren aanleg. De meeste mannen met de primaire vorm zijn lichamelijk en psychisch overigens verder volledig gezond.
De secundaire vorm komt minder vaak voor. Hierbij heeft de man eigenlijk nooit last gehad van snel klaarkomen, maar krijgt hij er pas op latere leeftijd mee te maken. De oorzaken kunnen dan puur lichamelijk zijn of meer psychologisch (bijvoorbeeld problemen met de partner). Bij de secundaire vorm kunnen ook erectieproblemen voorkomen.
Wat is een zaadlozing?
Een zaadlozing komt tot stand door seksuele prikkeling van het zenuwstelsel. Het is een proces dat uit 2 fasen bestaat. In de eerste fase, de uitstootfase, hoopt zaadvloeistof zich op in de prostaat. In de tweede fase, de uitdrijvingsfase, sluit de blaashals zich. Daardoor kan er geen urine bij het sperma komen. Vervolgens opent de kringspier zich. De spieren aan het begin van de penis en van de urinebuis trekken zich samen en persen zo het zaad naar buiten.
*Hoe ontstaat het?
De hersenen bevatten verschillende kleine gebieden die een belangrijke rol spelen bij een zaadlozing. Deze kleine gebieden bestaan uit een groot aantal zenuwcellen die met elkaar contact maken door middel van de stof serotonine. Bij een vroegtijdige zaadlozing is er sprake van een tekort aan serotonine.
*Hoe vaak komt het voor?
Te vroeg klaarkomen is voor veel mensen een taboe. Men vindt het moeilijk om erover te praten. Het is dan ook niet bekend hoeveel mannen last hebben van te vroegtijdige zaadlozingen. Wel is bekend dat een vroegtijdige zaadlozing de meest voorkomende seksuele stoornis is bij mannen.
*Mogelijke behandelingen
Welke behandelmethoden zijn er?
Een vroegtijdige zaadlozing kan op verschillende manieren behandeld worden.
-Condoom
Het gebruik van een condoom, eventueel in combinatie met lidocaïne gel. Een condoom maakt de eikel minder gevoelig voor stimulatie. Zo kan het moment van de zaadlozing uitgesteld worden. Verder uitstel kan bereikt worden door daarnaast lidocaïne gel te gebruiken. Deze gel maakt de eikel minder gevoelig. Gebruik de gel niet zonder condoom. De vagina van de vrouw raakt namelijk geïrriteerd van de gel.
-Medicijnen
Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de stof serotonine (die al in het lichaam aanwezig is) de zenuwen beter prikkelt. Hierdoor verbetert de controle over de zaadlozing.
Op dit moment bestaat er nog geen medicijn dat vroegtijdige zaadlozingen voorgoed verhelpt. De medicijnen werken alleen als u ze slikt. Zodra u stopt, is het effect binnen enkele dagen weg. Als u regelmatig vrijt, kunt u het beste de medicijnen dagelijks innemen. Als u minder vaak vrijt, kunt u de medicijnen enkele uren (4 tot 6 uur) van tevoren innemen. Het nadeel hiervan is dat de seks minder spontaan en meer gepland wordt. Dit kan storend zijn, niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw partner.
-Besnijdenis van de penis
Bij een besnijdenis wordt tijdens een operatie de voorhuid rondom de eikel verwijderd. De huid van de eikel is na de besnijdenis minder gevoelig voor prikkels. De kans op vroegtijdige zaadlozingen wordt daardoor kleiner.
Verdoving
Voor de besnijdenis is een verdoving nodig. Er zijn 2 soorten verdovingen mogelijk:
-Een plaatselijke verdoving. Alleen het operatiegebied wordt verdoofd.
-Een ruggenprik verdooft uw onderlichaam. In het verdoofde lichaamsdeel voelt u geen pijn. Wel kunt u voelen dat de arts u aanraakt. U kunt het verdoofde deel niet bewegen. Behalve uw pijnzenuwen, zijn namelijk ook de zenuwen verdoofd die zorgen dat u kunt bewegen. Uw spieren zijn tijdelijk verlamd. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u uw spieren weer gebruiken. Bij een ruggenprik bent u volledig bij bewustzijn. Wilt u de operatie niet bewust meemaken? Dan kunt u ook een roesje krijgen waardoor u net in slaap bent.
*Gedragstherapie
Een psycholoog of seksuoloog kan u helpen uw vrijgedrag te veranderen. Zo kunt u leren welke standjes u meer controle geven over uw zaadlozing. Ook kan de therapie bijdragen aan een betere communicatie met uw partner.
*Leven met uw partner
Veel mannen denken dat vrouwen niets moeten hebben van mannen die snel klaarkomen. Maar het blijkt dat er veel vrouwen zijn die het niet veel uitmaakt of de man snel klaarkomt. Ze vinden het veel belangrijker dat de man lief voor hen is, hen streelt, naar hen luistert en niet de hele tijd bezig is met zijn seksuele prestaties.
Aan de andere kant zijn er ook vrouwen die het vervelend vinden dat hun partner telkens te snel klaarkomt. Ze komen hierdoor niet toe aan hun eigen opwinding of orgasme. Ze vinden het vervelend dat ze steeds alleen klaarkomen en missen vooral de intimiteit van het langer binnen zijn van de penis in de vagina.
*Dé natuurlijk manier van vroegtijdige ejaculatie uitstellen
Een goede methode met veel oefeningen om je je ejaculatie uit te stellen is de volgende methode:
http://completeejaculatiecontrole.nl