Weergeven resultaten 1 tot 4 van 4

Onderwerp: Verminderde vruchtbaarheid en zaadkwaliteit

 1. #1

  Standaard Verminderde vruchtbaarheid en zaadkwaliteit

  Verminderde vruchtbaarheid en zaadkwaliteit

  Voor het kunnen bevruchten van een eicel is in principe maar één zaadcel nodig, toch zijn er voor de reis naar de eicel miljoenen zaadcellen nodig. Wordt de reis compleet afgelegd dan krijgt de sterkste zaadcel de kans om de eicel te bevruchten. Maar zo eenvoudig is dat nog niet, omdat de zaadcel vele gevaren tegenkomt. Vele miljoenen zaadcellen zullen de eindstreep dan ook nooit halen en lossen simpelweg op. Daarnaast is het de vraag of de man wel voldoende vruchtbaar is. Is de zaadkwaliteit wel goed? Een onderzoek kan dat uitwijzen. Waar moet semen zoal aan voldoen voor voldoende vruchtbaarheid, en welke oorzaken kunnen de semenkwaliteit verminderen?

  Waaruit bestaat zaad eigenlijk?
  Zodra de man klaarkomt in de vagina – oftewel ejaculeert – komt er semen vrij. Dat bestaat uit twee onderdelen:
  • enerzijds zijn er de zaadcellen waarin het genetisch materiaal van de man is opgeslagen. Deze zaadcellen worden geproduceerd door de zaadballen;

  • anderzijds is er het zaadvocht. Dit is een voor de zaadcellen noodzakelijke voedingsbodem bestaande uit semenplasma. Een derde wordt daarbij afgescheiden door de prostaat en twee derde door de zaadblaasjes. Het semenplasma is een mengsel van biochemische voeding zoals fructose en citroenzuur.

  Het zaadvocht is essentieel omdat daarmee de pH waarde van de vagina wordt verhoogd. De pH waarde van de vagina bedraagt gewoonlijk 4,5 en is dus relatief zuur. Bacteriegroei wordt daarmee praktisch uitgesloten. Zaadcellen hebben een omgeving nodig met een pH waarde van 7,2 tot 7,8. Is de pH waarde lager dan 6,2 in de vagina dan kunnen de zaadcellen niet meer naar behoren functioneren. Het is dus noodzakelijk dat de man bij ejaculatie voldoende zaadvocht van een juiste zuurtegraad heeft om de zaadcellen de kans te krijgen tot de eicel te zwemmen.

  Noodzakelijk samenstelling zaad voor bevruchtingskans

  Voor het werkelijk kunnen bevruchten van een eicel dient het semen van goede kwaliteit te zijn. Een vruchtbare man heeft dient een semen samenstelling te hebben waarbij aan het volgende wordt voldaan:
  • de kwantiteit: bij ejaculatie moet minimaal 1,5 ml semen vrijkomen;

  • de zuurtegraad moet tussen een pH waarde van 7,2 en 7,8 liggen;

  • zaadcel concentratie: bij voorkeur minimaal 15 miljoen /ml met en totale telling van 39 miljoen of meer;

  • de mobiliteit en vitaliteit van de zaadcellen: 58% van de zaadcellen moeten levende zaadcellen zijn waarvan 4% van de juiste vorm. Van alle levende zaadcellen moeten meer dan 34% een snelle mobiliteit hebben;

  • minder dan een miljoen witte bloedcellen.

  Wordt aan deze voorwaarden voldaan dan is er sprake van perfect semen. Maar we moeten niet alleen naar de cijfers kijken. Goed semen geschikt voor bevruchting moet in voldoende kwantiteit en kwaliteit aanwezig zijn, waarbij de zuurtegraad van levensbelang is voor de zaadcellen. Welke oorzaken zijn er zoal aan te wijzen waarom de man verminderde vruchtbaarheid heeft?

  Onnatuurlijke positie van de ballen

  De aandoening geheten cryptorchisme houdt in dat de zaadballen onvoldoende zijn ingedaald. Gewoonlijk dalen de zaadballen voor het tweede levensjaar in tot er de balzak ontstaan. Het kan zijn dat één of beide ballen deels of helemaal niet indalen. Dan is er op die leeftijd een chirurgische ingreep nodig om de ballen op de juiste plaats in de balzak te krijgen. Groeit de jongere op zonder dat de ballen op de juiste plaats hangen, dan is er weinig kans op correcte zaadproductie. .../...

  Lees hier verder over de:
  Verminderde vruchtbaarheid en zaadkwaliteit
  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/...kwaliteit.html

 2. #2

  Standaard Re: Verminderde vruchtbaarheid en zaadkwaliteit

  Zo leer ik nog eens wat!

 3. #3

  Standaard Re: Verminderde vruchtbaarheid en zaadkwaliteit


 4. #4
  Premium ++ Account christel1's Avatar
  Lid sinds
  14-09-2010
  Locatie
  Buggenhout, België
  Posts
  2.806

  Standaard Re: Verminderde vruchtbaarheid en zaadkwaliteit

  Het beste is ook van geen heet bad te nemen voor een man als je een kind wilt verwekken, de beste temperatuur is rond de 35 graden, daarom dat de balzak ook lager hangt dan de penis.
  Ook het dragen van spannende broeken is af te raden omdat de temperatuur daar dan ook mee verhoogt. Dus liefst een boxershort en een losse jeans.
  Wanneer er problemen zijn om kinderen te krijgen is het beste eerst het sperma van de man te laten onderzoeken voor men de vruchtbaarheid van de vrouw gaat onderzoeken ook al horen mannen dat niet graag natuurlijk. Zo'n onderzoek voor een man is eigenlijk een fluitje van een cent, gewoon een potje sperma binnenleveren voor zaadcelonderzoek.
  Leef vandaag, morgen komt wel

Soortgelijke onderwerpen

 1. Vruchtbaarheid - Artikel
  By Agnes574 in forum Zwangerschap
  Reacties: 0
  Laatste Post: 13-02-08, 14:28
 2. Mirena spiraal,verminderde werking?
  By Bianca011206 in forum Menstruatie
  Reacties: 1
  Laatste Post: 30-12-07, 12:49
 3. Vrouwen verbergen vruchtbaarheid met loopje - DePers.nl
  By Nationaal Gezondheids Forum in forum Nieuwtjes over gezondheid en welzijn
  Reacties: 0
  Laatste Post: 08-11-07, 14:40